≫ 

Šta kaže statistika pred revanš? Zvezda je samo 4 puta u Evropi branila 2:0 sa Marakane (VIDEO)

Crveno-beli su tri puta bili uspešni, dok se gorak ukus Kelna i dalje pamti

  • 5
FK Crvena zvezda - FK Helsinki Foto: Marko Jovanović

Pobedom protiv Helsinkija rezultatom 2:0, Crvena zvezda je došla nadomak plasmana u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona!

Međutim, daleko od toga da je bilo šta gotovo i crveno-beli će morati dobro da oznoje dres kako bi zakazali još jedan dvomeč na severu - ovoga puta protiv Kopenhagena!

Statistika kaže da je Zvezda kroz svoju istoriju samo četiri puta branila 2:0 iz prvog meča kod kuće - protiv Araua, Kelna, IBV-a i Sparte!

Prvi put Zvezda je 2:0 kod kuće pobedila 1985. godine, kada je na Marakani gostovao švajcarski Arau u okviru 1/16 finala Kupa pobednika kupova.

Strelci su bili Husref Musemić u 22. i Boško Đurovki u 72. minutu, dok su za crveno-bele tada igrali: Živan Ljukovčan, Slavko Radovanović, Milan Janković, Dragan Miletović, Marko Elsner, Milan Ivanović (od 46. Miroslav Šugar), Jovica Nikolić, Boško Đurovski, Husref Musemić, Miralem Zjajo (od 85. Zoran Dimitrijević), Mitar Mrkela. Trener je bio Gojko Zec.

U revanšu je bilo 2:2, a golove za srpski tim dali su Musemić i Milan Janković.

Četiri godine kasnije, na Marakani je u okviru 1/8 finala Kupa UEFA gostovao nemački Keln.

Blistao je Dejan Savićević koji je u 76. i 79. minutu doneo odličnu prednost crveno-belima pred revanš, ali ona ovoga puta nije bila dovoljna.

Zvezda je u Nemačku otišla na ekskurziju i doživela je težak poraz od 3:0. Za crveno-bele su u prvom meču igrali: Stevan Stojanović, Goran Jurić, Slobodan Marović, Dragi Kanatlarovski, Miloš Drizić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki (od 57. minuta Vladan Stošić), Dejan Savićević, Darko Pančev, Dragan Stojković, Mitar Mrkela (od 57. minuta Vladan Lukić). Trener je bio Dragoslav Šekularac.

Crveno-beli su i 2013. sa 2:0 savladali IBV sa Islanda. Bilo je to prvo kolo kvalifikacija za Ligu Uefa, a strelci su bili Nejc Pečnik i Nikola Mijailović.

Za Zvezdu su tada igrali: Bajković, Mijailović, Lazić, Krneta, Vešović, Kovačević, Milijaš, Pečnik, Kasalica, Ninković, Dauda. Rezerve: Vesić, Mirić, Mladenović, Mihajlović, Savićević, Luković, Marinković. Trener je bio Slaviša Stojanović.

Revanš u ISLandu je doneo pravu dramu, penal koji je u finišu odbranio Boban Bajković, kao i konačnih 0:0 za prolaz Zvezde u narednu rundu.

Četiri godine kasnije, u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, Zvezda je na Marakani savladala Slaviju iz Praga sa 2:0 i tada praktično najavila sve ono što je usledilo kasnije.

Boaći i Kanga su matirali Čehe, dok je u revanšu napadač iz gane bio jedini strelac (1:0). Zanimljivo, Boaći je i protiv Helsinkija sada tresao mrežu.

Za crveno-bele su pre dve godine igrali: Borjan, Stojković, Le Talek, Savić, Rodić, Donald, Jovičić, Kanga, Milić, Rikardinjo, Boaći. Rezerve: Kahriman, Milijaš, Adžić, Babić, Pešić, Radonjić, Gobeljić. Trener je bio Vladan Milojević.

>>> Mladi sastav Čukaričkog oduševio je javnost u dvomeču protiv Banantsa, a sad ga čeka mnogo ozbiljniji izazov u vidu Moldea. Brđani večeras (19.00) gostuju u Norveškoj, a kvota da će napraviti iznenađenje i slaviti je čak 7,50, dok je kvota na duplu šansu X2 2,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Molde - Čukarički.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RZ-CZ

    25. jul 2019 | 09:40

    Статистика каже да патризан настави уступање Земунела нашим ривалима у евро такмичењима и свако од њих примиће два комада.

  • XiDe

    25. jul 2019 | 09:39

    Nije Slavija iz Praga vec Sparta!

  • ds

    25. jul 2019 | 09:33

    Spartu valjda, a ne Slaviju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA