≫ 

Kako će uticati odluka Ilona Maska da uvrsti Bitkoine u bilans kompanije "Tesla"?

U kojoj meri ulazak velikih kompanija na kripto tržište utiče na rast kripto valuta?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Nastavlja se rast Bitkoin kripto valute. Samo u toku protekle nedelje vrednost digitalne valute je porasla sa vrednosti ispod 20.000 USD za jedan Bitkoin na oko 24.000 USD za jedan Bitkoin, što predstavlja rast od oko 20 odsto. Da li se radi o naduvavanju balona koji će pre ili kasnije pući ili o realnom rastu kripto valute, postoje različita mišljenja.

Činjenice da se kripto valute sve češće pojavljuju u velikim kompanijama kao sredstva plaćanja idu u prilog činjenici da se radi o realnim ulaganjima. Takođe, ako se ima u vidu da mnoge kompanije emituju ili se pripremaju da emituju svoje kripto valute, kao što Facebook radi na kripto valuti Libra, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima, takođe govori da se radi o realnim ulaganjima. Svakako da postoje i spekulativne transakcije i da one doprinose rastu vrednosti kripto valuta, ali ne u tolikoj meri koliko se pretpostavlja.

„Tesla“je američka kompanija za električna vozila i čistu energiju sa sedištem u Palo Altu u Kaliforniji. Ime je dobila po našem proslavljenom velikanu nauke Nikoli Tesli i prevashodno proizvodi električne automobile, napredne akumulatore za čuvanje energije, solarne ploče i slične proizvode i usluge. Svojim delovanjem u velikoj meri doprinosi očuvanju životne sredine korišćenjem obnovljivih izvora energije i sprečavanju ekološke katastrofe prema kojoj čovečanstvo hrli.

Kompanija je osnovana 2003. godine kao „Tesla Motors“ dok je kasnije promenila ime samo u „Tesla“. Predsednik upravnog odbora je IlonMask koji je lično investirao oko 6,5 miliona USD u kompaniju. Ove, 2020. godine. Fabrika je premašila granicu od milion proizvedenih električnih automobila što predstavlja izuzetan uspeh. Očigledno je da se radi o ozbiljnoj kompaniji svetskog ranga.

IlonMask je nedavno izjavio da će u bilans stanja kompanije uključiti i Bitkoin, kao posebni stavku. Ako imamo u vidu činjenicu da je IlonMask preduzetnik čija se imovina meri u milijardama američkih dolara i da spada u sam vrh najbogatijih ljudi sveta, sam ideja o konverziji američkih dolara u Bitkoine izazivala je buru na kripto tržištu.

Pored kompanije „Tesla“ Ilon Mask je i izvršni direktor kompanije „SpaceX“ što daje dodatnu težinu pomenutoj odluci da se deo bilansa kompanije obračuna i prikaže u kripto valuti. Bitnu ulogu u pokretanju opisanih aktivnosti odigrao je Majkl Sejlor, izvršni direktor kompanije „MicroStrategy“ koji je na kripto tržištu kupio za svoju firmu Bitkone u vrednosti od jedne milijarde američkih dolara.

Kako je cena Bitkoina u toku ove godine, porasla za 235 odsto, postaje jasno da kompanije ulažući u kripto valute povećavaju sopstvenu vrednost. Ulaganje Majkla Sejlora od 500 miliona USD se udvostručilo u poslednjih nekoliko meseci i dodatno, prodajom obveznica kompanije prikupio je dodatnih 600 miliona USD za kupovinu sledeće količine Bitkoina. Zbog svih opisanih zbivanja, očekuje se dalji rast Bitkoina u narednoj godini.

Ulazak velikih kompanija na tržište kripto valuta dodatno učvršćuje poziciju kripto tržišta jer svedoči u prilog činjenici da se vrše realna ulaganja u kripto valute i da njihov rast nije isključivo plod spekulativnih transakcija. Kripto valute su tu, i njihovo postojanje i rastući uticaj niko ne može poreći. Kakvu će nam budućnost doneti u finansijskom sistemu, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA