Zablude o proteinskoj hrani! Mit br 2: Previše proteina će uništiti vaše kosti i dovesti do osteoporoze!

Argument da visok nivo proteina u ishrani šteti čvrstini kostiju, polazi od teorije da ishrana sa dosta proteina uzrokuje opterećenje visokim nivoom kiselosti koje telo treba da neutralizuje

  • 7
Foto: MR BIG/Miloš Marković Foto: MR BIG/Miloš Marković

Za zdrave ljude ovo nije tačno. Kao što smo vam razrušili Mit broj 1. Da će vam proteini uništiti bubrege, tako ćemo sada razrušiti i mit 2.

Ustvari dokazi upućuju na to da visokoproteinska ishrana moze da poboljša čvrstinu kostiju i naravno uzimajući visoko kvalitetne proteine odrzavate postojanost misićne mase tokom procesa starenja, što je primarni faktor u zdravlju kostiju i prevenciji fraktura povezanih sa osteoporozom.

ISHRANA SA VISOKIM UNOSOM PROTEINA I ZDRAVLJE KOSTIJU

Jos jedna uobičajena zabluda je da visok unos proteina ugrožava zdravlje kostiju. To nije tačno.Ustvari, analiza u američkom časopisu kliničke ishrane od 31 studije , pronašla je da je mala, ali značajna korist od većeg unosa proteina na zdravlje kostiju.

Dodatno , ishrana sa dosta proteina je povezana sa većom gustinom kostiju na nekoliko mesta na skeletu uključujući lumbalni deo kičme kod cele populacije, od dece do starijih muškaraca i žena.

Foto-ilustracija: Flickr/Robert S. Donovan Foto-ilustracija: Flickr/Robert S. Donovan

Mi takođe znamo da jedući više proteina povećavate nivo IGF-1, apsorpciju kalcijuma i snagu mišića- sve od čega skelet ima koristi.

Argument da visok nivo proteina u ishrani šteti čvrstini kostiju, polazi od teorije da ishrana sa dosta proteina uzrokuje opterećenje visokim nivoom kiselosti koje telo treba da neutralizuje.

Neke naučne teorije su da telo neutralizuje kiselinu oslobađajući jone bikarbonata iz kostane srži,proces koji prati gubitak sodijuma, kalcijuma i kalijuma i uz to još i višak kalcijuma u mokraći.Dodatno opterćenje povećanja kiseline se smatra da smanjuje izgradnju kostiju i povećava gubitak koštane mase.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Tačno je da je dodatno povećanje kiseline(definisano kao nizi pH tela ,uobičajeno ispod pH 7 )povezano sa gubitkom kostiju i generalno lošim zdravljem, ali jednostavno unos vše proteina to ne uzrokuje. Ovo može biti zahvaljujući činjenici da ishrana koja ima dosta životinjskog proteina sadrži dosta fosfora, koji sprečava gubitak kalcijuma kroz urin.

Suprotno tome čisti izvori proteina (kazein,laktalbumin, pšenični gluten, sušena bela jaja), koji nemaju fosfate vode ka većem gubitku kalcijuma kroz urin i nižem pH.

Dakle postoje mnogi mehanizmi koji isključuju jedni druge kod visokog unosa proteina gde je krajnji rezultat postić bolju strukturu kostiju.

Foto: freeimages.com/GiniMiniGi Foto: freeimages.com/GiniMiniGi

Sa druge strane , negativne, postoji tendencija da sa visokim unosom proteina koji stvara veću kiselost je odgovarajuć gubitak kalcijuma u urinu. Sa pozitivne strane , visok unos proteina u ishrani jača kosti na sledeči način:

-Visokoproteinska ishrana obezbeđuje više vitamina D i studije pokazuju da ljudi koji imaju veći nivo vitamina D imaju manjii rizik od fraktura kostiju.

-Proteini u ishrani vode ka većem stvaranju i radu IGF -1, hormona koji je glavni regulator metabolizma i aktivira izgradnju kostiju.U istraživanjima na Životinjama , ishrana sa manje proteina je pokazala da smanjuje IGF -1 , što je dovelo do gubitka kostiju.Efekat je bio reverzibilan sa suplementacijom amino kiselinama (veći nivo IGF-1 i izgradnja kostiju).

-Izgradnja kostiju zahteva dosta aminokiselina u telu a preko 50% kostiju je sačinjeno od proteina.

-Veća mišićna masa, snaga i koštana masa su povezani sa unosom proteina.Dobro je poznato da što smo stariji veći unos proteina može sam za sebe da obezbedi mišićnu masu.

(Vladica Jovanović - Vlasnik i trener u www.fitnessclubvladica.com)

Foto: MR Big/Miloš Marković Foto: MR Big/Miloš Marković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yytyt

    11. februar 2015 | 20:45

    Svaki ozboljan sportista koristi proteinske napitke, ali ovi na slikama ocigledno koriste i steroide

  • Ma kako da ne

    11. februar 2015 | 20:38

    Koliko sam ja upućen, a jesam, svaki protein koji uđe u organizam, kao takav, teško je iskoristiv, pa telo mora da ga razloži na amino kiseline, pa od njih konstruiše proteine koji su mogući i potrebni shodno opterećenjima na koje smo navikli. Taj proces razgradnje proizvodi kiselu sredinu, koju telo mora da alkalizuje jer tome teži, najbolji za to su kalcijum, magnezijum... a gde ih ima najviše, kosti, nokti... neće se najviše i uvek izvlačiti iz kostiju, al ajd da se kockamo. Znam ja, lepo je šetati sa brdom bicepsa u sred leta, al jednom ćete i ostariti ,mišići se izduvati, a tada, bez šetalice ćao

  • MJAUUUU

    12. februar 2015 | 11:38

    Dobar dan svima,shvatam da je kada se vidi ovako nesto poput Vladice proradi sujeta ego i tako toooo,nije to sramota,ipak je covek tako harizmatican,reklo bi se fizicki spreman i disciplinovan,jer ovo telo jeste disciplina.Dok smo mladi bolje da setamo brdo misica,kada ostarimo ostarili smooo i to je to,sada je bitno sada.Biti fizicki spreman i upucen kako funkcionise nase telo je divno.Hvala i na ovom tekstu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA