Lazar Ristovski o kandidaturi "Kralja Petra" za Oskara: Nećemo dobiti tu nagradu, ali...

"Izborili smo šansu da taj film vidi veliki deo sveta", naveo je srpski glumac

  • 2

Verovatno nećemo dobiti Oskara za "Kralja Petra", kao što ga nisu dobili mnogi srpski filmovi pre nas, ali smo izborili šansu da ga vidi veliki deo sveta i svakako, oko 4.000 članova Američke filmske akademije, piše u autorskom tekstu dostavljenom Tanjugu Lazar Ristovski, glavni glumac i izvršni producent filma "Kralj Petar Prvi".

Ristovski u tekstu navodi da će se "potruditi da nađe pare, i da ih uloži u prezentaciju filma, kako bi svet video pravo lice Srbije, i kako im u svesti ne bi ostala pogrešna slika iz Pariza, na proslavi stogodišnjice Prvog svetskog rata, ili slika iz Poljske na kojoj nije bilo Srbije, čiju je zasluženu slavu uzeo neko drugi".

- Kralj Petar Prvi je film u koji smo uložili ne samo snagu već i veru, jer da nismo verovali, pobedili bi nas mrzitelji koji su bili aktivni u svojoj težnji da nas ometu na našem putu ka uspehu. Ti, kvazi poznavaoci filma, kvazi intelektualci i kvazi poznavaoci ljudskosti i etike, a naročito kvazi nacionalisti, biće tužni jer je srpski kandidat za Oskara - Kralj Petar Prvi - piše glumac.

Kralj Petar Prvi, Lazar Ristovski Foto: Promo

On u tekstu podseća da je komisija naše Akademije u kojoj je bilo preko 20 eminentnih i priznatih filmskih stvaralaca iz svih oblasti: od glumaca, reditelja, scenografa, montažera, kritičara, odlučila u korist njegovog filma.

- Hvala svima onima koji su pomogli da se ovaj film snimi. Celoj ekipi, statistima koji su učestvovali u filmu. Zahvaljujem se svima, do poslednjeg sakupljača ispaljenih topovskih čaura. Film je sa više od 200.000 gledalaca bio jedan od najgledanijih u Srbiji. Tek je počeo svoj internacionalni život, a već je osvojio gran pri na festivalu u Indiji, kao i mnoštvo nagrada na domaćim festivalima - piše Ristovski.

Prema njegovim rečima, istinski heroj ovog filma je njegov sin Petar, koji je reditelj nominovanog ostvarenja.

- Napravili smo ga bez mržnje, kao što i kralj Petar nije mrzeo nikoga. Napravili smo jedan antiratni film koji govori o velikom zlu, ali u isto vreme i o velikom junaštvu i stradanju srpskog seljaka, koji je znao da reč Otadžbina znači isto što i Majka, što i Zemlja, što i Otac i sin. Ne bojim se patetike kao što se nismo bojali plemenite patetike ni u filmu. Svaka umetnost mora da bude patetična i da zrači emocijom, jer inače nije umetnost - zaključuje Lazar Ristovski.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kostadin

    13. septembar 2019 | 09:05

    Nećemo dobiti tu nagradu, ali...će mo se opariti kao niko .

  • Gile

    16. septembar 2019 | 23:06

    Ja taj film nisam gkedao, niti ga ima na bilo kakvoj platformi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA