Autorka "Hari Potera" nije mrtva: Živu je sahranili na Tviteru zbog stava o transljudima

Spisateljica je na meti i čitalaca, u kolega zbog svojih stavova o transosobama

  • 9
Dž.K. Rauling, J.K. Rowling Dž.K. Rauling / Foto: Profimedia/Gary Mitchell, GMP Media / Alamy

Džoana Rauling, autorka romana o Hariju Poteru, napisala je knjigu "Troubled Blood", koja bi trebalo da bude objavljena danas, no od juče je mnogi "pokopavaju" na Twitteru. Hashtag #RIPJKRowling tako se sinoć našao na vrhu trendinga na toj društvenoj mreži.

- U spomen na Dž.K. Rauling. Nije mrtva, ali ubila je vlastitu karijeru ponosno mrzeći transljude i ionako nikome ne bi zaista nedostajala - napisao je jedan korisnik Twittera. "#RIPJKRowling.

- Nije mrtva, ali njena karijera jeste - dodao je drugi.

Heštag je neke zbunio pa su počeli da pretražuju je li 55-godišnja spisateljica zaista mrtva.

Ipak, bilo je i onih koje je sve ovo zgrozilo.

- Činjenica da je ovaj heštag upotrebljen 114.000 puta je tužna. Zapravo sam pomislio da je mrtva, dok ne videh da je to zbog toga jer je rekla nešto nepoželjno. Kako možeš da tvrdiš da si na pravoj strani, ako kad ti se ne dopadne nešto što neko drugi radi, ti mu želiš smrt?

Ubrzo se pojavio i novi heštag - #IStandWithJKRowling.

Njen novi roman prati privatnog detektiva Kormorana Strajka koji lovi serijskog ubicu, muškarca koji se oblači kao žena kada ubija. Pod pseudonimom Robert Galbret, to je peta knjiga u njenoj seriji o Strajku. U drugom romanu iz serijala, "The Silkworm", Raulingova translika prikazuje kao nestabilnog i agresivnog, piše The New York Post, prenosi Index.

Roman prati istragu nedovršenog slučaja - nestanka G.P. Margo Bamborou 1974. godine, za koju se smatra da je bila žrtva Denisa Krida, serijskog ubice transvestita. Čovek se pita šta će kritičari stava Dž.K. Rauling o trans-pitanjima misliti o knjizi čija je poruka: "Nikad ne verujte muškarcu u haljini" - napisao je Telegraph u recenziji romana.

Spisateljica se u junu u podužem eseju branila svoje komentare koje je jedan deo zajednice ocenio kao transfobične. Ona je takođe otkrila i da je bila seksualno napadnuta kao mlada žena.

- Zabrinuta sam zbog velikog broja mladih žena koje žele tranziciju, kao i zbog sve većeg broja onih koji žele da se vrate svom prvobitnom polu nakon tranzicije, jer žale zbog poduzimanja koraka koji su u nekim slučajevima nepovratno promenili njihova tijela i oduzeli im plodnost - napisala je, između ostalog, ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    15. septembar 2020 | 17:09

    Svaka joj cast.

  • Mokroluzanin

    15. septembar 2020 | 17:34

    Nauci srpski dodji kod nas niko te nece smeti diratii

  • Marija

    15. septembar 2020 | 19:54

    Trebalo je imati hrabrosti ovo reći. Žena je vizionar pre svega, ovi bolesni koji je osuđuju ne mogu joj ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA