≫ 

Netflix ukinuo "Mesiju", kontroverznu seriju koja je razbesnela muslimane

Serija neće biti obnovljena za 2. sezonu

  • 15
Mesija Messiah Printskrin: Youtube/Netflix

Serija "Mesija" ("Messiah") ukinuta je nakon prve sezone i neće dobiti svoj nastavak, saoptili su iz Netflix-a. Glumac Vil Traval potvrdio je vesti na svom Instagramu.

- Vrlo sam tužan danas. Stigle su nam vesti iz Netflix-a da neće biti druge sezone "Mesije". Želim da se zahvalim svim gledaocima za njihovu ljubav i podršku. Voleo bih da su stvari bile drugačije - rekao je on.

Reč je o seriji koju je kreirao Majkl Petroni, a koja ispituje tanku liniju između religije, vere i politike. Takođe ispituje i način na koji se mase kontrolišu putem društvenih mreža, ali i kakve sve efekte lažne vesti mogu da proizvedu.

Ipak, od samog svog početka "Mesija" je izazvao kontroverze. Na nju su negativno reagovali i muslimani širom sveta, ističući kako ova priča duboko vređa njihovu veru. U njoj je Mesija, koji veoma podseća na Hrista i tvrdi da je Sin Božji, prikazan kao muslimanski đavo koji će dovesti dve hiljade Palestinaca na granicu s Izraelom.

Netflix se branio time kako je reč o fikciji, koja "nije bazirana ni na jednoj religiji, ličnosti ili istorijskoj figuri".

Već nakon objave trejlera serija je izazivala burne reakcije na internetu, posebno na Twitteru, gde su korisnici odgovarali na pitanje iz trejlera "Šta mislite ko je On?"

Korisnici muslimani su kritikovali seriju zbog predvidljivosti i neautentičnog predstavljanja islama. Po imenu glavnog lika oni su prepoznali reference na priču iz Kur'ana i predvideli zaplet priče. Način na koji Netflix portretiše glavnog junaka sugeriše da se radi o Božijem sinu, ali muslimani su domah na društvenim mrežama istakli da se ime Al Massih ad-Dajjal odnosi na Antihrista, jer na arapskom ovo ime znači "lažni mesija" koji želi da zavara ljude kako bi sledili đavola. Po islamskom predanju, on donosi izopačenu verziju duhovnosti, koji će se pojaviti pred kraj sveta, zavodeći ljudski rod u konačnu i kobnu iluziju.

Mesija Messiah Serija "Mesija" Printskrin: Youtube/Netflix

Hiljade ljudi potpisalo je peticiju za banovanje kontroverznog Netflixovog projekta, preteći da će otkazati pretplatu servisu, jer vređa osećanja vernika. Korisnici društvenih mreža širom sveta okarakterisali su seriju kao zlu i kao projekat koji ide u korist antiislamske propagande.

Ipak, serija "Mesija" naterala je gledaoce i da postave neka vrlo važna pitanja. Kako bi se svet ponašao kada bi se sada, u 21. veku pojavio čovek koji tvrdi nosi reč Boga u koga oni veruju. Šta bi društvo tada uradilo? Kako bi ga mediji tretirali (ili nju)? Da li bi milioni napustili svoje poslove? Da li bi se srušile vlade?

Da li ste gledali ovu seriju? Ako jeste, javite nam u komentarima svoje utiske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    27. mart 2020 | 17:46

    Kad se muslimani pobune brže bolje ukidaju, a kad vređaju Hrista i mi se pobunimo smeju nam se u lice!

  • febo

    27. mart 2020 | 17:56

    Pa sta ako smeta muslimanima,a sta je sa ostalima koji nisu muslimani

  • PREDRAG

    27. mart 2020 | 18:28

    Serija je odlična, ako ti se ne svidja nemojbda gledaš vrlo jednostavno. Ja izbegavam nesto ayo mi se ne svidja a kamoli da trazim zabranu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA