≫ 

ANALIZA TELEGRAFA: Đoković je ovakvim nastupom "provocirao zlu kob", koja je došla po svoje (FOTO)

Današnji Novakov poraz je refleksija košmara kroz koje je prolazio od Vimbldona 2016, kao da još uvek nije preležao neki neistraženi virus koji se "ušančio" u njegovom teniskom biću i bori se da održi svoje štetno postojanje.

  • 28

Posle ovakvog meča, teško je i dobiti sadržajnije izjave od njegovih aktera. Posle svega što samo publika doživi prateći ga, pitanje je šta je uopšte više i moguće reći, a da već nije pokazano u prirodnoj formi ovakvog trilera i borbe na “tenisku život ili smrt”. Srećom, ovo su samo stilske figure jer, kao što je i sam Novak rekao, “Ovo nije moj najteže doživljeni poraz u karijeri!”, a ako je već tako, onda bi trebalo očekivati da će se iz njegovih nastupa u Parizu izvući pozitivna iskustva, ATP poeni i činjenica da je i danas, posle ovakvog poraza, bio taj koji je (ma koliko to nekima ironično zvučalo) odlučivao o svojoj sudbini na Rolan Garosu.

>>> Đokoviću teško pao poraz od Čekinata, 30 sekundi bio pred novinarima, ne igra mu se na Vimbldonu

Za one koji se, posle ovakve naizmenično režirane drame u više činova, uopšte i sećaju tog momenta, već prvi poen i neverovatna greška Đokovića na mreži posle odlično pripremljenog poena imala je zloslutno značenje. Rani deo prvog seta je "odisao" propuštenim šansama, napuštanjem pozicije dominacije toka igre i nepotrebnim rezultatskim zaostatkom dosa gubitka seta sa previše ubedljivih 6-2. Tretiran već posle trećeg gema za bol u predelu između vrata i ramena (zona tela koja je izuzetno važna za odigravanje svih udaraca u tenisu), problem koji sigurno nije nastao kao posledica jučerašnjeg treninga, Novak traži medicinsku pomoć u pauzi između setova.

Foto: Tanjug/AP

Isprva bez uticaja na igru (rani brejk, Čekinato vodi 2-0), terapija i lekovi napokon počinju da deluju, i drugi set ulazi u rezultatsku klackalicu do taj-brejka, uz pomalo bizarna upozorenja obojici igrača zbog navodnog "komuniciranja sa trenerima" krajem seta. Nažalost, ono što dominira igrom kod obojice su greške, čudne odluke, nekompletni potezi i, samim time, čak 5 viđenih mini-brejkova u taj-brejku drugog seta, koji Čekinato uzima sa 7-4. Novak opet kritički gestikulira ka svom boksu, kao da ističe da je odgovornost za ovo stanje barem deljiva sa članovima njegovog stručnog štaba.

Kako se prethodni set završio, tako je i počeo - sa tri uzastopna brejka, i teško je naći nekog u publici koji je zadovoljan nivoom prikazanog tenisa. Obojica previše skloni lakim greškama iz razmena, iz riterna, bez inicijative, daleko ispod očekivanog za četvrtfinale jednog Grend Slema. Ipak, Novak pokazuje za nijansu više sabranosti, truda i želje da uvede neke promene u igri, što biva nagrađeno (možda i isuviše lako) vođstvom od 4-1, a zatim i okončanjem seta sa ubedljivih 6-1.

Bizarni početak četvrtog seta kažnjavanjem Čekinata sa 15 poena zaostatka zato što sudiji nije najavio da će poći u WC u pauzi nije jedina stvar koja ide Novaku u korist. Sledeći sličnu dinamiku iz prošlog seta, Novak dolazi do obećavajućih 4-1, a onda i naizgled nedostižnih 5-3 i 30:0. No, ono što promiče svima na stadionu Suzan Lenglen je da Novak biva sve umorniji u razmenama, Čekinato bukvalno mic-po-mic stabilizuje igru i duže ostaje u poenima, biva raznovrsniji u izboru udaraca pri odigravanju poena, i ostaje pozitivan u nastojanju da borbenošću izbori šansu da, u slučaju Novakovog pada, uhvati priključak u samom završetku seta.

Foto: Tanjug/AP

Novaku se tada razne "bubice" razmotavaju po glavi, ulazi u seriju grešaka na bekhendu, pri riternima, a onda, uz vidnu rezignaciju i krajnje pasivan i neangažovan manir, prepušta polufinala vredne poene Čekinatu za nezamislivih 5-5. Iz takvog stanja Novak pokušava, i privremeno uspeva da se vrati vođstvom od 6-5, ali naboj sada ipak dolazi sa Čekinatove strane terena, i italijan znatno lakše dolazi do svog gema za ulazak u taj-brejk.

A kakav je to taj-brejk bio, i koliko su obojica izgarali u svakom poenu da bi ga osvojili!

Početak – opet veoma loš za Novaka, plod kombinacije nedostatka sreće i nesigurnosti koja se "uselila" kod njega posle gubitka nadmoći i prednosti od devetog gema nadalje. No, Novakov "šampionski" gen se budi, i – čak uz pucanje žice pri važnom forhendu, uspeva da se približi protivniku na 3-2. Novi reket – nova sreća, i nagrada dolazi u formi dva mini – brejka za Novaka. No, kada se Čekinato revanšira istom merom i prelazi u vođstvo od 5-4 (uz veoma srećno pogođenu liniju posle razmene koja je bila u potpunosti Novakova), svima je jasno da je ovde, ama baš sve moguće, i daleko od predvidivog.

U tom duhu, Novak izvodi mini-brejk za 5-5, ali onda Čekinato stiže do prve meč lopte, i tenzija i drama prelaze u svoju hiper-fazu.

Posle jednog od najspektakularnijih poena viđenih na Rolan Garosu 2018. Novak izjednačuje na 6-6, i Suzan Lenglen se transformiše u Halu "Aleksandar Nikolić" tokom Evrolige. Kada Novak još u narednom poenu stiže sjajan drop Čekinata i izvodi pasing šot na mreži za 7-6, svi njegovi navijači širom planete mu momentalno opraštaju nerviranje i stres koji su u dotadašnjem toku meča preživeli. No, onda se na scenu vraća Novakov najveći izdajnik dana, bekhend, i Čekinato preživljava prvu Novakovu set loptu, da bi narednim mini-brejkom Novak opet došao do meč lopte. Novak se "ne da", uzvraća mini brejkom za 8-8. Osvajanjem sledećeg poena za 9-8, osećaj i kod Novakovih i kod Čekinatovih navijača je da je sada nastupio prelomni trenutak za Novaka.

Slika dana: Novkov izbezumljen pogled posle nerealizovanog zicera Foto: Tanjug/AP

Poen upravo tako i počinje, Novak "baca" Čekinata u potpunu defanzivu na bekhendu, Italijan jedva vraća lopticu i srbin se nalazi u "zicer" poziciji da rutinskim forhendom set reši u svoju korist. Ali, onda, kao i bezbroj puta do sada u tenisu, nervi jednog posetioca ne izdržavaju, i povikom u momentu udarca, Novak biva destabilizovan i udara lopticu ramom reketa u veliki aut. Svi su u šoku, Novak je izbezumljen, pada na kolena i preklinje publiku da to ne radi, ali je sada isuviše kasno, i propuštena je šansa, kroz pravi teniski pakao izvojevana, da se ovaj nenormalni set napokon završi u Novakovu korist.

>>> Novak eliminisan u trileru! Srčani Italijan pobedio Srbina u meču karijere (FOTO) (VIDEO)

Uz napomenu da su se od 9-9 do konačnih 13-11 odigrala još dva mini – brejka, a da je Novak bukvalno kamikaze izletom na mrežu u poslednjem poenu pomogao Čekinatu da zapečati ovaj meč, ne bi moglo ništa posebno da se doda. Kao i toliko često u tenisu meč ne biva izgubljen u poslednjem poenu već u prelomnom momentu njegovog dotadašnjeg toka, a on je bio pri rezultatu od 5-3 i 30-0 za Novaka u trećem setu. Ili se, možda, taj momenat odigrao i u taj-brejku drugog seta, a moguće i početkom prvog seta, kroz brojne bukvalno "protraćene" poene.

Proces i put povratka Novaka Đokovića se nastavlja, ali kao što je viđeno i doživljeno i u ovom slučaju, putem brojnih bolnih stranputica, posebno teških, posebno komplikovanih za predviđanje njegovog daljeg toka.

- Krivo mi je što su meseci priprema koje sam posvetio nastupu na ovom Grend Slemu na ovaj način okončani. Mislio sam da sam zaslužio šansu da odem i "korak dalje" od ovog, ali, evidentno, tako nije bilo suđeno, i tako je - kako je…  - reči su kojima je srpski teniser sublimirao nastupe na kraju sezone na šljaci. Razočarenje, razočarenje, metaforički neizrecivo, ali…

Istina je da je na poslednja dva turnira, u Rimu i Parizu, Novak u većem delu svog boravka na terenu prikazao igru koja je svim relevantnim teniskim stručnjacima i takmičarima ukazala na to da ima razloga za optimizam u pogledu ponovnog postizanja sjajnih rezultata, na najvišem takmičarskom nivou. Istovremeno, sada je valjda svima jasno koliko kompleksan i sadržajan je taj proces, i koliko složena je "mentalna slika" koja ga prati. Današnji Novakov poraz je refleksija košmara kroz koje je prolazio od Vimbldona 2016, kao da još uvek nije preležao neki neistraženi virus koji se “ušančio” u njegovom teniskom biću i bori se da održi svoje štetno postojanje.

Da li bi Novak, i da nije bilo "kretena" iz publike koji je uzviknuo u momentu kada je trebao da plasira loptu za osvajanje četvrtog seta, uspeo da se u potpunosti vrati posle potpuno nepotrebnog zaostatka od 2-0 u setovima i nadigra (i sebe i ) Čekinata za plasman u polufinale?

Iz ove perspektive, to je potpuno neizvesno.

Velika šansa za povratak u veliko finale je prokockana Foto: Tanjug/AP

Jer, ne zaboravimo, on je znatno ranije trebalo da uzme četvrti set, pa se to nije desilo – nego se sve svelo na momenat u kome je spoljni faktor imao presudnu ulogu. Da se to i desilo, posle ovako "ludog" završetka, možda bi Novaku ovoga puta kiša najviše pomogla, da se u prekidu odmori posle stravično iscrpljujućeg jurcanja rezultata i spašavanja meč lopti, i onda krene onako kako je trebao od početka – do osvajanja završnog seta; ali, iako je nekoliko puta počinjala, ona na kraju nije pala.

Neretko je vreme bilo pravi i veoma delotvoran protivnik Novaku Đokoviću u njegovim nastupima u Parizu, i nije ni čudo da je konačno osvajanje ovog Grend Slem trofeja 2016. doživljeno od njegove strane kao pozitivno razrešenje interakcije raznih nebeskih sila. No, kako je i do tada trebalo uraditi sve ljudski moguće, na terenu, tako je i sada Novak jednostavno (a izgledalo je da, zaista, jednostavno može i biti) morao i trebalo da osvoji četvrti set. A da se to desilo, i da je Čekinato (nekim čudom) uspeo da se povrati od gubitka impozantne prednosti nad dvanaestostrukim osvajačem Grend Slem trofeja i upiše svoje ime kao učesnika "polufinala iz snova" protiv Dominika Tima, mišljenje je da bi Novak Đoković i takav epilog lakše podneo, nego ovakav kraj četvrtog seta i, ujedno, sezone na šljaci koja je toliko obećavala.

Načinjenih 41 (!) grešaka u meču protiv čelendžer igrača (od kojih je polovina nastala iz Novakovog slavnog bekhenda) svakako izgledaju nepremostivo za ovaj nivo takmičenja, i statistika će imati "svoju reč" u konačnoj analizi poraza protiv Čekinata. Ali ono što je u ovom momentu nemoguće definisati, opisati ili odrediti je zbog čega je Novak, posle niza stabilnih i obećavajućih nastupa, i kvalitetno odrađenih treninga, sebi priredio najgori meč u momentu kada je trebalo da odigra barem jednako dobro kao i u prethodnim kolima Rolan Garosa.

Hrabar i osokoljen, ma koliko da je bio, Čekinato nije trebalo da predstavlja enigmu tog nivoa problematčnosti i nerešivosti, da bi se ovako ušlo u meč, zaostajalo sa 2-0 u setovima… Novak je ovakvim nastupom "provocirao zlu kob", koja, naravno, "dođe po svoje" u momentu koji najviše boli. Ali, to je svakome ko se bavi tenisom, od neredovnog rekreativca do fanatičnog profesionalca, isuviše dobro poznata kauzalnost, nepisano ali toliko puta potvrđeno pravilo.

Foto: Tanjug/Ap

Jednostavno, šanse u tenisu se ne smeju propuštati. Ako se neke i propuste, pa i ako vam se nove ponovo pojave, onda se možete smatrati blagoslovenim; i, onda, bolje ih – iskoristite!

Novak to, jednostavno, nije uradio ovoga puta. Da li će neko ovu "parisku" kampanju posmatrati iz "šireg ugla" i vratiti se, posle kraćeg perioda obnovljenog entuzijazma u stanje rezignacije i razočaranosti? Sigurno je da – hoće. Da li će ponovo uslediti "spontana kritika javnosti", domaće i međunarodne, koja će ovo posmatrati kao veliku propuštenu šansu sa nesagledivim posledicama? Veoma moguće. Hoce li tenis u Srbiji, a samim time i uloga Novaka Đokovića doživeti preobražaj u sport koji nije stvar "mističnih i natčovečanskih moći i ostvarenja” nego aktivnost u koju treba ulagati, za koju treba sistematski raditi sa mladim naraštajima, kroz koju treba graditi, slaviti i veličati pojam sporta kao jedne od najplemenitijih ljudskih aktivnosti – kroz sve generacije i slojeve društva?

Iskreno, teško, barem ne uskoro.

I zato, treba se nadati najboljem za Novaka Đokovića, ali ga pre svega i pustiti na miru, jer su zahtevi koji se pred njim sada nameću kako bi nastavio da radi ono što radi najbolje jednako veliki kao i osvajanje Rolan Garosa, sve dok u njemu bude učestvovao Rafael Nadal. Vrednosti su neosporne, željeni rezultati su, kao što se moglo videti, ostvarivi. Neka se, onda, desi to što treba da se desi, da bi konačno ovaj proces dobio svoj pravi, pozitivni smisao. To jesu, možda za neke, samo lepe želje, ali potiču od stotine miliona ljubitelja tenisa širom sveta – kao i od najvećih Novakovih suparnika.

A šta je "to", i šta će biti potrebno da se "to" desi? Odgovor će nam, nadajmo se, već u narednoj fazi ove enigmatične sezone profesionalnog tenisa – dati sam Nole.

VIDEO Pogledajte video sa meča:

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган Поповић

    6. jun 2018 | 08:16

    Драги Новаче ГЛАВУ ГОРЕ !Честитке и. Хвала ТИ до сада постигнутим.Пословица каже :”Није сваки дан Божић”.Не слушајте шта пишу и причају.Матор сам(88) и немам везе са спортом.Жао ми је што немамо прилику да мало ћаскамо.Желим Ти да Ти се жеље испуне!

  • Mena

    6. jun 2018 | 11:17

    Dragi ljudi, zasto negativi komentari? Nas Nole je obican divan covek, sportista kojeg svaka zemlja pozeleti moze. U njegovom zivotu desavaju se stvari kao i kod svih nas. Njemu hvala za sve trenutke radosti koje je pruzao i dalje pruza svima nama, za sirenje istine o nasoj zemlji i nasem narodu za humanost koju pruza nasem narodu i na kraju sto postoji ovakav covek. Da li ce Novak biti prvi, stoti, to nije vazno, ako zeli igrace ako ne zeli nece i mi svi moramo postovati njegove odluke. Cinjenica je da kada Novak igra na nekom turniru da su to posebni dozivljaji jer on pleni, cini neke stvari koje niko ne cini i zbog toga je voljen od mnogih. Smatramqqq da je to covek za POSTOVANJE od svih nas.

  • Koja

    6. jun 2018 | 11:02

    Šta reći? Sport. Malo gore, malo dole. Ali bez obzira na sve Srbija će pamtiti da je imala sportistu koji je šetao sportskim krovom sveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA