≫ 

Dobićemo sistem koji garantuje regularnost: Ovako su iz FSS pre četiri godine najavili "novu" Superligu, sad je jasno da je to bio promašaj

Danas, posle četiri sezone od promene, možemo samo da konstatujemo: niti je liga bolja, niti je kvalitetnija, niti je zanimljivija (broj gledalaca to najbolje pokazuje), a o regularnosti da ne govorimo.

  • 13

Nedavno istraživanje Evropske fudbalske opservatorije za statistiku "CIES" pokazalo je da je srpsko najelitnije takmičenje Superliga među najnegledanijim u Evropi - na poražavajućem 43. mestu po gledanosti, sa mizernih 2.365 navijača u proseku po utakmici.

Na tome mogu da nam zavide samo "giganti" poput finske, slovačke, paragvajske, bugarske, beloruske, irske, BiH i slovenačke lige.

Naravno, prva asocijacija na sve gore stanje u domaćem fudbalu su sumnje u regularnost takmičenja, a ova sezona je, čini se, bila najupečatljiviji primer onoga što FSS voli da uobliči u floskulu "ugrožavanje integriteta fudbalskih utakmica".

Koliko je sezona na izmaku bila "regularnija od prethodnih" najbolje svedoči podatak da se prvi put desilo da jedan klub bude kažnjen za nameštanje utakmica (Proleter zbog meča sa Radničkim). Negde baš u vreme pisanja ovog teksta praktično smo dobili i potvrdu da je bilo "svega" u sezoni na izmaku jer je FSS na Skupštini, ne bez razloga, izglasao uvođenje žestokih kazni za one koji nameštaju utakmice.

FSS, Slaviša Kokeza, Jovan Šurbatović Detalj sa Skupštine FSS Foto: MN Press

Sumnje u regularnost su, naravno samo za one koji hoće da vide, apsolutno glavni i jedini razlog što ljude više naprosto ne zanima bilo šta vezano za srpski fudbal, a ne sistem takmičenja ovaj ili onaj, dvokružni ili trokružni, podela podova i tako dalje. U okolnostima kada ni najveće fudbalske laike ne možete ubediti u regularnost lige, pričati o sistemu takmičenja je klasičan primer skretanja pažnje od daleko većeg problema.

Naočigled sve većeg broja utakmica koje dolaze iz "2 u 1" ili iz "1 u 2", teških sudijskih propusta, neobičnih izostanaka trenera sa utakmica, fantomskih golova, odokativne "VAR" tehnologije, imamo i sistem takmičenja koji je zaista truo i prevaziđen - i ništa suštinski ne menja nabolje!

VIDEO: Nedavni sporan gol Partizana protiv Napretka za pobedu

Zanimljivo, nekada je vrlo ambiciozno ovakav sistem takmičenja uveden upravo da bi se "garantovala veća regularnost i neizvesnost".

Kakva obmana...

- Dobili bismo sistem koji garantuje neizvesnost i regularnost takmičenja od prvog do poslednjeg kola. Ne bismo dolazili u situaciju da klubovi izlaze na teren sa drugim postavama. Takav sistem donosi veću neizvesnost, dakle, regularnost, veći broj utakmica (od 38 do više od 50 u sezoni), usaglašenost kalendara za UEFA takmičenja i ono što je takođe veoma važno, kvalitetniju marketinšku ponudu - rekao je nekadašnji gensek FSS-a Zoran Laković u najavi "boljeg" sistema takmičenja - i sve promašio u svojoj viziji.

Danas samo možemo da konstatujemo: niti je liga bolja, niti je kvalitetnija, niti je ikome zanimljivija (broj gledalaca to najbolje pokazuje), a o regularnosti da ne govorimo. 

O regularnosti su polemike gotovo neprestane, a od kada je uveden sistem sa plej-ofom i plej-autom gotovo da ne prođe sezona, a da se i na tu temu ne povede rasprava i priče o vraćanju na staro.

Poslednji je glas digao počasni predsednik Zvezde Dragan Džajić.

Dragan Džajić Džaja Džajić u društvu Vučelića i Milojevića Foto: Milena Đorđević

- Lepo je što je Zvezda dominantno osvojila titulu drugu uzastopnu godinu, ali je velika glupost ovakav sistem takmičenja. Stvorite ogromnu prednost, pa dođete u situaciju da drugog čekate sa samo četiri boda viška. Može da vam se dogodi da u čitavoj godini imate jednu sedmicu pada forme i sve vam se prospe. Malo zemalja ima ovakav način takmičenja - rekao je Džajić za Sportski žurnal.

Navijači prepoznaju kada ih neko godinama pravi budalama, zato ih i nema na tribinama. A sve što žele je samo to da budu kao sav normalan svet - da kupe kartu i da gledaju takmičarski, iznad svega regularan meč.

Čini se da Superliga i FSS iz godine u godinu padaju na ispitu da obezbede i elemenatrne takmičarske uslove za one zbog kojih se fudbal igra, ali i one koji ga igraju.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BP

    15. maj 2019 | 14:57

    Nije problem u tom sistemu već do onih koji manipulišu njime, koji volkaju i ljupkaju...

  • Racki

    15. maj 2019 | 13:36

    Zvezda je politicki klub za siroke mase uvek je bila u sluzbi ...

  • Peca

    15. maj 2019 | 13:30

    Toncev i Kokeza su sinonim za regularnost...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA