Mara je prva transrodna fudbalerka u istoriji: Pomišljala da se ubije, a sad ima profi ugovor

Namerava da dokaže argentinskim fudbalskim autoritetima da neće imati nepravednu prednost

  • 3
Foto: Printscreen Twitter

Mara Gomez je postala prva transrodna žena koja će igrati profesionalni fudbal nakon što joj je to odobrio Fudbalski savez Argentine pred istorijski debi u ligaškom meču.

Atletik Klub Vilja San Karlos je objavio dovođenje 23-godišnje igračice januara ove godine, ali je onda došlo do pregovora u kojima je Gomez pokušavala da ubedi FSA da zbog fizikalija sa kojima je rođena neće imati prednost.

Između ostalog je kao argument upotrebila analize krvi da bi pokazala da nivo testosterona u skladu sa dozvoljenim količinama Međunarodnog olimpijskog komiteta za transrodne sportiste.

FSA joj je dozvolio da igra na "2020 Transition" turniru, prema saopštenju kluba od pre nekoliko dana. Debitovala je za Vilju San Karlos u meču prtiv Atletik klub Lanusa u ponedeljak.

Protivnički klub joj je poklonio dres sa Marinim imenom, a iz Vilja San Karlosa su poručili da je to bio istorijski dan za fudbal i odgovor transrodnim sportistima da mogu da se takmiče profesionalno.

Ranije je pričala o tome kako je zbog svojih sklonosti trpela diskriminaciju i pomišljala je čak i na samoubistvo.

Video: Prva profesionalna transrodna teniserka: Nju negativni komentari ne dotiču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA