≫ 

Američki vojni robot-pas upravo je postao snajperista

Opremljen je puškom posebne namene koja pogađa ciljeve na razdaljini od 1.200 metara, ima mogućnost zumiranja do 30 puta i termalnu kameru za dejstvo po mraku

  • 7
Vision 60, naoružani robot-pas Foto: Sword International

Četvoronožni roboti (kvadropodi) poslednjih godine zauzimaju veoma značajno mesto u robotici, a za njih se sve više pronalaze najrazličitije moguće primene. Za to su najzaslužnije njihove karakteristike: mali su, okretni i mnogo lakše savladavaju teške terene od robota na točkovima. A sada su, pored svega toga, dobili i oružje!

Američka kompanija Ghost Robotics proizvela je robota - Vision 60, koga je opremila tzv. "SPUR" puškom posebne namene (engl. SPUR - Special Purpose Unmanned Rifle). To oružje, proizvod kompanije Sword International, od samog starta je projektovano za različite robotske platforme.

Reč je o snajperskoj pušci u kalibru 6,5 milimetara "Creedmoor", u čiji okvir staje 10 metaka. Opremljena je optičkim nišanom sa mogućnošću zumiranja do 30 puta i termalnu kameru za pronalaženje ciljeva u mraku. Efikasna je u dejstvima na ciljeve na razdaljini od 1.200 metara.

Zanimljiva je činjnica da zvaničnih informacija o partnerstvu kompanija Ghost Robotics i Sword International nema, kao ni da li je kombinacija robota i oružja dostupna u prodaji (makar i samo kao sredstva namenjenog vojsci i policiji).

Međutim, i pored toga, kao i pored činjenice da je Vision 60 zvanično prikazan (tek) prošle nedelje, američka vojska je robota već ranije testirala. Takođe, jedinice stacionirane u jednoj bazi na Floridi, već neko vreme koriste ove robote - snajperiste u izvršavanji svojih svakodnevnih zadataka.

Zanimljivo je ovde pomenuti i da, za razliku od Ghost Robotics-a, mnogo poznatiji robot - pas Spot, kompanije Boston Dynamics, nikada neće "postati vojnik", budući da njegov proizvođač zabranjuje naoružavanje svojih robota.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boston

    18. oktobar 2021 | 19:04

    A mi mislili da ce ih koristiti za raznosenje pica. Da olaksaju dostavljacima. Kako smo naivni bili...

  • nikolas

    18. oktobar 2021 | 18:05

    SAD JOS NEKO DA NAPRAVI MACKE ROBOTE PA NEK SE VIJAJU I UBIJAJU !!! BOLESNO !!! PARANOJA!!

  • nikolas

    18. oktobar 2021 | 17:43

    BOLESNICI !!! PARANOJA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA