≫ 

Slavni Srbin Željko Lučić iz Zrenjanina dolazi na mesto Plasida Dominga

Domingo je zamenjen zbog seks-skandala

  • 2
Zeljko Lucic Printskrin: Youtube/Metropolitan Opera

Proslavljeni tenor Plasido Domingo otkazao je niz nastupa u njujorškoj Metropoliten operi posle optužbi brojnih žena o seksualnom uznemiravanju, saopštila je ova operska kuća, a u predstavi "Magbet" zameniće ga Srbin Željko Lučić.

Predviđeno je da se rođeni Zrenjaninac uključi kasnije, ali će zameniti Dominga u svih šest izvođenja. Španski umetnik je ujedno najavio da nikad više neće nastupati u Metropolitenu. U saopštenju je objavio da je završio sa čuvenom operskom kućom, posle 706 nastupa kao pevač, uz još 169 u ulozi dirigenta, prenose "Večernje novosti".

Bilo je predviđeno da Domingo nastupi na otvaranju sezone u glavnoj ulozi u Verdijevom "Magbetu", što bi bilo njegovo prvo pojavljivanje u nekoj operskoj kući u Americi, od kada je obelodanjeno da su ga brojne žene optužile za nedolično ponašanje.

Domingo je saopštio da osporava navode protiv sebe i brine zbog "klime u kojoj su ljudi osuđeni bez adekvatnog pravnog procesa".

Lučić je bariton koji već decenijama gradi uspešnu karijeru u inostranstvu. Bio je član SNP-a, zatim Opere u Frankfurtu, a naročito je poznat po ulogama u Verdijevim operama.

Poslušajte bariton:

BIOGRAFIJA ŽELJKA LUČIĆA

Rođen je 1968. godine u Zrenjaninu. Kao tinejdžer, pevao je u zrenjaninskom mešovitom horu „Josif Marinković“ pod dirigentskom palicom Slobodana Bursaća, koji ga je ohrabrio da postane solista i započne studije pevanja kod Doroteje Spasić u Beogradu.

Lučić je svoj profesionalni operski debi imao u aprilu 1993, kao Silvio u Leonkavalovim Pajacima u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Uskoro je zablistao u ulogama Belkorea u Donicetijevom Ljubavnom napitku, Enrika u Donicetijevoj Lučiji od Lamermura, Žermona u Verdijevoj Travijati, Valentina u Gunoovom Faustu i naslovnoj ulozi u Evgeniju Onjeginu Čajkovskog.

Godine 1998. Lučić se pridružio spisku glavnih umetnika Frankfurtske opere, gde je ostao sve do 2008. godine. Tamo je pevao širok repertoar, ali je slavu stekao kao verdijanski bariton.

Zeljko Lucic Željko Lučić; Printskrin: Profimedia/TASS

Neke od Verdijevih uloga koje je pevao u Frankfurtu su Amonasro u Aidi, Grof Luna u Trubaduru, Ecio u Atili, Monfor u Sicilijanskom večernju, Renato u Balu pod maskama, vojvoda od Notingema u Donicetijevom Robertu Devereu.

Ostale uloge koje je tamo pevao su grof Almaviva u Mocartovoj Figarovoj ženidbi, Evgenije Onjegin, Lesko u Pučinijevom Manon Leskou, Marčelo u Pučinijevim Boemima, Mišone u Čileovoj Adrijani Lekuvrer, Šarples u Pučinijevoj Madam Baterflaj i druge. Lučić je takođe nastupao kao gost umetnik u brojnim velikim operskim kućama.

Debitovao u Holandskoj operi 2002. godine u ulogama Monfora i Marčela. Pevao je Žermona na svom prvom nastupu na Festivalu u Provansi 2003, a iste godine pevao grofa Lunu u Teatru u Firenci.[2] Debi u Metropoliten operi ostvario je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj Đokondi, sa Violetom Urmani kao Đokondom, i pod dirigentskom palicom Bertranda de Bilija.

Nakon toga nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u Magbetu i Rigoletu.

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    30. septembar 2019 | 19:45

    Veliki umetnik, tako uspesan, a tako normalan. Odlika velikih ljudi!

  • Перагеније

    30. septembar 2019 | 21:58

    Жељко, осветлај образ, буди и ти оптужен за "узнемиравање".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA