≫ 

Značaj obrade informacija na tržištu kripto valuta

Kako informacije mogu uticati na zbivanja na finansijskom tržištu?

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva sve o značaju obrade informacja na tržištu kripto valuta.

Izvori podataka na finansijskim tržištima predstavljaju veoma osetljiv segment koji može značajno uticati na kretanja na tržištu. Često se podaci međusobno kombinuju i na koncentrisan način iskazuju kroz parametre tržišta na osnovu kojih se prate tekuća kretanja.

Na osnovu pomenutih pokazatelja eksperti pokušavaju da predvide buduće događaje i na taj način zarade novac. Na tržištima kripto valuta vladaju identični zakoni, iako se radi o samoregulišućem tržištu.

Razlika tržišta kripto valuta u odnosu na tržišta drugih valuta je ta što se generiše mnogo više informacija koje nisu koncentrisane i često mogu da zbune ulagače i dovedu do kretanja tržišta u određenom pravcu. Obrada podataka o tržišnim kretanjima podrazumeva grupu složenih izračunavanja a u novije vreme i primenu veštačke inteligencije – AI (Artificial Intelligence).

Foto: Coindesk

U svom začetku, mesta trgovanja su bila u vlasništvu kompanija koje su na tim mestima trgovale. Članovi su međusobno razmenjivali informacije i znali su ko je od njih spreman koliko da plati za akcije. Tada se to smatralo fer trgovinom. Vremenom, berze su postale nezavisne profitne kompanije i počele su da podatke generisane na njihovim platformama tretiraju kao jedno od najvažnijih sredstava za sticanje konkurentske prednosti.

Za razliku od klasičnih berzi, tržišta kripto valuta je decentralizovano i nema regulativu koja definiše bilo koji od parametara tržišta. Pored toga, većina kripto berzi daje svoje podatke besplatno, uključujući i API (Application

Programming Interface) funkcije koje omogućavaju da se podaci direktno implementiraju u aplikacija i datoteke korisnika.

Foto: Pixabay.com

Trenutno u svetu postoji oko 80 klasičnih operativnih berzi i preko 240 berzi za kripto valute. Imajući u vidu činjenicu da su se klasične berze razvijale stotinama godina a da su sve kripto berze nastale u poslednjih desetak godina, postaje jasnije kakav su prodor kripto valute napravile.

Klasične berze koriste neku od standardnih platformi za obradu podataka ako što su: ORACLE, SAP, MSSQL nešto ređe DB2 i druge. Pomenute platforme obrađuju pre svega struktuirane podatke koji su organizovane u vidu relacionih baza podataka.

Razvijeni su sistemi za obradu podataka složenih na struktuirani način, uključujući i sistema mašinskog učenja - ML (Machine Learning). Sa druge strane, kripto valute čuvaju svoje podatke u blokovima blockchaina, koji nisu centralizovani. Zbog toga je prikupljanje podataka za kripto valute složenije i zahteva više vremena nego kada su podaci sistematizovani na nekoj od standardnih platformi.

Foto: Pixabay.com

Zbog toga se pojavio novi tip kripto biznisa a to su nezavisni distributeri koji pristupaju direktno u odgovarajućem blockchainu kako bi preuzeli informacije i preveli ih u oblik koji je razumljiv ljudima. Distributeri pri tome vrše i dodatne analize, izvan onoga što se može dobiti iz tržišnih podataka a koji mogu pomoći u informisanju i donošenju investicionih odluka. Na tradicionalnim tržištima, analiza podataka je veliki biznis - Bloomberg je počeo da pruža tržišne informacije i analitiku 1983. godine, a sada ostvaruje više od milijardu dolara prihoda!

Razvoj analitičkih sistema za kripto valute je u začetku ali imajući u vidu njihov brzi razvoj, rezultate možemo očekivati uskoro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA