≫ 

Spektakl pod reflektorima: Kraljica sportova u Srbiji krunisala najbolje za ovu sezonu (FOTO)

Prvenstvo Srbije održano je prvi put u noćnom terminu, pod reflektorima i bilo je pun pogodak, i za takmičare i za navijače

  • 0
Ivana Španović, prvenstvo Srbije 2019 Foto: ASS

Spektakularne dve večeri viđene su ovog vikenda u Kruševcu gde su se okupili najbolji srpski atletičari kako bi se borili na državnom prvenstvu. Posle nekoliko godina takmičila se i Ivana Španović, a učestvovali su i Dragana Tomašević, Asmir Kolašinac i Armin Sinančević koji će nastupiti na predstojećem svetskom prvenstvu.  

Prvi put u Srbiji je viđeno jedno noćno atletsko takmičenje, i to, pod reflektorima. Pre toga, jedini put kada su reflektori paljeni za poslednje discipline, bilo je 2014. kada je Marakana bila domaćin finala Kupa Srbije.

Prvenstvo Srbije 2019, atletika ASS, 100m žene finale Atletičari su svi bili oduševljeni noćnim trkama; Finale ženske trke na 100m; Foto: ASS

Pored već spomenutih takmičara koji će nastupati u Dohi na svetskom prvenstvu, takmičili su se i daljaši Strahinja Jovančević i Lazar Anić, daljašica Milica Gardašević, kopljaši Marija Vučenović i Vedran Samac, kao i Elzan Bibića, Olivera Jevtić, Teodora Simović, Emir Bekrić...

Tribine atletskog stadiona pod Bagdalom bile su pune, a atmosfera fantastična. Kada se sve završilo, publika je bila oduševljena, dok su atletičari poželeli da bude više ovakvih noćnih takmičenja, kako zbog atmosfere tako i zbog mnogo boljih uslova za takmičenje.

Prvenstvo Srbije 2019, atletika ASS Odlična atmosfera vladala je u Kruševcu gde su gledaoci napunili tribine; Foto: ASS

IVANA ŠPANOVIĆ je posle nekoliko sezona skakala na velikom domaćem takmičenju. Neračunajući Serbian Open, Španovićevoj je ovo prvo veliko domaće takmičenje od finala Kupa Srbije iz 2014., ali tada je skakala troskok samo.

Ivana je zabeležila četiri skoka, dva od po 6,60 metara, jedan prestup a potom i pobednički od 6,76, što je bio dobar pokazatelj da je povreda prošlost i da spremna ulazi u poslednji mesec pred svetsko prvenstvo.

Tu je bila i treća daljašica Evrope za mlađe seniorke MILICA GARDAŠEVIĆ. Upravo su njih dve bile jedne od najvećih zvezda ovog takmičenja.

Ona  je osvojila srebro skočivši odličnih 6,43 metra i to u poslednjoj seriji. Uz četiri prestupa zabeležila je još skok od 6,25. Treća je bila Sara Lukić sa 6,01.

ELZAN BIBIĆ gotovo redovno objedinjuje zlatne medalje na 1500 metara i 3000 metara, na svakom takmičenju na kojem se pojavi. Međutim na prvenstvu Srbije odlučio je da drugog dana trči 800 metara. Tako je prvog dana, član Novog Pazara, na 1500 metara odneo pobedu u vremenu 3:45.63, dok je sutradan na 800 metara do zlata došao u foto-finišu. Titula prvaka Srbije za svega jednu stotinku, izmakla je Miroslavu Dukadinoviću članu OAK Beograda. Bibić je pobedio sa 1:50.80. Treći je bio Marko Vozab sa 1:52.96 koji zbog problema sa povredom nije mogao da ovu trku učini još dramatičnijom.

Elzan Bibić, prvenstvo Srbije 2019 Elzan Bibić; Foto: Atlex

DRAGANA TOMAŠEVIĆ je neko ko je već godinama u samom vrhu svetskog bacanja diska. Tiha i nenametljiva članica Sirmijuma iz Sremske Mitrovice redovna je na svim domaćim takmičenjima, bez obzira da li treba da se ide na prvenstvo Evrope, sveta ili neki veliki miting, uvek je tu da svojim primerom utiče na mlađe naraštaje.

Nastavila je i ove sezone višegodišnju dominaciju u ovoj disciplini kod nas. Pobedila je sa hitcem od 61,56m.

Zanimljivo je da su konkurentkinje bile uglavnom devojčice koje su oko 20 godina mlađe od nje.

U toj mladosti istakle su se 19-godišnja Katarina Gačević iz šabačkog Tempa koja je postala vicešampion Srbije sa 42,11 metara, i 17-godišnja Martina Pavlović iz beogradskog Tom Džampa koja je osvojila treće mesto sa 38,88m.

ASMIR KOLAŠINAC je bio silno motivisan da pred punim tribinama zabeleži odličan hitac, međutim, bacač Beogradskog atletskog kluba, ta želja je dovela do čak pet prestupa. Jedini ispravan hitac, iz prve serije, mu je doneo zlato i on je bio na 19,80 metara.

Asmir Kolašinac, Prvenstvo Srbije 2019 Asmir Kolašinac; Foto: Atlex

Drugi je bio ''Div iz Prijepolja'' ARMIN SINANČEVIĆ sa 19,51 metara. Reč je momku koji je uspeo da obezbedi sebi učešće kako na evropskom naredne godine tako i da postane tek četvrti član naše ekipe na predstojećem prvenstvu Sveta. Treći je bio kuglaš iz Zvezde Veljko Nedeljković sa 17,36 metara.

STRAHINJA JOVANĆEVIĆ vodio je velike borbe sa zdravljem prethodnih mesec dana. Uspeo je član Crvene zvezde da se izbori sa tim ali nije bilo dovoljno vremena i da se pripremi za ovo takmičenje. Bronzani sa prvenstva Evrope ove zime osvojio je srebrnu medalju skočivši 7,62 metra. Bolji od njega bio je njegov večiti rival LAZAR ANIĆ. Novo pojačanje Vojvodine još uvek se vraća posle teške operacije prednjih ukrštenih ligamenata. Postao je prvak države sa 7,68 metara, a treba podsetiti da je pre povrede postao prvi Srbin u 21. veku koji je skočio preko 8 metara.

Treći je bio srpski paraolimpijac Nemanja Matijašević. Član Novog Beograda je skočio 6,75 a predstavljaće Srbiju na svetskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom ove godine koje je na programu odmah nakon svetskog prvenstva.

MARIJA VUČENOVIĆ odbranila je titulu prvakinje u bacanju koplja. Članica Srema iz Sremske Mitrovice bila je ispred dve Novosađanke iz Vojvodine Ksenije Cerović i Zorane Radanović. Vučenovićeva je do zlata došla hitcem od 58,55 metara, dok su se drugo, odnosno treće mesto osovjili hici daljine 43,77, odnosno 37,79.

Podsetimo, zbog zdravstvenih problema Tatjana Mirković (nekada Jelača) propustila je celu sezonu. Sa druge strane, druge dve naše sjajne mlade kopljašice Atina Kamasi i Dina Ćosić su morala zbog obaveza na koledžima da se vrate u Ameriku. Super talentovana Adriana Vilagoš još uvek nema pravo nastupa na seniorskim takmičenjima zbog starosnog uzrasta.

Ksenija Cerović, Marija Vučenović, Zorana Radanović, Prvenstvo Srbije 2019, koplje Najbolje kopljašice Srbije: Ksenija Cerović, Marija Vučenović i Zorana Radanović; Foto: ASS

VEDRAN SAMAC je odbranio titulu prvaka Srbije bacivši koplje 66,27m. Taj hitac bio mu je i jedini ispravan.

OLIVERA JEVTIĆ prkosi godinama i pokazuje da u njoj još ima žara za kraljicom sportova. Ona je u disciplini 3000 metara osvojila, po ko zna koju već, titulu prvakinje Srbije u vremenu 10:06.76.

EMIR BEKRIĆ se ove godine dugo oporavljao od povrede ali je uspeo da dođe na državno prvenstvo. Spremnost nije bila primarna već da telo izdrži napore koje sa sobom donosi trka na 400m sa preponama. Član Partizana 1945 i osvajač bronze na svetskom prvenstvu 2013. osvojio je srebrnu medalju sa 53.82s. Ispred njega bio je atletičar Crvene zvezde MILOŠ MARKOVIĆ sa 52,46s.

Emir Bekrić, Miloš Marković i Nikola Kovačević, Prvenstvo Srbije 2019, 400m prepone Emir Bekirć, Miloš Marović, Nikola Kovačević, 400m sa prpeonama; Foto: ASS

SERBIA MARATHON

Ovo je bila idealna prilika i za promociju predstojećeg prvog Serbia Marathona. Kako je ovo takmičenje privuklo veliki broj legendi srpske kraljice sportova oni su pružili podršku ovoj trci i promotivno su se fotografisali sa majicom maratona koji će se održati 3. novembra.

Među njima bila je i legendarna Vera Nikolić, žena koja je jedno vreme 1968. držala svetski rekord na 800 metara.

Vera Nikolić, Serbia Maraton Vera Nikolić promoviše Serbia Marathon; Foto: Atlex

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA