Za ovu planinu u Srbiji malo ko je čuo: Da nije nje, ne bi bilo ni najboljih vina

Ako spadate u ljubitelje netaknute prirode, ali i planinarenja, Željin vas strpljivo čeka

  • 1
Željin planina; foto screenshot Youtube/Dragan Bajčeta Željin planina; foto screenshot Youtube/Dragan Bajčeta

Vrhovi čudnog oblika, koji krase planinu nadomak Župe aleksandrovačke su oduvek privlačili pažnju meštana. Bili su svesni da je upravo ta planina zaslužna što je celokupno područje pogodno za uzgoj vinove loze, ali i kupina i malina.

I od preterane želje za osvajanjem vrhova ove planine, simbolično bi nazvana Željin.

Ova planina je trenutno u postupku zaštite kao predeo izuzetnih odlika.

Nepravedno zapostavljena planina

Da li zbog toga što je od mnogo poznatijeg Kopaonika deli samo tok reke Rasine, tek Željin je u turističkom smislu zapostavljen. Ovu planinu mahom posećuju ljubitelji planinarenja i prirode.

A nije tako bilo ranije...

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Zoran Sipac (@kizzoki)

Tokom srednjeg veka je na Željinu, kao i na obližnjem Kopaoniku, obilato eksploatisano olovo, dok je vrlo važan trgovački put prolazio dolinom reke Rasine. Danas je tu saobraćajnica koja spaja zapadnu i južnu Srbiju sa Pešterom i Crnom Gorom.

Upravo zbog tako važnog strateškog položaja, na jednom uzvišenju iznad reke Rasine, ali na kopaoničkoj strani je knez Lazar podigao tvrđavu Koznik. U njoj je gospodario Radič Postupovič.

Zašto posetiti Željin?

Ako spadate u ljubitelje netaknute prirode, ali i planinarenja, Željin vas strpljivo čeka. Rogavska čuka, najviši vrh planine, inače bogate vodenim tokovima nalazi se na 1.785 metara nadmorske visine, dok je nadmorska visina vrha Ploška čuka 1.779 metara.

Posted by Aleksandar Mircevski on Недеља, 18. август 2019.

Željin je deo Kopaoničkog masiva, koji uz Kopaonik, čine i Lepa gora, Crni vrh i planina Goč.

Osim već pomenute reke Rasine, ovim područjem teku i reke Studenica i Ibar, ali i druge manje reke, dok se sa južnih padina ove planine sliva reka Jošanica.

U blizini je i termalni izvor Jošaničke banje, čija temperatura vode varira između 48 i 80 stepeni.

Na Željinu postoje brojni šumski putevi, ali treba voditi računa o orijentaciji. Iako postoje i planinske markacije, ne može se reći da su naročito sistematizovane, pa je upravo to jedan od razloga što se mnogi ljubitelji prirode odlučuju da planinske vrhove Željina osvajaju zajedno sa članovima konkretnog planinarskog društva.

Zbog klimatskih karakteristika, planina je pod snegom u proseku 50-ak dana godišnje, dok je prosečna visina snežnog pokrivača između 10 i 30 cm. Prosečna temperatura zimi je od 0 do 3 stepena, a leti od 18 do 20 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo

    8. februar 2021 | 20:16

    Možda je i dobro što je pomenuta planina "turistički zapostavljena" Nije postala meta bezdušne seče šume i haotične izgradnje megalomanskih novokomponovanih hotela i apartmana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA