5 zdravih namirnica koje su zapravo OPASNE i mogu da vam ugroze zdravlje

Većina dijeta preporučuje meso i ribu, kao i voće i povrće, u neograničenim količinama - ali to može da bude loše, pa čak i opasno

  • 3

Ukoliko je neka hrana zdrava, onda nje nikad dosta. Zabluda!

3 potpuno iznenađujuće svakodnevne namirnice koje mogu da sadrže gluten

Evo šta tačno morate da jedete posle treninga ako želite da smršate, a šta ako hoćete mišiće

Evo zašto nikako ne biste smeli da koristite kuhinjsku so kad kuvate - i šta da uzmete umesto nje

Postoji granica čak i kada je zdrava hrana u pitanju. Sigurno vam je poznato da nešto može da bude lek ukoliko se koristi umereno, a ukoliko se prekomerno unese u organizam može da bude otrov. Slično je i sa hranom.

Ako ste rešili da se zdravo hranitre, onda obratite pažnju na sledeće namirnice kojih sigurno ima u vašem režimu ishrane i držite se ograničenih količina.

1. Proteini

Ukoliko preterate sa mesom, ribom, jajima i mlekom, možete da otežate rad vaših bubrega i poremetite nivo kalcijuma u vašim kostima. Odrasli na svakih pola kilograma njihove težina treba da unesu 0.4 grama proteina, što znači da ukoliko imate 60 kilograma potrebno vam je 48 grama proteina. Ukoliko želite da smršate onda unosite 0,7 grama proteina na pola kilograma mase. Proteini služe da se mišići oporave od vežbanja i trošenja, pa ako niste sportista povedite računa koliko proteina vam je potrebno.

Foto-ilustracija: Pixabay.com

2. Vlakna

Vlakna iz voća, povrća, mahunarki i celih zrna žitarica su neophodna za dobro varenje, ali previše vlakana može da ima obrnuti efekat i da spreči vaše telo da zadržava minerale poput gvožđa, cinka, magnezijuma i kalcijuma koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Najveći problemi koji se javljaju usled predoziranja su gasovi, nadimanje i dijareja. 25 do 30 grama vlakana dnevno je sasvim dovoljno.

3. Riba

Najveća opasnost kod prekomernog konzumiranja ribe jeste povećanje nivoa žive u organizmu. Kod trudnica i male dece može doći do oštećenja sluha, ravnoteže i sposobnosti za učenje. Kod odraslih riziku su izloženi nervi, srce i imuni sistem.

4. Suvo voće

Foto: Telegraf

Veliki nivo vlakana i šećera u suvom voću može da dovede do nadimanja i gasova. Mnogo šećera može da dovede do povećanja težine, a lepljivo voće koje ostaje na zubima do karijesa.

5. Orasi

Ukoliko preterujete možete se ugojiti. Oni su prava kalorijska bomba i u 20-25 oraha ima čak 129 kalorija. Kontrolišite količinu oraha koju unosite.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    7. oktobar 2017 | 12:53

    A , koja namirnica moze da se jede a da nam ne nastetin !?

  • Nutricionista baki :D

    7. oktobar 2017 | 20:50

    5 oraha ima nekih 159 169 kcal ali kalorije nisu vazne za mrsanje ili debljanje vec unos secera a i unos nezdravih masti poput masti kojih ima u cipsu majonezu itd verujte mi pticaju gluposti nema veze s vezom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA