≫ 

Kako bezbednost internet pretraživača utiče na bezbednost kriptovaluta?

Da li je Brave pretraživač pravi izbor?

  • 0
Goran Kunjadić,  blockchain Foto: Telegraf, Pixabay

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako bezbednost internet pretraživača utiče na bezbednost kriptovaluta.

Bezbednost kripto valuta, kao i izvršenih transakcija predstavljaju sam temelj funkcionisanja kripto valuta.

Sistem kripto valuta se zasniva na blockchain tehnologiji o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima.

Blockchain tehnologija je definisana kriptografskim matematičkim modelima koji su dokazani i pouzdani. Jedna od karakteristika blokova u lancu je heš vrednost koju svaki od blokova poseduje a koja garantuje da ništa u sadržaju bloka nije menjano u odnosu na prvobitnu vrednost.

Blockchain, Bitcoin Foto: Pixabay.com

Iz heš vrednosti se ne može dobiti izvorna vrednost sadržaja i svaka tvrdnja da je neko u tome uspeo predstavlja netačnu tvrdnju. Sličan mehanizama primene jednosmernih heš funkcija se primenjuje i prilikom čuvanja lozinki, te iz heš vrednosti nije moguće otkriti lozinku u otvorenom obliku.

Dobro je da je velika pažnja poklonjena bezbednosti blockchaina čime je potvrđena pouzdanost sistema. Ipak, donekle su zapostavljene ostale komponente koje su neophodne za rad kripto valuta. Pre svega se misli na operativni sistem uređaja na kome se čuva kripto novčanika kao i na sam pretraživač koji se koristi za pristup internetu.

Kriptovalutama se može pristupiti sa različitih uređaja kao što su: PC računar, lap top, tablet ili mobilni telefon. Svaki od njih radi na specifičnom operativnom sistemu kao što su: Windows, Linux, iOS, macOS, Android i drugi.

Pored toga, na raspolaganju nam je širok izbor pretraživača za pristup internetu kao što su: Chrome, Firefox, Opera i drugi.

Firefox Foto: PIxabay.com

Postoje mnogobrojne bezbednosne slabosti kako u samim operativnim problemima tako i u pretraživačima. Pomenuti bezbednosni propusti mogu u velikoj meri uticati na sistem kripto valuta i dovesti do kompromitovanja korisnika u smislu preuzimanja digitalnog identiteta učesnika u transakciji.

Jedan od najjednostavnijih koraka koje možemo preduzeti u cilju povećanja nivoa bezbednosti je korišćenje bezbednog internet pretraživača.

Među najviše korišćene potraživače spada Google Chrome. Kompanija Google je uložila ogromna sredstva u bezbednost pretraživača ali je istovremeno

Chrome i najviše napadan od strane hakera upravo zbog svoje rasprostranjenosti. Takođe treba imati u vidu da sam Google prikuplja meta podatke o našim aktivnostima koje se koriste u analitičke svrhe. Da li se naši podaci koriste za još neke svrhe, teško je reći, ali je svakako činjenica da ih mi kao korisnici dajemo dobrovoljno.

Pored TOR pretraživača, o kome smo pisali, koji sakriva naš identitet i koji ne vodi evidenciju o našim aktivnostima na internetu, pojavljuju se i drugi pretraživači sa poboljšanim bezbednosnim funkcijama.

Blockchain, Ethereum, Kriptovalute Foto: Pixabay.com

Jedan od novi pretraživača je Brave, koji sve više dobija na popularnosti i koji se pokazao veoma efikasnim i bezbednim prilikom rada sa kripto valutama.

Prema trenutnim procenama Brave se više koristi od Firefoxa.

Ukoliko trgujemo kripto valutama, dobro je razmisliti o pretraživaču koji tom prilikom koristimo. Vredi sagledati koji su sve pretraživači dostupni i pogledati ocene njihovih bezbednosnih karakteristika. U svakom slučaju postoji više različitih opcija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA