≫ 

Zove se "kama", ide na struju i stiže iz Rusije

Mali automobil pokreće elektromotor od 80 kilovata, koji omogućava brzinu kretanja do 150 km/h i autonomiju od oko 250 kilometara bez dopunjavanja baterija

  • 4
Kama 1, ruski električni automobil Printscreen: YouTube/Центр НТИ СПбПУ

Kama-1, prvi električni krosover ruske kompanije KamAZ, ovih dana je premijerno predstavljen u Moskvi. Predserijski model, projektovan u saradnji sa Politehničkim univerzitetom "Petar Veliki" iz Sankt Petersburga.

Vozilo sa troja vrata po gabaritima neznatno prevazilazi nekadašnji mali model Oka. Dužina mu je 3,4 metra, širina 1,7 metara, a visina 1,6 metra. Vozilo ima odstojanje od tla od 160 milimetara.

Kama-1 poseduje LED optiku sa dinamičkim pokazivačima pravca i sistemom za pomoć vozaču ADAS trećeg nivoa.

Lako zamenjivi rubovi blatobrana, sajtne i maske biće korisni u "karšering" servisima, što KamAZ vidi kao jednu od mogućnosti upotrebe ovog električnog vozila, piše Russia Beyond.

Još jedna specifičnost je masivno prednje staklo koje se produžava na panoramski krov. U volan je ugrađen ekran dijagonale 10 inča sa komandama instrumenata i multimedijalnim sistemom. Preko ekrana se upravlja ADAS sistemom i klima-uređajem.

Automobil Kama-1 pokreće elektromotor snage 80 kilovata, koji omogućava brzinu kretanja do 150 kilometara na čas. Ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 6,7 sekundi. Litijumsko-jona baterija kapaciteta 33kWh obezbeđuje prelazak do 250 kilometara bez dopunjavanja.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by KAMAZ (@kamaz_official)

Prednost novog ruskog krosovera je u brzom punjenju baterija. U običnom režimu akumulator se puni za 6 sati, a u brzom za samo 20 minuta.

Predstavljeni model je industrijski predserijski primerak koji je prošao testiranja i sertifikaciju, a  Kamaz će se pripremom prodajne verzije verovatno baviti bez učešća univerziteta. Kada će se vozilo pojaviti u prodaji još nije poznato, ali je fabrika ranije kao orijentacioni rok navela 2024. godinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    12. decembar 2020 | 20:17

    Auto je baš kul, brz je, brzo se puni, pa i da pređe manje od 200 km to je ok za auto ove veličine. Ako bi cena bila povoljna ovo bi bio hit. Onaj tablet na upravljaču deluje zanimljivo, ali neće moći tu ide airbag...

  • M

    12. decembar 2020 | 16:59

    Svi Auti Kopiraju Bmw Tako i Motori Enduro Svi Kopiraju Motor Bmw GS .

  • p

    16. decembar 2020 | 12:09

    Kopija Bmw i3

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA