≫ 

Saznajemo: Najbliži model sa 20 ekipa u Superligi sledeće sezone

Elitni rang srpskog fudbala će doživeti ogromne promene od jeseni, ali kako će to uticati na kvalitet?

  • 35
Slobodan Urošević, El Fardu Ben Fudbalere "večitih" čekaju raznovrsnija gostovanja; Foto: Marko Jovanović

Dok čekamo nastavak i završetak sezona u Superligi i Prvoj ligi Srbije, uveliko traju i nagađanja oko izgleda elitnog ranga za sledeću sezonu. Elita će sigurno pretrpeti značajne promene, a najvažnija dilema je trenutno koliko će klubova od jeseni činiti Superligu - 16, 18 ili možda čak 20?

Prema saznanjima do kojih je došao Telegraf.rs, sve je izvesnije drastično proširenje Superlige na čak 20 klubova, kao što je trenutno slučaj u nekim od najjačih liga na svetu - u Primeri, Premijer ligi i Seriji A.

Konačnu odluku će doneti Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, ali tek nakon što se klubovi Superlige i PLS-a izjasne o predlogu na sednici Skupštine Zajednice klubova koja je zakazana za sledeći četvrtak.

- Doneli smo odluku, u dogovoru sa Zajednicom klubova, da se uputi dopis klubovima, da se izjasne da li žele da Superliga ostane 16 klubova ili da dođe do proširenja na 18 ili 20 klubova. Opet ćemo se voditi željom većine i to ćemo znati u narednih 10 do 15 dana - izjavio je pre nekoliko dana predsednik FSS-a Slaviša Kokeza.

A deluje da je opšte raspoloženje među klubovima da se Superliga maksimalno proširi na čak 20 klubova, na šta su mnogi timovi i računali kada su glasali za skraćeni završetak sezone (bez ispadanja) posle samo četiri kola bez plej-ofa.

U svakom slučaju, neizvesnosti neće manjkati u finišu Prve lige Srbije gde će veliku bitku za ulazak u elitu voditi Metalac, Grafičar, Bačka i Zlatibor, kao i Kabel i Kolubara koji zaostaju šest bodova za vodećim tandemom.

Jedini potencijalni problem oko proširenja Superlige na 20 klubova je pitanje kvaliteta. Dok bogate lige crpe veliki broj talenata iz populacija od po nekoliko desetina miliona ljudi, mi smo ograničeni na oko 7 miliona stanovnika u Srbiji, a poznato je da takvim državama leže male lige od po 10 ili 12 klubova kako bi se kvalitet bolje skoncentrisao.

Uostalom, imamo i primer Škotske od 5,5 milona stanovnika ili Austrije sa 9 miliona koji imaju elitne lige sa po 12 klubova, a koje su ove godine imale zapažene rezultate u Ligi Evrope i po minimum dva predstavnika u grupnoj fazi.

Ali, to je već pitanje za one koji rukovode fudbalom i koji treba da budu svesni svih mogućih posledica proširenja Superlige na 20 klubova prema kome se ide.

Video: Superliga se nastavlja 30. maja, igraju se još četiri kola do kraja

(M. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 3:0

    8. maj 2020 | 19:38

    KOLUBARA damo jakooo nadam se da ce uci u superligu

  • baba smilja iz darosave

    8. maj 2020 | 21:09

    novi sponzor lige ce biti dizni zato sto ce da bude smesna ko crtani film

  • 🎹🎹🎹🎹🎹🎹

    8. maj 2020 | 16:24

    Umesto da skratite na 12 klubova vi prosirujete ligu??? Neverovatno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA