≫ 

Zašto Dušan Vlahović treba da bude starter u reprezentaciji pre Luke Jovića i Aleksandra Mitrovića?

Ne treba zaboraviti ni Đorđa Despotovića koji takođe u mnogo boljoj formi od napadača Fulama i Ajntrahta

  • 36
Dusan Vlahovic, Luka Jovic, Aleksandar Mitrovic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Marko Jovanović

Fudbaler Fiorentine Dušan Vlahović pokazao je prethodnog vikenda da će selektor Srbije, Dragan Stojković biti na slatkim mukama u predstojećim duelima reprezentacije.

Vlahović je tokom vikenda postigao tri pogotka za svoju Fiorentinu, da sve bude još lepše, sva tri gola su postigao je u prvom poluvremenu.

Piksi je za naredne utakmice reprezentacije pozvao četiri napadača, Luku Jovića, Aleksandra Mitrovića, Đorđa Despotovića i Dušana Vlahovića.

Iako je do sada Mitrović imao "zacementirano" mesto startera, a da je šansu vrebao i Luka Jović, utisak je da je trenutno Vlahović srpski špic koji je u najboljoj formi, pa će Piksi već na prvom meču protiv Irske 24. marta pokazati da li će tim sastavljati na osnovu trenutne forme igrača, ili "starih zasluga".

Ko će biti startni napadač?

Dragan Stojković Piksi Dragan Stojković Piksi; Foto: FSS

Jedno od glavnih pitanja biće koju će formaciju forsirati Piksi, da li će to biti sistem sa jednim napadačem, kako je Srbija igrala godinama, ili će se opredeliti za formaciju sa dva ili tri špica. Najavio je da će Srbija igrati ofanzivno, na gol više, pa nisu isključene opcije i da vidimo neke napadačke tandeme. Ostaje samo da se vidi ko bi onda činio tandem.

Srbija je u eri Radomira Antića igrala sa dva napadača, a taj tandem bili su Nikola Žigić i Marko Pantelić.

Nakon smene Antića, promenio se i sistem po kom je naš nacionalni tim igrao. U poslednje vreme smo navikli na igru s jednim napadačem, a taj napadač je uvek bio Aleksandar Mitrović.

Ljubiša Tumbaković je u meču protiv Norveške u baražu eksperimentisao, te je zaigrao u formaciji 3-5-2 i to je bila jedna od najboljih koje je naša zemlja odigrala u poslednjih 20 godina. Tada su napadači bili Aleksandar Mitrović i Filip Đuričić. 

Onda se krah desio na meču protiv Škotske, kada se vratio na sistem sa jednim napadačem i novu formaciju u kojoj je Mitrović bio potpuno izolovan od celokupne utakmice. Ali u finišu meča je ponovo zaigrao sa dva napadača i taj drugi napadač, Luka Jović, koji je ušao u igru postigao je gol u 90. minutu, međutim, Srbija je posle produžetaka i penala ispala od Škotske i propustila priliku da se posle 20 godina ponovo nađe na Evropskom prvenstvu.

Uskoro ćemo saznati u kojoj će formaciji Srbija igrati sa novim selektorom, ali bilo da se igra sa jednim ili dva špica, trenutno bi sve osim Vlahovića u startnoj postavi bila velika nepravda za njegov trenutni učinak u Italiji, naročito kada se pogleda golgeterski učinak njegovih konkurenata na toj poziciji.

Dušan Vlahović - 12 golova u Seriji A

Dusan Vlahovic Vlahović je na poslednjem meču za Fiorentinu postigao het-trik; Foto: Tanjug/AP

Mladi fudbaler Fiorentine koji je zaludeo svet svojim partijama u Firenci, a od dolaska Ćezarea Prandelija na mesto trenera Viole, potpuno se razgoropadio, a het-trik u pobedi nad Beneventom poslednjeg vikenda samo je potvrda sjajne forme, a posebno spektakularan bio je treći gol.

Nije u pitanju samo het-trik koji je postigao za vikend, Vlahović ove sezone ima skor od 12 postignutih golova na 26 utakmica, što ga stavlja na visoko deveto mesto liste najboljih strelaca u Seriji A, a postizao je golove i protiv Juventusa i Lacija, koji su u vrhu tabele.

Primera radi on je golgeterski ispred Edina Džeka, Alvara Morate, Duvana Zapate, Drisa Mertensa, Andree Belotija, Fabija Kvaljarele, Domenika Berardija...

Vlahović je upisao i gol za nacionalni tim na poslednjem meču protiv Rusije, kada je selekcija Srbije savladala Ruse sa 5:0.

Aleksandar Mitrović - 2 gola u Premijer ligi, nije tresao mrežu na 23 uzastopna meča za Fulam

Aleksandar Mitrović Foto: Marko Jovanović

O njemu se ne treba mnogo pričati, godinama je prvi izbor reprezentacije, najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima, ali i tragičar koji je promašio odlučujući penal protiv Škotske...

Njegove igre su mu donele transfer u najjaču ligu sveta, gde trenutno nastupa za Fulam. Mitrovićev učinak u reprezentaciji nikada nije dolazio u pitanje, uvek je ostavljao srce na terenu i ginuo za dres, ali je činjenica da je trenutno u veoma lošoj golgeterskoj formi, a to pokazuje i njegova statistika ove sezone. Na 22 utakmice u prvenstvu postigao samo dva gola. Dao je i jedan gol u Liga kupu.

Poslednji gol za Fulam Mitrović je dao još u septembru 2020. godine protiv Lidsa kada je dao dva gola, a to su mu ujedno i jedini golovi ove sezone u Premijer ligi. Nakon toga, na 23 utakmice za svoj klub u kojima je igrao, nije zatresao mrežu, pa mu je ovo verovatno najduži golgeterski post u karijeri.

Luka Jović - 3 gola u Bundesligi, nije zatresao mrežu na 7 vezanih mečeva

Luka Jović Foto: Profimedia

Strelac pogotka protiv Škotske, fudbaler Reala iz Madrida koji je trenutno na pozajmici u Ajntrahtu sigurno je neko ko predstavlja budućnost reprezentacije Srbije.

Posle izgubljenih godinu i po dana u Realu, Jović je se vratio u Ajntraht, gde je počeo savršeno, ali je onda usledio golgeterski post koji i dalje traje. Na debiju u povratničkom meču za Ajntraht kao rezervista je dao dva gola i tako nadmašio učinak za godinu i po dana u Realu.

Ipak, posle toga je na devet mečeva postigao samo jedan gol, a trenutno na sedam vezanih utakmica nije zatresao mrežu, a na poslednjem meču protiv Lajpciga promašio je dobru priliku  da svom timu donese pobedu iz dobre šanse, ali je promašio gol.

Đorđe Despotović - 10 golova u Premijer ligi Rusije

đorđe despotović Đorđe Despotović; Foto: pimpletv.ru/printscreen

Uz Vlahovića je trenutno napadač koji je u najboljoj formi. Večiti talenat koji nije dobio šansu u Crvenoj zvezdi, lutao je po Kazahkstanu, Rusiji... A onda se desio "bum", Despotović je potpisao za Rubin iz Kazanja gde teroriše mreže širom Rusije.

Ove sezone, Despotović je na 18 utakmica u prvenstvu postigao 10 golova uz tri asistencije. Ukoliko uzmemo u obzir jačinu lige, nije nimalo naivan rezultat iza našeg fudbalera.

Na poslednjem meču protiv Ufe nije dao gol, ali je bio uspešan na predhodna dva meča, gde je u pobedi nad Zenitom postigao gol i asistenciju, dok je vikend pre dao dva gola Spartaku iz Moskve na gostovanju.

Statistički gledano, Vlahović bi trebalo da ima prednost u odnosu na konkurente i zbog forme, ali i zbog lige u kojoj igra i učinka u njoj. Potom bi prema formi u prednosti bio Despotović, pa tek onda Luka Jović i na kraju Aleksandar Mitrović.

Ipak, konačnu odluku doneće selektor. U anketi možete da date vaše mišljenje o tome ko bi trebalo da počne meč protiv Irske 24. marta u Beogradu.

Srbija nakon toga 27. marta dočekuje Portugaliju, dok 30. marta gostuje Azerbejdžanu.

Liverpul je u strahovitim problemima – titulu je odavno izgubio, a izmiče mu i mesto u Ligi šampiona. U takvoj situaciji večeras (21.00) večeras gostuje Vulverhemptonu koji takođe igra ispod očekivanja. Kvota na dvojku je 1,85, kec je 4,40, a iks 3,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Vulverhempton – Liverpul.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwerty

    15. mart 2021 | 13:34

    Da ste malo bolje pratili rad Piksija znali bi da svaka njegova ekipa igra ultra ofanzivni fudbal. Ali mi smo njega doveli kao "ime", zato i ne znamo, tj. Vi. A on sigurno nece igrati sa jednim spicem. Igrace i Jovic i Vlahovic, plus Tadic, Kostic, Sms. Primacemo golove ali nadam se bar golu vise uvek. Sto je po meni mnogo bolje. Dosta smo gledali razvlacenje po terenu.

  • Comi 85

    15. mart 2021 | 13:53

    Vlahovic-Jovic..bez ljutnje..Jovic moze da eksplodira kada hoce..A Vlahovic je napadac koga Srbija odavno nije imala!!

  • Pp

    15. mart 2021 | 14:03

    O tome treba da oslucuje selektor, a ne novinari i analiticari, da znaju nesto sedeli bi na mesto selektora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA