≫ 

Imamo ozbiljne ponude za dva igrača: Mrkela o prelaznom roku Zvezde, Despotoviću, braći Motika

Sportski direktor crveno-beli govorio za naš portal o aktuelnim temama koje su vezane za prelazni rok

  • 8
Mitar Mrkela Foto: MN Press

Dok fudbaleri Crvene zvezde bruse formu za nastavak takmičenja u Super ligi Srbije, čelnici srpskog šampiona se polako pripremaju za finiš prelaznog roka koji se "zatvara" 11. februara.

Zvezda je do sada prodala dvojicu fudbalera - Marka Lazetića i Njegoša Petrovića, ali prema rečima sportskog direktora Mitra Mrkele, koji je u Antaliji razgovarao sa novinarom Telegrafa, crveno-beli trenutno imaju ozbiljne ponude za još dvojicu fudbalera:

- Uvek postoji mogućnost da neko ode, imamo inetersovanja za još neke igrače. Konkretno za dvojicu. Ne bih o imenima, ali za sada su oni potrebni Zvezdi i ne želimo da pričamo o njihovoj prodaji - rekao je Mrkela i kratko se osvrnuo na urađeno do sada:

- Uradili smo ono što sme hteli, pojačali smo se na pozicijama na kojima smo želeli i za koje smo smatrali da treba da ojačamo. Sve drugo zavisi od mnogo stvari. Ja nikada ne kažem da je prelazni rok do kraja završen, jer često se pojave neki igrači za koje kažeš "E, ovoga ne mogu da odbijem." Ne znam da li će to biti tako do kraja ovog prelaznog roka, ali samo u takvom slučaju može da se desi da se još neko dovede.

Na konstataciju da je Edmund Ado iz Šerifa možda taj neko ko ne može da se odbije, Mrkela je rekao:

- Ja nikada nisam voleo da pričam o imenima i igračima koje još nismo doveli. Ono što pratimo, pratimo. Iz mnogo razloga ne želimo da pričamo o imenima, tako ne bih ni o Adu.

Mitar Mrkela Mrkela u društvu novinara Telegrafa Foto: Telegraf

Nije tajna da je Zvezda zvala i Đorđa Despotovića koji je dobio čiste papire od strane Rubina.

- Đorđe Despotović je bivši igrač Zvezde i svakako je neko ko je uvek interesantan. I kao Zvezdino dete i kao kvalitetan igrač.  Despotović je uvek dobrodošao Zvezdi. Ali, da bi se neki transfer ostvario, nije dovoljno da igrač ima samo čiste papire. Zavisi i od naših potreba i od želja igrača. Mi u ovom trenutku imamo na raspolaganju tri špica, doveli smo Ohija - rekao je Mrkela koji je prokomentarisao i natpise medija da je bivši mladi igrač Bajerna Nikola Motika završio posao sa Zvezdom:

- Još nije došao. Motika je omladinski reprezezentativac Srbije. Jedan od "targeta" našeg skautinga jesu i srpski igrači koji su rođeni u dijaspori. On je talentovano dete i još je igrač Bajerna. Videćemo...

Na pitanje Telegrafa da li bi i njegov brat Nemanja, inače ofanzivni vezni koji je za drugi tim Bajerna dao 18 golova i imao devet asistencija na 26 mečeva, mogao da zaduži crveno-beli dres pošto mu ističe ugovor sa Bavarcima na leto (Nemci javili da je Zvezda već poslala ponudu), sportski direktor Zvezde je bio jasan:

- Kažem, videćemo kako će se stvari odvijati. Jedna od prioriteta jesu mladi igrali koji su rođeni u dijaspori - ostao je Mrkela "zakopčan."

FK Crvena zvezda, svlačionica, Zvezdan Terzić, Mitar Mrkela, Dejan Stanković Foto: MN Press

Iako se mnogima činilo da je prodaja Lazetića i Petrovića bila ishitrena, Mrkela je istakao da je posao Zvezde u ovom slučaju bio smislen

- Dugo već mi pričamo o prodaji Lazetića i Petrovića. Imali smo za Njegoša ponudu od Anderlehta prošlog leta. Smatrali smo da može da bude i bolja, dok smo ga ove zime prodali. Isto tako je bilo i sa Lazetićem. Nije nikakva tajna da svi klubovi u Srbiji, uključujući i Zvezdu, žive od prodaje igrača. Ja bih voleo da živim u nekom drugom okruženju, ali prodaja igrača je jedan od njavažnijih izvora prihoda za sve klubove. Pa tako i za Zvezdu. A ponude se razmatraju u skladu sa trenutrnim stanjem na tržištu i procenjenom vrednošću nekog igrača. Mi smo imali jednu ponudu za Lazetića, 15-20 dana pre ponude Milana, koju smo odbili.

Nedavno su italijanski mediji javili da Adam Marušić neće produžiti ugovor sa Lacijom, što je odmah bio "alarm" za navijače Zvezde koji su se ponadali da bi nekadašnji fudbaler Voždovca mogao možda da završi na Marakani. Pogotovo što je generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić svojevremeno otkrio da mu je Marušić jedan od dvojice fudbalera za kojima žali što ih nije doveo na Marakanu.

- Ne znam kakva je situacija sa Marušićem i da li će biti realno da se jedan takav igrač dovede s obzirom na visinu njegove plate. Ali svakako da bi on bio neko ko bi dobrodošao Zvezdi. Mada mislim da je u međuvremenu i produžio ugovor. Nisam siguran...

Otkrio je Mrkela i kako izgleda dan sportskog direktora u Zvezdi.

Dejan Stanković, Mitar Mrkela Foto: MN Press

- Sve zavisi od perioda u godini. Kada je u toku sezone, to je dolazak na stadion, trening, svakodnevna priča sa šefom stručnog štaba i sa ljudima iz stručnog štaba. Po potrebi sa igračima. Zatim odlazak u kancelariju, sastanak sa skautima, sa Zvezdanom Terzićem. Ovde na pripremama to izgleda ovako: gledanje treninga, praćenje situacije oko prodaje igrača, potencijalnog dovođenja...

Priznao je Mrkela da, iako je bivši fudbaler, ne daje sa strane savete treneru.

- Odavno sam shvatio da pozicija sportskog direktora nije da instant daje savete treneru. Moji razgovori sa trenerima su svakodnevni, tiče se opštih stvari i usmeravanja u pravcu u kom klub želi da ide. I sa Stankovićem , kao i sa Vladanom Milojevićem ranije, imam odličan odnos. Razgovaramo, pratimo situaciju u pogledu forme igrača, uslova za rad, potencijalnih transfera. Naša saradnja je svakako u interesu Crvene zvezde.

Stiče se utisak da je sledeći prelazni rok možda i najvažniji u novijoj istoriji Zvzede, jer šampion u sezoni 2022/23 će najverovatnije izboriti direktan plasman u Ligu šampiona. Međutim, Mrkela ima drugačije viđenje situacije.

- Ovako, što se Zvezde tiče svaka sezona je nikad bitnija. I uvek je ona sledeća bitnija od one prethodne. Mi se jednako pripremam za svaku i nama letnji prelazni rok počinje onog trenutka kada se završi zimski. Tako da ćemo tokom sezone pričati i o formi naših igrača i o potrebama da se pojačamo.

Zvezdan Terzić, Mitar Mrkela Foto: Marko Jovanović

Na pitanje hoće li biti tragedija ako Zvezda ove godine ne uzme titulu, sportski direktor crveno-belih je poručio:

- Ništa nije tragedija. Partizan ima pet bodova prednosti, to je lepa prednost, ali nije nedostižna. Imao još dosta utakmica da se igra, a ono što znam da je kod svih nas u klubu, a najviše kod igrača i ljudi iz stručnog štaba, postoji jedna ogromna strast i žđelja da se ponovo bude šampion. I kada tako razmišljamo, verujem da ćemo taj cilj ostvariti.

Nije Mrkela imao dilemu kada je u pitanju njegov najbolji posao na Marakani, iako nije izdvojio nijedan transfer. A tu su i neostvarene želje...

- Četiri titule prvaka Srbije, dupla kruna prtošle godine, sa 205. mesta na 35. mesto UEFA rang liste, dve LŠ, tri evropska proleća, osmina finala... To su moji najbolji rezultati. Što se tiče transfera za kojima žalim, razgovarali smo sa dosta igrača koji nisu došli u Zvezdu. I uvek su tu bili finansijski razlozi. Nismo želeli da prelazimo limite koje smo postavili. Ima igrača za kojima žalim, ali ne bih o imenima.

Pominjao se Mrkela tokom prethodnog perioda i kao mogući kandidat Zvezde na poziciji predsednika FSS, pogotovo što je svojevremeno i radio u Savezu. Međutim...

- Veoma sam zadovoljan u Zvezdi i razmišljam samo o njoj. A Zvezda je moj klub, tu sam... - poručio je Mrkela za kraj.

Video: Delije su dočekale Ohija: Ubojiti napadač zvanično promovisan na Marakani

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    31. januar 2022 | 14:21

    Prodajte bar četvoricu od ovih šest: Gobeljića, Pavkova, Krstičića, Bakajoka, Bena i Dionija.

  • Sale

    31. januar 2022 | 17:12

    Pa što ne prodadoste Pavkova, Gobeljića i Falka nego decu koja tek treba da pokažu šta mogu, budućnost našeg fudbala. Što igramo sve ove godine LŠ i LE, gde su pare?

  • Dejan

    31. januar 2022 | 19:20

    Nama će da svane tek kad ti razguliš iz Zvezde neznalico.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA