≫ 

Dragan Savić Gula: Umilno lice harmonikaške ćirilice (PLEJLISTA)

Zašto je harmonikaše teško uterati u studio da sa punim ansamblom snimaju nove narodne pesme? Zašto su kafane prazne pored toliko harmonikaša?

  • 0

Kažu da je petao dobio krestu, a lav grivu prilikom milovanja i udvaranja, posle najjačih izliva ljubavi. Od najplemenitijih emocija i lice se obasja i umili. Harmoniku su mnogi voleli, čeznuli sa njom i u najvećoj sirotinji, prodavali dedovinu da bi je zasvirali. Zbog toga je, valjda, toliko naočitih, baš onako leeepih harmonikaša: Mija, Buca, Barajevac, Jovica, Tomica, Novica, Pavke, Brana, Aleksandrić, Kodić, Kemiš, Bosanac, Radojka...

Pomenuti i mnogi drugi obeležili su istoriju lepe narodne muzike i moje radio emisije. Upravo na jednom radiju, i to godinama najslušanijem narodnjačkom Bonton radiju, počeo je da se muzički uzdiže Dragan Savić Gula. Posle istorijske distance od četvrt veka, primećujem - poraslo dete!

Gula je rođeni Beograđanin koji živi svoj san o harmonici. Harmoniku miluje k'o devojku. Srećom, na vreme je prihvatio savet velikog Jovice Petkovića: "Svirajte meko, a ne rasturački!".

Muzička apoteka Printskrin: Youtube/Dragan Savic Gula Official

O tome zašto klavirka, a ne dugmetara, čućete u emisiji. Veli Gula: "Ja ispod klavirke imam i dugmetaru - u vidu košulje".

Svojom svirkom i klavirkom uveličao je mnoga veselja i mnoge TV emisije. Postao je poželjno i zaštitno lice mnogih nacionalnih, kablovskih i satelitskih televizija. Hoće ga kamera, a i koleginice voditeljke u razne "Šarenice", "Lepeze", "Promenade", "Serenade", "Folk maratone", "Godišnjice"... Ali, tek toliko da se zna - počeo je u mome "Starom bunaru" na Bonton radiju. Baš zato smo i komentarisali nezdravu činjenicu da se narodnjaci preseliše sa radija na televiziju. I zaista, kome to smetaju narodnjaci na radiju u Beogradu?

Saznaćete kako je formirao svoj ansambl, baš kada je bio blizu ulaska u onaj "državni". Doduše, godinama je, kako sam kaže, privatni harmonikaš Mitra Mirića. Prija mu da sa Mitrom nastupa po svim meridijanima, al' mu nekako najdraže kad u Londonu zaćiriličare "Frulo moja od drveta".

Uz nekoliko malo skupljih foršpila i narodnih kola, u astalskom ambijentu Muzičke apoteke, pitao sam Gulu, a pitam i vas: Zašto je mnogima skoro svaki peti prijatelj na "Fejsu" harmonikaš? Otkud toliko harmonikaša u Srbiji i zna li neko koliko ljudi u Srbiji živi od harmonike? Zašto je harmonikaše teško uterati u studio da sa punim ansamblom snimaju nove narodne pesme? Zašto su kafane prazne pored toliko harmonikaša?

(Telegraf.rs / Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA