≫ 

Đukićev horor na današnji dan: Bebeto nije smeo da šutne penal koji 26 godina proganja Srbina

Drama je slaba reč da se opiše tadašnji trenutak na "Riazoru"

  • 0
Miroslav Đukić, promašen penal Foto: Youtube/Real Club Deportivo de La Coruña

La Korunja ne zaboravlja 14. maj 1994. godine i utakmicu između Deportiva i Valensije u poslednjem kolu Primere, to je najcrnji datum u istoriji kluba iz Galicije, a splet okolnosti doveo je do toga da Srbin te večeri bude tragičar.

Naravno, u pitanju je Miroslav Đukić i dobro znani horor scenario po bivšeg reprezentativca i selektora naše zemlje i eks trenera Partizana. Bez dileme, njegov najtužniji dan u karijeri.

Ostaće u generacijama upamćeno da je Đukić u poslednjem minutu poslednjeg kola utakmice sa Valensijom promašio penal pri rezultatu 0:0, bacio u očaj navijače Depora, a u stanje ekstaze pristalice Barselone, koji su samo zahvaljujući tom promašaju iste večeri proslavili titulu.

Istovremeno, Barsa je odradila svoj deo posla, na svom terenu deklasirala Sevilju 5:2 i čekala vesti sa "Riazora".

Košmarnu sezonu Deportivo je završio u bodovnom egalu sa Kataloncima, ali je pehar otišao na "Kamp Nou" zbog bolje gol-razlike Barselone. Bila je to jedna od najluđih završnica u istoriji španskog prvenstva, a Đukićev penal za mnoge je i dalje jedan od najdramatičnijih momenata ikada viđenih u Primeri.

Istina je i to da Đukić nije bio prvi izvođač penala u ekipi, nije čak bio ni druga opcija, ali je prihvatio ogroman teret na sebe pošto je prvi šuter Donato izašao iz igre, a slavni Brazilac Bebeto odbio da preuzme odgovornost.

Đukić je te sezone već pogodio jednom sa bele tačke, protiv Atletika u Madridu, pa je delovao kao najbolja opcija u tom trenutku, spreman da izvede udarac karijere. Ipak, prevelika važnost situacije bila je jača od srpskog fudbalera, nije bio najspremniji za udarac, golman Valensije pročitao je njegov šut, na užas domaćih navijača i igrača.

Očaj, šok i neverica su preplavile "Riazor" nakon promašaja srpskog fudbalera koga su uzalud tešili nakon meča. Pola stadina je ridalo u suzama.

Teško da za navijače "plavo-belih" utešno deluje činjenica da je njihov klub šest godina nakon traumatične večeri uspeo da osvoji titulu prvaka Španije, prvi i jedini put.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA