≫ 

Da li biste "elektrošokirali" sami sebe zbog promene loših navika?

Uređaj koji emituje blage elektrošokove "radi" na iskorenjivanju naših neželjenih navika, ali ni baš nije za svakoga

  • 4

Pavlok je naprava za uslovljanje nepoželjnih oblika ponašanja. Podseća na ručni sat i služi se slabim električnim šokovima kako bi "prevaspitla" onoga na čijoj se ruci nalazi. Nesvakidašnji koncept je razvila kompanija Behavioral Technology Inc, koja tvrdi da je Pavlok rezultat 80 godina dugog istraživanja.

Naprava primenjuje haptičku tehnologiju (iskustvo dodira do koga dolazi primenom sile, vibracija ili dodira) na nosioca, pomoću vibracija i elektrostimulacije. Reč je o nečemu što se još naziva i kinestetička komunikacija ili 3D dodir.

Ova spravica može da bude od koristi svakome ko pokušava da iskoreni štetnu naviku, koja je postala deo svakodnevice.

Postoji i unapređena verzija - Pavlok 2, koja poseduje trajniju bateriju, usavršeno prijanjanje na kožu i unapređene senzore pokreta. Marketinška kampanja za ovaj neobični gedžet glasi: "Nosi ga na sebi kao oličenje svoje slobodne volje".

Prvenstvena svrha Pavloka je da se oglasi vibracijom svaki put kada nosilac učini ono što naprava kategoriše kao pohvalno, odnosno, dobro ponašanje. Ukoliko je, međutim, urađeno nešto što ne bi trebalo, nešto štetno, nosilac će osetiti "opomenu" u obliku oštre elektrostimulacije. Cilj ove vrste "samokazne" je da korisnik Pavloka eliminiše svoju lošu naviku.

Zbogom prežderavanju i grickanju noktiju

Kada su štetne navike protiv kojih se Pavlok bori, to može da bude bilo šta, od "nepromišljene" ishrane, prekomernog sna, grickanja noktiju, pa čak i do negativnih misli, jer naprava može da oseti kada ste se uzrujali ili uzbudili zbog nečega.

Baterija Pavloka 2 traje između pet i sedam dana, može da se poveže sa drugim uređajima putem blutut veze i "ispušta" električne nadražaje snage od 50 do 450 volti. Cilj mini elektrošokova je da onaj ko ga nosi na ruci počne da povezuje osećaj neprijatnosti sa određenim oblicima ponašanja, a rezultati su primetni već nakon nekoliko nedelja, piše Geek Insider.

Kome se Pavlok ne preporučuje?

Važno je napomenuti da ova naprava nije medicinsko pomagalo. Pre primene, ukoliko imate bilo kakvih briga, preporučljivo je da se posavetujete sa stručnim licem. Pavlok nije pogodan za trudnice, osobe sa pejsmejkerom, kao ni za osobe koje pate od srčanih problema. Osim toga, Pavlok 2 nije otporan na vodu, pa je najbolje držati ga podalje od kade, bazena, sudopere i sl.

(Telegraf.rs/N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brusli

    12. februar 2020 | 14:01

    Brusli je tako umro . Neki ga turili u struju i tako je umreo , a priča se da ga je žena otruvala sa neki aspirin e šta je tu tačno ko zna .

  • Ja sam psiho 👻

    12. februar 2020 | 21:40

    Ja sam elektrošokirana čim svane jutro.

  • Predator

    12. februar 2020 | 14:33

    Samo lek iz prirode može spasiti svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA