Posle Balaševića, u udžbenik za osnovne škole ulazi i pesma Bajage i "Bijelog Dugmeta"

- U pesmi se spominju gotovo svi instrumenti iz orkestra, bubanj, violončelo, ženski i muški glasovi... - rekao je Bajaga

  • 3
Đorđe Balašević, Momčilo Bajagić Bajaga, Goran Bregović Đorđe Balašević, Momčilo Bajagić Bajaga, Goran Bregović Foto: ATA images

Kao što je poznato, tri pesme Đorđa Balaševića ušle u udžebnik za osnovne škole, koji je odobren i treba da bude objavljen. Ali se tu priča nije završila.

Naime, u udžbenik će se naći kompozicije preporučene za sviranje i pevanje - "Buđenje ranog proleća" grupe "Bajaga i Instruktori", te "Lipe cvatu" sastava "Bijelo Dugme", pišu "Novosti".

Osim toga, udžebenik će sačinjavati i dela brojnih inostranih bendova i solo umetnika iz svih žanrova.

- Balašević je bio kantautor, najbliži Bobu Dilanu, i normalno je da se njegove pesme nađu u udžbenicima, paralelno sa drugim sadržajima. Stav autora je da bi školu trebalo približiti deci i konstantno podsticati dijalog i promišljanje o različitim žanrovima muzike. Hoćemo da ih upoznamo sa velikanima naše muzičke scene za koje nisu čuli, jer se u njihovim porodicama ne slušaju. Mnoge pesme tih velikana birane su u skladu sa instrumentima, a kako se u osmom razredu izučavaju drveni instrumenti, poput fagota i oboe, tražili smo adekvatni primer, i iz tog razloga se Balaševićeva "Drvena pesma" našla u udžbeniku. Njegova "Devojka sa čardaš nogama", sa maestralno odsviranim solom na violini, nalazi se u udžbeniku MK za šesti razred kao primer kako violina može da se iskoristi, osim za tradicionalnu, i za popularnu muziku. Pitanje je koliko je deci danas blizak Balašević. Mi se trudimo da im damo primere, kao sredstvo da deca nauče da slušaju kvalitetnu muziku i razlikuju je od nekvalitetne - rekla je Maja Sokolović Ignjačević, jedan od četiri autora ovog udžbenika za ovaj list.

"Bajaga i Instruktori" - "Buđenje ranog proleća":

"Bijelo Dugme" - "Lipe cvatu":

Kako je navela sagovornica, u udžbenik će i Branko Radičević sa pesmom "Pevam danju, pevam noću", Radmila Karaklajić i "Anđelina, zumba, zumba", "Devojko mala", "Zaljubljena tinejdžerka" beogradske grupe "Vampiri", "Najlepše želje" od "Zemlje gruva"... Kada je reč o stranim izvođačima, na listi su Ališa Kiz i Bili Ajliš.

Takođe, u udžbenicima za niže razrede već se nalaze pesme "Reci mi" Šabana Bajramovića (obrada "Besame mućo"), dok su se Janika Balaž i Zvonko Bogdan našli u odeljku tradicionalne i starogradske muzike, navode "Novosti".

Šaban Bajramović - "Reci mi":

- Mene su još pre pet-šest meseci zvali iz "Kleti" da im dam dozvolu da štampaju moju pesmu "Buđenje ranog proleća" i note za nju, u udžbeniku za muzičko, za osmi razred osnovne škole. Iskreno, mislio sam da je taj udžbenik već objavljen. "Buđenje ranog proleća" nije moja najbolja pesma u karijeri, ali je zgodna za sviranje na klaviru, pa otuda i notni zapis za nju. U pesmi se spominju gotovo svi instrumenti iz orkestra, bubanj, violončelo, ženski i muški glasovi... Ima veze sa klasičnom muzikom, pa je to, pretpostavljam, razlog zašto se "Klet" odlučio baš za nju. Inače, nije ovo prvi put da se neka moja kompozicija nađe u školskim udžbenicima, prošle školske godine štampana je i numera "Moji drugovi" - rekao je Bajaga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avatar

    28. maj 2021 | 15:10

    Balasevic je za ove Jova Jovanovic Zmaj.

  • Jovana

    29. maj 2021 | 09:26

    Kakva sprdačina se pravi od školstva, pa to je strašno.

  • Cvilidreta

    28. maj 2021 | 20:53

    Balašević, Bajaga, dugme...tzv. 'srednja' rešenja u pogledu domaćih izvodjača (ako pod 'domaćim' podrazumevamo i one iz bivše SFRJ), koliko vidim nema ni pomena o bendovima iz nju vejva osamdesetih - barem paket aranžman bi morao biti obavezno štivo, u najmanju ruku za osmi razred (ako ne već i za sedmi pa i šesti, zašto da ne)...da ne spominjem sada gomile i gomile grupa i pojedinaca koji su dali neprocenjiv doprinos srpskoj pop, rok i alternativnoj muzici tokom prethodnih 50 i kusur godina (a koji se nikad neće naći ni u kakvim udžbenicima). Što se inostrane muzike tiče...tek tu treba posvetiti pažnje u smislu odabira grupa, pojedinaca i žanrova jer današnji mjuz koji se servira klincima je uglavnom u potpunosti ogoljen i lišen bilo kakvog umetničkog izraza, sveden na prostu ritam sekciju i recitaciju - što je, između ostalog, karakteristično i za ove naše prostore...nažalost. Živeo Zavod za izdavanje udžbenika, dole Klett i slični mu klonovi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA