Američke fudbalerke hoće jednake zarade kao fudbaleri: Sud odbacio zahtev težak 66 miliona dolara

Čak 28 reprezentativki Sjedinjenih Država veruje da su muškarci u odnosu na njih preplaćeni

  • 5
Italy Soccer FIFA Awards Mega Rapino, najbolja fudbalerka na svetu, Foto: Tanjug/AP

Njihovu borbu je između ostalih forisrala i Megan Rapino, jedna od najboljih fudbalerki, a pritužba je usmerena protiv Fudbalskog saveza SAD.

Fudbalerke su tražile 66 miliona dolara odštete pod zaštitom akta o jednakim primanjima.

- Šokirane smo i razočarane. Nećemo da odustanemo od svoje borbe za jednake plate. Sigurne smo u svoje tvrdnje i posvećenost da osiguramo devojkama i ženama koje igraju fudbal da ne budu potcenjene samo zbog svog pola - tvrdi Moli Levinson, zastupnica fudbalerki.

Sud je obrazložio da je ženski tim bio plaćen više od muškog u periodu na koji se odnosila pritužba, a igračice tvrde da razmišljaju u žalbi.

Istovremeno, Rapino i njena saigračica iz reprezentacije Aleks Morgan poručile su da ne odustaju od zahtevanja svojih prava.

One svoje tvrdnje zasnivaju na činjenici da su momci u svojoj konkurenciji stigli do četvrtfinala Mundijala 2002, bili su jednom treći na prvom Mundijalu iz 1930, dok su devojke osvojile četiri puta Svetsko prvenstvo uključujući i prošle godine.

U međuvremenu, tokom jednog turnira marta ove godine, one su okrenule dresove tako da im se vide samo četiri zvezdice koje označavaju broj titula.

Takođe, Karlos Kordeiro je ove godine podneo ostavku zbog pritisaka nakon tvrdnje da igranje muškog fudbala podrazumeva veću veštinu i snagu nego igranje ženskog fudbala.

Video: Selektor Crne Gore iz karantina u Francuskoj: Planiramo put na Mars, a virus nas blokirao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pex

    2. maj 2020 | 18:02

    Nek igraju fudbal 11 na 11 sa muskom reprezentacijom, rezultat nek odredi odnos njihovih plata pa da vidimo, da bi se probio do muske reprezentacije prolazis kroz trnje a svaka riba koja sutne loptu moze u zensku repku.

  • Miki

    2. maj 2020 | 18:25

    Sad će i striperi da se žale što zarađuju manje od striptizeta!

  • alal vera alal vera

    2. maj 2020 | 18:14

    koga bre uopste interesuje zenski fudbal isto kao i zenska kosarka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA