≫ 

Svi stadioni EURA: Jedino u Budimpešti pun kapacitet, u Londonu i Amsterdamu "odiše" istorija

Neka zdanja su posebno impresivna, a neka u sebi kriju mnogo tradicije - koji stadion vam je najlepši?

  • 2
Puškaš Arena , Alijanc Arena,, Johan Cruyff Arena, Vembli stadion Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Alf van Beem, Printskrin: Youtube/Allianz , Youtube/SkyEye Britain

Još nekoliko sati preostalo je do početka Evropskog prvenstva u fudbalu. Nažalost, našu reprezentaciju nećemo gledati među najboljima u Evropi, pošto je prethodne jeseni propustila priliku da se preko baraža protiv Škotske domogne jedne od poslednjih ulaznica za najveći turnir na Starom kontinentu.

Dobrog fudbala bi svakako moralo da bude. Verovatno je neizvesnost oko toga ko će podići pehar na kraju takmičenja veća nego ikada, jer su gotovo podjednako kvalitetne selekcije Francuske, Belgije, Portugala, pa i Nemačke, Španije i Italije. Ne bi bilo čudno da na kraju vidimo i neko veliko iznenađenje.

Kao što vam je dobro poznato, ovogodišnje izdanje Evropskog prvenstva neće se igrati samo u jednoj državi, već će fudbaleri morati da se "sele" sa jednog na drugi kraj kontinenta. Ukupno deset zemalja (ako računamo Englesku i Škotsku kao deo Ujedinjenog Kraljevstva) ugostiće najbolje fudbalere Evrope, a utakmice će se igati na 11 stadiona. Vreme je da vam ih redom predstavimo.

VEMBLI - LONDON, ENGLESKA

Najveći stadion u glavnom gradu Engleske biće domaćin najvećem broju utakmica na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pored grupne faze, na njemu će se igrati dva meča osmine finala, kao i oba polufinalna i finalni meč. Ukupan kapacitet "Vemblija" je 90.000 gledalaca, ali je zbog pandemije koronavirusa "rampa" trenutno stavljena na 25% od ukupnog broja, što će reći da ukupno oko 22.500 gledalaca može da uđe na stadion.

To se vrlo lako može promeniti posle 21. juna, kada će Vlada Ujedinjenog Kraljevstva doneti odluku oko toga da li će popustiti mere i dopustiti veći broj gledalaca na stadiona, zbog visokih stopa vakcinacije. Pre početka EURA pominjalo se da bi za finale stadion mogao da bude gotovo pun.

Bilo kako bilo, ono što nam je jasno jeste da će reprezentacija Engleske odigrati sva tri svoja duela grupne faze na ovom stadionu. Tako ćemo Gordi Albion gledati na delu protiv Hrvatske 13. juna, potom protiv Škotske 18. juna i na kraju protiv Češke 22. juna.

HEMPDEN PARK - GLAZGOV, ŠKOTSKA

Drugi stadion nalazi se "nedaleko" od Engleske, u susednoj Škotskoj. Naravno, reč je o čuvenom "Hempden parku" koji će ugostiti ukupno tri utakmice grupne faze takmičenja, kao i jedan meč u osmini finala. Kapacitet ovog zdanja je 52.000 sedećih mesta, ali je baš kao u Engleskoj ograničenje trenutno stavljeno na 25% gledališta, što će reći da će oko 13.000 ljudi moći da uđe unutra.

Na "Hempden parku" gledaćemo dve utakmice reprezentacije Škotske, kao i preostali duel Grupe D u kojoj je mogla da se nađe naša selekcija da je kojim slušajem izbacila već pomenutu u baražu. Tako će Škoti igrati protiv Češke 14. juna, potom nas čeka meč Hrvatske i Češke četiri dana kasnije, a za kraj je tu susret Škotska - Hrvatska 22. juna.

JOHAN KROJF ARENA - AMSTERDAM, HOLANDIJA

Naredni stadion nam je više nego dobro poznat. Stadion Ajaksa u Amsterdamu jedno je od verovatno najlepših zdanja na kojima će se ovo Evropsko prvenstvo igrati. Kapacitet mu je gotovo isti kao "Hempden parku" i iznosi 55.000 sedećih mesta, a u Holandiji su se za sada odlučili da na njega puste ukupno 25% od mogućeg broja navijača, što znači da će oko 13.750 srećnika sa ulaznicama pratiti mečeve holandske selekcije.

Inače, Holandija je svakako počela da popušta mere i dopuštala je navijače u završnici Eredivizije, te je baš kao u Engleskoj 21. jun određen kao datum kada bi one mogle dodatno da se "olabave". Problem je što se tada završava grupna faza, pošto će prethodno Holandija igrati sa Ukrajinom 13. juna, zatim sa Austrijom 17. juna i na kraju sa Severnom Makedonijom 21. juna. Još jedan meč osmine finala će se takođe održati na "Johan Krojf Areni".

LA KARTUHA - SEVILJA, ŠPANIJA

Jedini stadion koji će u Španiji ugostiti najbolje reprezentacije Evrope biće onaj u Sevilji. Popularna "La Kartuha" je dobila novo ruho pred EURO, a sa svojih 60.000 sedećih mesta spada u jedan od većih objekata na ovom EURU. Vlasti su dopustile da ukupno 30% kapaciteta bude popunjeno tokom grupne faze, što znači da će 18.000 gledalaca biti tu da svedoči uspesima (ili možda neuspesima?) španske selekcije.

Tri meča grupne faze uz jedan u osmini finala gledaćemo na "La Kartuhi". Počinjemo 14. jula i utakmicom između Španije i Švedske, prate ih Španci i Poljaci pet dana kasnije, dok će Furija igrati sa Slovačkom 23. juna.

ALIJANC ARENA - MIHNEN, NEMAČKA

Stadion Bajerna iz Minhena biće jedan od domaćina ovogodišnjeg Evropskog prvenstva, ujedno i jedini iz Nemačke koji će ugostiti najbolje fudbalere. Ukupni kapacitet ovog zdanja je oko 70.000 gledalca, ali su vlasti u zemlji Pancera bile nešto rigoroznije i dopustile su samo petinu da bude popunjena, odnosno na stadion će moći tek oko 14.000 gledalaca.

Bez obzira na sve, nemačka publika će sigurno okupirati jug Bavarske i nadaće se da će doći do "zlata vredne" ulaznice uz pomoć koje bi mogli da prate dva "finala pre finala". Jer Nemačka će se u grupnoj fazi već 15. juna sastati protiv jednog od najvećih favorita turnira - Francuske, da bi četiri dana docnje nastupila protiv nosioca titule sa prethodnog EURA, Portugala. Na sve to ih još čeka meč sa nezodnim Mađarima, 23. juna, a "Alijanc Arena" doneće nam i jedan meč četvrtfinala.

OLIMPIKO - RIM, ITALIJA

Mesto na kojem će biti otvoreno ovo Evropsko prvenstvo je stadion "Olimpiko" u Rimu, gde će se sastati Italija i Turska u okviru Grupe A. Svi ljubitelji fudbala stoga jedva čekaju da pogledaju večerašnji meč na kojem će biti prisutno oko 25% od 70.000 ljudi, koliko je maksimalno dozvoljeno tokom turnira. Na ovom stadionu nisu vršene bilo kakve prepravke pred ovogodišnji EURO, već je ostavljen takav kakav jeste, što mu daje dodatnu draž.

Kao što smo rekli, na njemu će biti otvoreno Evropsko prvenstvo, a pored toga gledaćemo okršaje Italijana i Švajcaraca 16. juna, a potom i Italije i Velsa još četiri dana kasnije. Na sve to, čeka nas i jedan četvrtfinalni duel na ovom stadionu trećeg dana jula.

PARKEN - KOPENHAGEN, DANSKA

Najveće fudbalsko zdanje u Kopenhagenu takođe će biti domaćin najveće fudbalske smotre na Starom kontinentu. Čuveni "Parken" zapravo je jedan od najmanjih stadiona na kojima će se EURO igrati ove godine, pošto prima tek nešto više od 38.000 mesta, a ograničenje je postavljeno na 25% kapaciteta. Što će reći da će 9.500 gledalaca moći da prati mečeve Danske u grupnoj fazi nadmetanja.

Već sutra će na teren u Kopenhagenu istrčati skandinavski rivali - Danska i Finska, potom nas čeka okršaj Belgijanaca sa domaćinom 17. juna, a zatim i meč Danska - Rusija 21. juna. Uz sve to, na "Parkenu" će se igrati i jedan meč osmine finala koji je na programu 28. juna.

PUŠKAŠ ARENA - BUDIMPEŠTA, MAĐARSKA

Jedini stadion u Evropi na kojem neće biti ama baš nikakvih ograničenja nalazi se u nama susednoj Mađarskoj. Ne čudi, pošto su Mađari već došli do visoke stope vakcinacije i imaju mali broj zaraženih, zbog čega su odlučili da u etar puste svih 67.000 karata za velelepnu "Puškaš Arenu" koja se nalazi u blizini železničke stanice "Keleti" i koja je izgrađena tek pre nekoliko godina i koja je dom reprezentacije ove zemlje.

Na "Puškaš Areni" gledaćemo ukupno tri utakmice grupne faze uz jedan susret osmine finala. Mađari nisu bili te sreće da sva tri duela igraju pred domaćom publikom, s tim da će za ona dva "teža" protiv Portugala i Francuske imati podršku najbučnijih pristalica. Uz to, 23. juna gledaćemo jedan od derbija između Portugala i Francuske u glavnom gradu Mađarske.

KRESTOVSKI - SANKT PETERBURG, RUSIJA

Još jedan stadion na kojem su mere protiv pandemije koronavirusa bile nešto liberalnije je "Krestovski" u Sankt Peterburgu. Mesto na kojem igraju fudbaleri Zenita može da primi oko 68.000 gledalaca inače, a na ovom turniru će ugostiti tačno polovinu tog broja - dakle oko 34.000.

Mnogo veći broj utakmica igraće se u Sankt Peterburgu u grupnoj fazi - ukupno šest. Krenućemo već sutra i meča između Belgije i Rusije, koji bi mogao da bude posebno zanimljiv. Zatim sledi utakmica između Poljske i Slovačke 14. juna, Finske i Rusije dva dana kasnije, Švedske i Slovačke 18. juna, Finske i Belgije 21. juna i Švedske i Poljske 23. juna. Na sve to, čeka nas i jedno četvrtfinale, što garantuje pravi spektakl.

NACIONALNA ARENA - BUKUREŠT, RUMUNIJA

Još jedna zemlja iz komšiluka ugostiće reprezentacije na predstojećem Evropskom prvenstvu. Iako njena reprezentacija tamo neće igrati, Rumunija se potrudila da napravi vrhunski ugođaj u Bukureštu za sve ostale, a možemo reći da selekcije koje će igrati na ovom stadionu neće mnogo putovati iz svojih matičnih država. Ukupno 56.000 sedišta je kapacitet ovog stadiona, a na njemu će za vreme EURA biti prisutna četvrtina, dakle 14.000 ljudi.

Fudbalska lopta će se prvo zakotrljati u nedelju kada budu igrali Austrija i Severna Makedonija, a naše južne komšije će potom nastupiti na meču protiv Ukrajine četiri dana kasnije. Za kraj, gledaćemo i okršaj Ukrajine i Austrije 21. juna, te jedan meč osmine finala 28. juna.

OLIMPIJSKI STADION - BAKU, AZERBEJDŽAN

Poslednji stadion na kojem ćemo gledati utakmice Evropskog prvenstva je onaj u Bakuu, prestonici Azerbejdžana. Velelepno zdanje, koje je tek nedavno izgrađeno pružiće fudbalerima najlepši mogući ugođaj i imaćemo priliku da ga na TV ekranima vidimo već sutra. Ukupno 69.000 gledalaca inače može da uđe, ali je kapacitet redukovan na 50%, odnosno 34.500 ljudi.

Kao što smo rekli, već na meču Velsa i Švajcarske moći ćemo da ga vidimo na delu, a četiri dana kasnije će tu igrati Turska i Vels. Za kraj grupne faze sastaće se Švajcarska i Turska 20. juna, a Bakuu je pripala čast da organizuje i jedan meč četvrtfinala.

Koji stadion vam se najviše dopada? Pišite nam u komentarima i pratite EURO sa nama na Telegraf Sportu.

Video: Stojković otkrio kako mu je Deki Stanković spasao život u Đenovi kad su navijači upali u autobus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    11. jun 2021 | 15:53

    Pa beše reči i o novim stadionima kod nas. Beše. Ali pojeo vuk magarca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA