Svetsko prvenstvo “Black bass 2022”: Srpski ribolovci ponovo briljirali!

Na jednom od najprestižnijih ribolovno-sportskih takmičenja na svetu naši pecaroši osvojili odlično četvrto mesto, u jakoj konkurenciji 65 ekipa iz 25 zemalja

  • 0
Reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu "Black bass" 2022 Foto: Aleksandar Sale Popović

Nakon nedavnih, velikih uspeha srpskih ribolovaca na svetskim prvenstvima u disciplinama „plovak“ i „feeder“, kada su nas obradovali i doneli zlatne medalje, pre nekoliko dana su i ribolovci u još jednoj disciplini ostvarili veliki uspeh. Reč je o Svetskom prvenstvu u disciplini „black bass“ koje je održano od 20. do 22. oktobra na jezeru Muri u državi Južna Karolina, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na takmičenju, u zemlji “kolevci” ovog načina ribolova, naša reprezentacija osvojila je odlično četvrto mesto. Na ribolovačkoj manifestaciji svetskog renomea učestvovalo je 25 zemalja, sa 65 dvočlanih ekipa sa svih kontinenata (prvi put u istoriji nekog svetskog prvenstva u ribolovu). Ovo takmičenje ima posebnu težinu zbog činjenice da su u timu domaćina (USA) učestovali poznati američki profesionalni ribolovci u ovoj disciplini, globalne mega-zvezde ribolova. Srpski ribolovci, koji se ovom disciplinom bave amaterski i imaju značajnije slabiju opremu, osvojili su visoko četvrto mesto!

Svetsko prvenstvo u ribolovu u disciplini “black bass” trajalo je tri dana (po osam sati svakodnevno). Takmičari su pecali u parovima (svaka zemlja je učestvovala sa po tri tima), iz brzih čamaca opremljenih snažnim motorima (čak i do 300 konjskih snaga), najnovijim sonarima i drugom najmodernijom tehnologijom. Lovilo se svim vrstama varalica, sa ciljem ulova maksimalno pet basova (vrsta Largemouth bass, latinski naziv Micropterus salmoides) koje je trebalo čuvati u specijalnim tankovima sa vodom na čamcima i doneti ih na kraj takmičenja, izmeriti i nakon toga ribu nepovređenu vratiti u vodu.

Aleksandar Sale Popović, Svetsko prvenstvo Foto: Aleksandar Sale Popović

Naša reprezentacija, u sastavu Aleksandar Popović, Jovan Lončar, Bojan Bojanić, Željko Sirar, Branko Stojaković, Dalibor Todorović i rezerve Ivan Mujović i Srđan Gajčić osvojila je odlično četvrto mesto (iza SAD, Južne Afrike i Italije). Dvojac Popović-Lončar u konkurenciji parova zauzeo je visoko 6. mesto i imao najveći ulov trećeg dana takmičenja (drugi na celom šampionatu). Aleksandar Popović je ulovio i drugu najveću ribu na ovom prestižnom svetskom prvenstvu, basa teškog čak 3.62 kilograma.

Kad je reč o sportskom ribolovu, bas predstavlja veoma interesantnu ribu koja u našoj zemlji nije autohtona i živi samo u nekim vodama na severu Vojvodine, kao što su Veliki Bački kanal i Bajski kanal.

Bas je jedna od najpopularnijih slatkovodnih riba: u svetu ga lovi ogroman broj ribolovaca, kako pojedinačno, tako i na velikim takmičenjima.

Čestitamo našim basolovcima i želimo im još veće uspehe na narednim takmičenjima!

Bistro!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA