≫ 

Proročke reči od pre 20 godina: Treba nam liga gde poraz Zvezde i Partizana neće biti senzacija, već realnost

Ovako je nekada govorio Ljubiša Tumbaković, a njegove reči u potpunosti možemo da primenimo na današnje stanje

  • 10
FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović

U ruci novine stare 20 i kusur godina, u njima sadržaj koji kao da je pisan za današnji dan... Sadržaj koji je vezan za Crvenu zvezdu i Partizan, odnosno njihovu dominaciju generalno koja je posebno izražena poslednjih godina.

Ove sezone i te kako, jer Partizan kao drugoplasirani trenutno trećeplasiranom Čukaričkom beži 34 boda. Zvezda je još dva koraka ispred, dok su svi ostali klubovi tokom sezone uzeli samo osam bodova večitima.

Crveno-beli su igrali 0:0 sa Vojvodinom, izgubili su od Surdulice i odigrali potom nerešeno ) pet bodova, dok su crno-beli tri puta remizirali sa Proleterom, Napretkom i Čukaričkim. Premalo, priznaćete.

Tempo Printskrin: Tempo

O dominaciji Zvezde i Partizana svojevremeno je pričao nekadašnji trener crno-belih i bivši selektor Ljubiša Tumbaković. On je u jednom intervjuu za list "Tempo" tada istakao da je spas buđenje ostalih klubova.

Popularni Tumba je tada mislio da se timovi kao što su Zeta, Hajduk, Sartid, OFK Beograd polako dižu. Na kraju se ispostavilo ne toliko koliko je trebalo, ali su te njegove reči o onome šta je potrebno srpskom fudbalu ostale upečatljive.

- Moguće je napraviti tim koji može da parira večitima. Ako se u sve ubrzo uključi FSJ, imaćemo ligu sličnu španskoj gde je La Korunja postala šampion sa 14 poraza. Takva liga nam treba. Takmičenje u kom porat Zvezde i Partizana neće biti senzacija, već naša realnost. U tome je spas, klubovi to shvataju. Nažalost, ne i sadašnja struktura FSJ koji može mnogo da pomogne da stvorimo ligu u kojoj će se svake nedelje igrati poneki derbi - rekao je Tumbaković pre 20 i kusur godina.

Video: Napredak - Partizan: Autogol Marjanovića dotukao Kruševljane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny

    4. maj 2022 | 13:00

    Dok ne uđe krupan kapital u manje klubove, ništa od toga! Ne možete očekivati da slaba privreda daje jak sport i kulturu, sve je to veoma povezano! Setite se kakva je privreda države bila kada je Zvezda bila prvak evrope! Nema interesovanja publike za bilo koju ekipu osim Partizana i Zvezde a i to sve manje.. Uspesi u međunarodnim takmičenjima manjih klubova podižu interesovanje i kvalitet. Šta vam znači jak Čukarički kad ispadne u prvom kolu kvalifikacijaod Jermena i sl.. Šta vam znače jaki manji klubovi koji nemaju publiku? Realno, jeste li videli da neki manji klub ima navijače u gostima? Kome to treba? Ko će da ulaže novac u to? Fudbal se igra zbog publike koje ovde defakto nema!

  • Ssss

    4. maj 2022 | 13:00

    Svi nesto kukaju na tu ligu, a ne bi otisli na utakmicu lokalnog tima dok im ne plate. Nemamo tu kulturu jednostavno, evo primer je vaterpolo, gde nasi klubovi dominiraju u Evropi, a niko ne gleda, KLS dvorane zvrje prazne, isto tako i u rukometu, a u tim ligama nije dominacija vecitih. Ode se na neko finale eventualno i to je to.

  • Marko

    4. maj 2022 | 19:24

    A kada cemo shvatiti da 98% stanovnika Srbije navija za Zvezdu i za Partizan i da je nemoguce napraviti klub bilo gde jer je prosecna poseta na utakmicama kad ne igraju sa nasa 2 najveca kluba na nivou 500 gledalaca. Nece to niko da placa. Neizdrzivo je i neisplativo za bilo koga da ulaze. MORAMO napraviti regionalnu ligu sa Madjarima, Rumunima, Bugarima ( i eventualno Grcima...mada ni Slovake ne bih iskljucivao). Vece interesovanje, zanimljivije utakmice, gostovanja, tv prava... Razgovarati sa UEFA o prohodnosti clanova te lige ka LS, LE i LK... Ni jedna od pomenutih drzava nema klubove koji cesto prolaze kvalifikacije, izuzev Zvezde poslednjih 5 godina i povremeno Partizana, Ludogoreca, Ferenca, Kluza i mozda jos po nekog ali je to jako tanko. I tim savezima bi znacilo da im klubovi imaju jace utakmice, bolji marketing, vise para... U ligu bi se na pocetku ulazilo na osnovu plasmana poslednje zasebne sezone. Iz lige bi ispadalo onoliko klubova koliko je drzava u tom savezu, dakle poslednje 4 ekipe na primer ispadaju. Primer: po 5 klubova iz svake od 4 drzave cini ligu, sto daje 20 klubova ukupno. Iz lige ispadaju poslednje 4 ekipe, a ulaze sampioni domacih liga koje bi nastavile da se igraju. Iz Srbije na pocetku Zvezda, Partizan, Cukaricki, Vojvodina i TSC (ili Radnicki Nis, Vozdovac...) Ovakav sistem bi doveo do toga da bude i sezona gde ce neka od drzava imati manje ili vise od startnih 5 klubova. Gledali bi se samo rezultati, pa kako bude. Mnogo bi se vise obracala paznja na skauting, omladinsku skolu....ne bi smelo da bude promasaja toliko prilikom transfera itd itd. Kada je u pitanju prolaz u evropske kupove, prvih 6 ekipa i to: Sampion od playoffa za LS Vicesampion u kvalifikacije za LS od 2.kola Treceplasirani od playoffa za LE Cetvrtoplasirani u kvalifikacije za LE od 2.kola Petoplasirani od playoffa za LK Sestoplasirani u kvalifikavije za LK od 2.kola Smatram da bi Uefa to morala da prihvati jer sad ima mnogo vise klubova u kvalifikacijama iz sve 4 drzave. Eto. Ja bih se za ovo borio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA