Zvezdino samoubistvo i ključna pitanja navijača za Stankovića, Terzića i Mrkelu

Ispadanje od Makabija iz Haife pokrenulo je mnoge teme i ogolilo mnoge slabosti crveno-belog tima

FK Crvena Zvezda, Početak Priprema Foto: Nikola Tomić

Crvena zvezda se nadala plasmanu u Ligu šampiona, ali ni treću godinu uzastopno nije uspela u toj nameri. Zvezda je sva tri puta bila blizu i može se reći da je ispadala od, na papiru, slabijih ekipa, jer crveno-beli rang iznad Omonije, Šerifa i Makabija iz Haife, uz dužno poštovanje svima.

Zvezda se zavarala ubedljivim pobedama u domaćoj ligi, gde je za tri koplja iznad konkurencije i gde može bez problema i da igra sa rezervnim timom i da se "prošeta" kroz ligu, ako izuzmemo nekoliko pravih utakmica koje ima u sezoni, protiv Partizana, i da kažemo Vojvodine, Čukaričkog i TSC-a. Svi ostali su daleko ispod bilo kakvog nivoa, a kada igrate takvu ligu, ređate ubedljive pobede, zavarate se da ste previše jaki, pa čim dođe malo ozbiljniji protivnik, tresnete o zid.

Makabi iz Haife nije ekipa koja spada u red vrhunskih, ali znaju da igraju fudbal, imaju brze i spremne igrače, odličnog napadača i dobrog trenera.

Odlično ukomponovan tim, koji je tačno znao šta želi u dvomeču, u kojem je Zvezda bila slabiji rival, gledajući obe utakmice.

Zvezda se oberučke potrudila da pomogne rivalu i faktički je izvršila samoubistvo pred krcatim stadionom. Najpre su im poklonili prvi gol posle kiksa Borjana, i to posle odbranjenog penala i potpuno prebacili momentum na stranu rivala, a onda je Pavkov autogolom "povukao oroz".

Bilo je teško navijačima da gledaju kako izraelski tim pitiska Zvezdu na Marakani pred 50.000 navijača čitavo drugo poluvreme. Gol je visio u vazduhu i na kraju je i došao posle tragičnog autogola u 90. minutu, najbolnije moguće.

Posle meča na licu mnogih bile su suze, praznina i očajanje. Svi su verovali da će ovo biti "treća sreća" za Dekija, ali on je verovatno i glavni krivac za ovo ispadanje.

Nesporno je da je sa Zvezdom uradio velike rezultate i da zbog njih, kao i statusa legende kluba ima mnogo kredita, ali je činjenica da je u ovom dvomeču imao gomilu pogrešnih izmena, čudan izbor tima, da ga je rival taktički nadmudrio, da je sa istim receptom "odradio" i drugo poluvreme na Marakani.

Imala je i uprava kluba, posebno dva najvažnija čoveka u njoj, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela svoje propuste, jer neke pozicije koje su bile bitne i za koje se znalo da predstavljaju slabost, nisu pojačane. Otuda, dan posle ispadnja, mnogi navijači Zvezde žele odgovore na pojedina pitanja koja su ogolila Zvezdine slabosti.

Pitanja za Dejana Stankovića

Izmene?

Dejan Stanković, Gelor Kanga, FK Crvena zvezda, FK Makabi Haifa Foto: ATA Images

Stanković nije pogodio nijednu izmenu od osam koje je izvrio u dvomeču sa Makabijem, po četiri u Haifi i Beogradu. Niko nije popravio igru, već je ona bivala samo gora posle svake izmene. I u Haifi i u Beogradu. Ironija je da je Milan Pavkov, koji je ušao kao izmena da postigne gol, postigao autogol i eliminisao svoj tim.

Utisak je i da su se izvodili igrači koji su bili među najboljima na terenu ili oni koji bi mogli nešto da promene u nastavku meča, a da su umesto njih ulazila lošija rešenja. I sami igrači su bili začuđeni nekim Stankovićevim izmenama, pa čak i nezadovoljni - Katai u Haifi, a posebno Kanga na Marakani.

Zašto od vrhunskog štopera praviti ispodprosečnog desnog beka?

Strahinja Eraković, FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Strahinja Erakvić je sjajan štoper, ali kada takvog igrača stavite na desnog beka, dobijate ispodprosečnog igrača. Stanković je Erakovića forsirao na mestu desnog beka u svim evropskim mečevima, i protiv Makabija i protiv Pjunika. Verovatno je to uzrokovano i manjkom poverenja u Marka Gobeljića, koji je jedini desni bek u ekipi, a koji je u prošlosti umeo da košta Zvezdu ispadanja, kao što je bilo protiv Milana pre dve sezone.

Na sve to, Eraković je retko prelazio svoju polovinu, jednostavno mu to nije prirodna pozicija i to je razumljivo. Zbog toga je Zvezda sebi faktički oduzela jedno od najjačih oružja, jer zbog toga ni Bukari nije dobijao dovoljno lopti i njegova brzina i potencijal nisu uopšte iskorišćeni.

Imali smo prilike na ovom meču da vidimo još neke iznenađujuće rotacije, pa je tako u jednom momentu Srnić pomeren na levog beka posle izlaska Rodića

Fizičko stanje ekipe?

Zvezda očigledno nije fizički najbolje pripremljena i to je svakako pitanje za stručni štab Dejana Stankovića i njegove kondicione trenere. Igračima je već od 60. minuta "duša bila u nosu" i Makabi ih je u drugom poluvremenu pregazio trkom i mogao je da dominira do kraja meča. Isto je bilo i u prvoj utakmici.

Zašto su ponovljene greške iz prve utakmice?

Strahinja Eraković Foto: FK Crvena zvezda

Zvezda je u Izraelu počela meč isuviše hrabro, može se reći i prepotentno, jer nije imala klasičnog zadnjeg veznog u ekipi. Možda to može u domaćoj ligi i protiv Pjunika, koji je ekipa u rangu superligaških timova, ali protiv nekog malo jačeg rivala, to je mač sa dve oštrice i može vam se obiti o glavu.

Zvezda u prvih 20 minuta u Izraelu nije znala gde se nalazi, Kanga i Kangva nisu postojali na terenu u veznom redu, a Makabi je nadirao sa svih strana i samo je pukom srećom Zvezda izbegla da primi nekoliko golova već tada.

A onda, kada je došlo do preokreta, nije ojačan vezni red uvođenjem zadnjeg veznog, nastavilo se identično i to je Zvezdu na kraju koštalo poraza.

I u revanšu je bilo slično. Ponovo je Makabi primenio isti princip iz Izraela, posebno u drugom poluvremenu, a to što Zvezda nije imala klasičnog zadnjeg veznog, već je to "krpio" Srnić, koji "krpi" tu poziciju od kako se vratio u Zvezdu.

Zvezdi je tu poziciju sjajno pokrivao Sanogo poslednjih sezona, koji je uvek u evropskim mečevima bio jedna od jačih karika, ali se ove sezone to promenilo, a on je na izlaznim vratima jer mu uskoro ističe ugovor, a zamena nije dovedena.

Pitanja za Terzića i Mrkelu

Mitar Mrkela, Zvezdan Terzić Foto: MN Press

Mnoga ova pitanja prepliću se sa onima koja treba da se postave generalnom direktoru Zvezdanu Terziću i sportskom direktoru Mitru Mrkeli.

Gde je desni bek?

Svakome je pre početka sezone bilo jasno da je Zvezdi neophodan desni bek. Pokušali su crveno-beli da zadrže Milana Gajića, kome je isticao ugovor, koji je sjajno završio sezonu, ali je onda dobio ponudu CSKA i odlučio da je prihvati. Zvezda je onda morala kao prinudno rešenje da ostavi Marka Gobeljića, kojem je takođe isticao ugovor, a posle nekih kikseva koje je imao, mnogi navijači Zvezde su jedva čekali da se to desi. Kada su videli da će dobiti produžetak ugovora, mnogima se digla kosa na glavi. Kada je na sve to Kristijano Pićini, koji je doveden kao ozbiljno pojačanje, odlučio da "digne sidro" i ode iz kluba nakon početka sezone, i laicima je bilo jasno da Zvezda mora da dovede desnog beka. I to ne rezervnog, već startnog. Ali, tako nije mislio i sportski direktor Mitar Mrkela, koji je na pitanje da li će se dovoditi desni bek odgovorio:

- Što se desnog beka tiče, imamo desnog beka koji se zove Marko Gobeljić. Igrao je i Stanković na toj poziciji. Često se dešavalo da centralni vezni postanu bekovi - rekao je Mrkela na jednoj konferenciji za novinare, a isto to je ponavljao više puta.

Video: Mrkela: Imamo desnog beka, on se zove Marko Gobeljić

Napadač?

Zvezda je napravila pogodak dovođenjem Aleksandra Pešića, ali ako je već otpisan Ohi i ako se planirala prodaja Pavkova, koji u ozbiljnijim mečevima već dugo nije pokazao ništa, moralo se potražiti još jedno, makar i "bekap" rešenje. A na Marakani su čak razmišljali i o napadaču "ubici". Jurio se Desers za koga su bili spremni da plate i četiri miliona evra, takođe je i Šoprar bio na meti. Ipak, očigledno je procenjeno da je i ovo što trenutno Zvezda ima dovoljno za plasman u grupnu fazu. Verovatno bi on i došao, jer bi Zvezda dobila oko 30 miliona evra od UEFA. Kockalo se i izgubilo. Slično je bilo i prošle godine, kada je Zvezda jurila Ligu šampiona sa Nikolom Krstovićem u napadu.

FK Crvena Zvezda - FK Čukarički Foto: Nikola Tomić

Zadnji vezni?

Zvezda je ipak napravila dobre poteze u ovom prelaznom roku. Doveden je Bukari koji je pokazao da svojom brzinom može da pravi ozbiljnu razliku u Evropi. Pešić se takođe pokazao kao pojačanje, mada fizički još nije dovoljno spreman, što se videlo i protiv Makabija, gde su ga hvatali grčevi, pa je morao da bude izmenjen. Takođe je i Kangva pokazao da će biti pojačanje, mada je potpuno podbacio u duelu sa Makabijem u oba meča.

Dovedeni su i Irakli Azarov i Stefan Mitrović i Jegor Prucev kao zalog za budućnost. Ali u pitanju su sve igrači sa ofanzivnim karakteristikama, a za Evropu vam je neophodno da imate i jednog vrhunskog zadnjeg veznog. Trenutno ga Zvezda nema, a on je možda i najvažnija karika u ovakvom timu koji ima previše ofanzivno orijentisanih igrača. Pominjalo se da bi to mogao da bude Edmund Ado, koga je Zvezda jurila već neko vreme.

Šta će biti posle "ispadanja" u Ligu Evrope?

Marakana, FK Crvena zvezda Foto: FK Crvena zvezda

Sada ostaje pitanje šta će sve biti sa svim ovim potencijalnim pojačanjima i kakvih će odlazaka biti, jer je uprava ostala dosledna i nije prodavala igrače koji su označeni kao ključni. Zvezda će i ove sezone igrati Ligu Evrope, što će biti utešno takmičenje, u kojem će takođe biti vrhunskih ekipa i koje se ne sme potcenjivati. Razočaranje sigurno ostaje, jer su svi na Marakani verovali i čekali Ligu šampiona, ali i ogroman novac na koji se računalo za prilično skup igrački kadar, sa nagomilanim rosterom i nekim nepotrebnim igračima koji su tu na pozicijama "primača plate".

Pred upravom je da sada rastereti igrački kadar i ukoliko može pojača pozicije koje su neophodne i za nastavak sezone, a to su desni bek, zadnji vezni i napadač.

Video: Ivanić: Stanković i Kanga su pričali na poluvremenu, znali smo da će ga menjati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    24. avgust 2022 | 14:56

    Pogrešne izmene i ruku na srce Stanković je kriv za obe utakmice odličan igrač loš trener i to je cinjenica

  • Mirche

    24. avgust 2022 | 14:28

    Pa zar ste verovali da Rodić,Srnić-pavkov imaju kvalitet da igraju u LŠ

  • Bg

    24. avgust 2022 | 14:37

    Obilo nam se o glavu što u domaćem prvenstvu ekipe koje igraju protiv Zvezde unapred potpišu predaju. Da smo u Super ligi igrali protiv timova koji se istinski bore i izgaraju na terenu, znali bi da naši igrači imaju snage samo za jedno poluvreme. Ovako, to smo saznali u najgorem trenutku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA