≫ 

Tragična eliminacija Ajntrahta, Čelsi u finalu Lige Evrope posle penala! Jović uzalud pogađao... (FOTO) (VIDEO)

Drugi finalista Arsenal

  • 30

Engleski timovi su potvrdili ovogodišnju dominaciju u Evropi: posle Liverpula i Totenhema u Ligi šampiona, finale drugog po jačini evro takmičenja izborili su Arsenal i Čelsi - "Plavci" tek posle boljeg izvođenja penala protiv Ajntrahta, za koje je Jović bio jedini strelac za regularnih 1:1 (rezultat kao i u Nemačkoj).

Srpski napadač potvrdio je klasu i realizovanim golom u penal-seriji, međutim Hitereger i Pasijensa su bili tragičari nemačkog tima, njihove udarce u četvrtoj i petoj seriji čitao je Kepa Arizabalaga, a David Luiz i Eden Azar stavili tačku na još jedno uzbudljivo polufinale koje smo gledali u poslednja tri dana.

Pogledajte gol Jovića za 1:1 u 49. minutu:

Neizvesnosti jedino nije bilo na "Mestalji", gde je Arsenal, na pogon neverovatnog tandema Lakazet-Obamejang, i u revanšu savladao Valensiju, još ubedljivije nego u Londonu (4:2), uz tri gola napadača iz Gabona.

Dakle, 29. maja gledaćemo sveenglesko finale Lige Evrope u Bakuu, Arsenal - Čelsi, a 1. juna u Madridu još jedan okršaj premijerligaških klubova za "ušati trofej" Lige šampiona između Liverpula i Totenhema.

Valensija - Arsenal 2:4, prvi meč 1:3

(Gameiro 4, 58 - Obamejang 17, 69, 89, Lakazet 50)

VALENSIJA (4-4-2): Neto - Pićini (od 56. Soler), Garaj, Gabrijel, Gaja - Vas, Pareho, Kokelan, Guedeš (od 72. Tores) - Rodrigo (od 72. Santi Mina), Gameiro.

ARSENAL (3-4-3): Čeh - Sokratis, Koščijelni, Monreal - Mejtland Najls, Džaka, Toreira (od 87. Genduzi), Kolašinac (od 71. Mustafi) - Obamejan, Ozil (od 62. Mhitarjan), Lakazet.

Čelsi - Ajntraht 1:1, prvi meč 1:1 (penali 4:3)

(Loftus-Čik 28 - Jović 49)

ČELSI (4-3-3): Kepa - Aspilikueta, Kristensen, Moreira, Palmieri - Kovačić, Filjo, Loftus- Čik - Azar, Vilijan, Žiru.

AJNTRAHT (3-1-4-2): Trap, Abraham, Hinteger, Falete, Hasebe, Da Kosta, Rode, Gaćinović, Kostić, Rebić, Jović

Celsi - Ajntraht Luka jović slavi izjednačujući gol sa navijačima Ajntrahta Foto: Tanjug/AP

Čelsi je iz Nemačke doneo obećavajućih 1:1, ali baš niko, pogotovo posle dva triler preokreta u režiji Liverpula i Totenhema, nije smeo da se kladi da će Englezima lakše biti pred svojim navijačima. Ekipa Mauricija Sarija je u prvom poluvremenu bila bolja tek za taj jedan gol, koji je stigao u režiji asistenta Azara i sve boljeg Loftusa - Čika, čija je rutina pred Trapom oduševila navijače, za 1:0.

Drugo poluvreme bilo je druga priča. Videli smo hrabar, otresit, angažovan Ajntraht, i oštrice koje su sekle odbranu Čelsija predvođene Jovićem, Kostićem i Gaćinovićem.

Upravo su Gaćinović i Jović kao u školskom dvorištu izigrali kompletnu odbranu rivala u 49. minutu, poigrali se "duplim pasom", a Jović pokazao zašto ga je Real Madrid već kaparisao i spremio 70+ miliona evra: sa takvom mirnoćom je ubacio loptu u mrežu, da je Rebić i pre nego što je Srbin uopšte zamahnuo nogom, već krenuo da slavi. Eto takav je igrač Jović - zna se šta sledi kad je u gol-šansi.

Na 1:1 Čelsi se povukao, a Nemci igrali dvadesetak minuta u visokom ritmu, sa mnogo samopouzdanja, elana i rešenosti da završe posao još jednim golom. Ipak, "Plavci" su uspeli da uspostave ravnotežu i prebace težište igre na polovinu protivnika, pa je meč otišao u produžetak.

FK Ajntraht Frankfurt Fudbaleri Ajntrahta čekaju izvođenje penala Foto: AP/Tanjug

U dodatnom vremenu - drama!

Dva puta su se igrači domaćeg tima jedva nekako odbranili od udaraca Ajntrahta - dva puta je Haler mogao da se proslavi i odvede svoj tim u finale već tada, ali su David Luiz i Zapakosta stizali da odreaguju na metar pred praznom mrežom i spasu Čelsi najgoreg. Bili su to trenuci najveće drame po Čelsi, ali i najveće sreće.

Nije bilo pobednika u prvoj, niti u drugoj utakmici, pa je sa penala "pala" odluka o drugom finalisti Liga Evrope.

Trap je prvi odbranio udarac, nervozni Aspilikueta je vrlo loše prišao lopti i "telefonirao" nemačkom golmanu, pa su gosti došli do važnog vođstva. De Guzman je pogodio za 3:1, Žoržinjo smanjio na 2:3, a onda su usledile dve crne serije gostiju - promašili su Hitereger i Pasijensija (ušao u produžetku), a Luiz i Azar dovršili posao, za delirijum i plasman četvrtog engleskog kluba u finale jednog od dva evropska takmičenja.   

PENALI

Haler - 0:1

Barkli - 1:1

Jović - 1:2

Aspilikueta - 1:2 (brani Trap)

De Guzman - 1:3

Žoržinjo - 2:3

Hitereger - 2:3 (brani Kepa)

Luiz - 3:3

Pasijensija - 3:3 (brani Kepa)

Azar - 4:3

Britain Soccer Europa League Kepa bodri Zapakostu pošto je Italijan spasao gol Čelsija posle udarca Halera Foto: Tanjug/Ap
Valensija - Arsenal Fudbaleri Arsenala slave prolaz u finale Lige Evrope Foto: Tanjug/AP
Celsi - Ajntraht Foto: Tanjug/AP
Luka Jović Nema odbrane od njega: Luka jović slavi izjednačujući gol protiv Čelsija sa navijačima Ajntrahta Foto: AP/Tanjug
Spain Soccer Europa League Neto nije uspeo da zaustavi odličan udarac Obamejanga Foto: Tanjug/AP
Spain Soccer Europa League Kevin Gameiro je razgalio navijače golom u 4. minutu Foto: Tanjug/AP
Liga Evrope Arsenal ima obećavajućih 3:1 iz prve utakmice sa Valensijom Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Navijači Liverpula iz Beograda skandirali Šaćiriju: Gnjilane je srce Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA