≫ 

Varljivo leto za vlasnike nekretnina u Grčkoj: "Srećom dole imamo ljude kojima smo ostavili ključ"

Nikad napetije leto za srpske državljane koji ni u sopstvenu nekretninu nisu mogli da odu na letovanje

  • 3
Grčka foto: pixabay.com

Čini se da su mnogi turisti, kivni zbog nemogućnosti da ove godine letuju u Grčkoj, u velikoj meri mislili samo na sebe. Retko ko od njih se osvrnuo na činjenicu da su zatvorene granice uticale i na ljude, koji su sa Grčkom vezani na nešto drugačiji način. 

Možda su nemogućnost da posete nama dragu letnju destinaciju ove godine značajnije osetili ljudi, čiji članovi porodica žive u Grčkoj ili koji imaju potrebu da se u toj zemlji leče, ali i oni koji su ranije odlučili da ulože novac u neki apartman ili drugu nekretninu. Za neke od njih je nedavno, na svu sreću pronađen modalitet da ipak posete Grčku.

A šta se događalo u toku sezone i kako su se vlasnici nekretnina u Grčkoj borili sa nemogućnošću da posete svoju imovinu, saznali smo od Ivane Antić, koja od 2017. godine ima u vlasništvu apartman na Halkidikiju. 

- Ova godina po svemu je bila specifična i nepredvidiva. U jednom trenutku kada je sve izgledalo da će ipak prevagnuti u korist turizma, krajem juna smo bili u Grčkoj i tamo proveli desetak dana. U suštini, situacija je delovala optimistično. Međutim, od 5. jula granice su ponovo bile zatvorene za Srbe i tako je ostalo praktično do skoro kada je objavljeno da pod određenim uslovima vlasnici nekretnina mogu da uđu u zemlju- izjavila je Ivana za Telegraf.

Na svu sreću, ona je jedna od onih naših zemljakinja, koja je na vreme regulisala sve dažbine koje je imala, kao vlasnik nekretnine. U suštini, ona i suprug sve račune plaćaju elektronski i nisu imali potrebe da samo zbog toga posećuju Grčku. 

Da se grčko-srpsko prijateljstvo dokazalo i pokazalo i ovom prilikom, dokaz su i prijatelji koji žive u mestu, u kome Ivana poseduje apartman:

- U mestu gde imamo stan takođe imamo i ljude kojima verujemo i kojima smo ostavili ključ od stana, kako bi sa vremena na vreme mogli da ga obiđu i provere da li je sve u redu, a do sad je Bogu hvala, sve bilo kako bismo i želeli. Ovom prilikom želim posebno da zahvalim svojim prijateljima na tome, jer znam da bez njih ne bih osećala ovu dozu sigurnosti kao vlasnik – napomenula je.

Na taj način je, koliko-toliko bila rasterećena brige, što nije bio slučaj i kod drugih vlasnika nekretnina u Grčkoj. Bilo je i onih koji se nisu najbolje snašli u ovoj situaciji, pa se javio dodatni problem oko toga na koji način će platiti sve račune koji su neophodni.

Ipak, bilo je i onih, koji su se našli u krajnje nezavidnoj situaciji, jer proces kupovine nekretnine u Grčkoj, silom prilika nisu mogli da privedu kraju. 

- Po mom mišljenju, sve je realno prenaglašeno, vezano za komentare da su zaista vlasnicima nekretnina uskraćena neka prava. Takođe, smatram da se sve što se tiče plaćanja računa moglo završiti i preko banke, advokata, odnosno agencije preko koje je kupljena nekretnina. U velikom problemu ostali su ljudi kojima je pandemija korona virusa prekinula kupoprodajni proces, tako da su oni zaista bili u neprijatnoj situaciji, verovatno usled nezavršenog procesa oko prenosa vlasništva, a već položenog depozita ili oni koji su kupili nekretninu, pa započeli renoviranje recimo - napomenula je.

Za kraj ističe da iako nisu mogli ovog leta da posete svoj stan, nisu imali nikakvih problema od samog početka, ali nisu bili ni očajni što je situacija takva kakva jeste. Bilo kako bilo, Ivana se nada da će ubuduće srpski državljani, koji su vlasnici nekretnina u Grčkoj imati isti tretman kao i vlasnici nekretnina iz drugih država. 

Video: Omiljeno letovalište srpskih turista neprepoznatljivo: Ovako izgleda Parga pred oluju

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    15. novembar 2020 | 10:23

    Zeleo sam da kupim dole apartman ili kucu!Posle svega sto se desavalo ove godine,ne pada mi na pamet,verovatno cemo uloziti u nasu zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA