≫ 

Upoznajte novi biser srpske košarke: Grci su ga silno želeli, sa 17 godina je ispisao istoriju i tek želi da je piše u dresu Orlova! (VIDEO)

Aleksej Pokuševski je momak o kom će se tek pričati, a za Telegraf je otkrio detalje o svojoj karijeri i želji da sa Srbijom ostvaruje uspehe

  • 10
Aleksej Pokusevski Foto ilustracija: Telegraf/MN Press/Shutterstock

Veliki broj naših košarkaških talenata je od najranijih dana pokušao da u inostranstvu napravi prve velike korake kako bi izgradio karijeru, mnogi su (za)lutali, vraćali se, a čini se da je na odličnoj i postepenoj putanji uspeha Aleksej Pokuševski, momak koji je pre dva dana ispisao istoriju Olimpijakosa.

U vreme kada bi svi želeli da postanu Luka Dončić, nije lako ni biti golobradi talenat od koga svi očekuju eksploziju.

Još u januaru 2018. godine, u ekskluzivnom razgovoru sa agentom Aleksandrom Raškovićem, dotakli smo se imena talentovanog Pokuševskog, tada 16-godišnjaka koji je tiho radio na sebi u Pireju.

Akcenat je bio i na roditeljima, a tu je Aleksej imao sreće. Ima košarkaški pedigre, otac Saša mu je čvrsto na zemlji, bavi se trenerskim poslom u igri pod obručima i dobro zna da ne postoji put sa prečicama.

- U istom trenutku imaš tragediju sa našeg prostora, 30 ili 40 klinaca ode na probe, iz Srbije, BiH, u Španiju ili Italiju. Svi roditelji sanjaju, uključeni su u to da li je njihov sin bolji od Dončića. A Dončić je bio samo jedan, pre njega Mirotić. A između šta je? Da ti ne nabrajam imena dece koja su otišla i koja ne postoje, a da su ostali ovde, možda bi uspeli. Sad recimo, u Olimpijakosu imaš klinca (Aleksej Pokuševski) koji je ultratalentovan, ne znamo da li će igrati za Srbiju ili će mu dati pasoš - rekao nam je tada Rašković, koji ispred agencije Vaserman zastupa Pokuševskog i još dva velika regionalna NBA potencijala, Luku Šamanića i Tarika Biberovića.

Iz ovog trija, momak koji najviše interesuje Srbiju, Pokuševski, ove godine je kao maloletni igrač stigao da zasija u Evroligi!

Aleksej Pokuševski; Foto: MN Press

Pre dva dana, srušio je rekord Jorgosa Printezisa, postavši najmlađi igrač Pirejaca u Evroligi sa 17 godina i 81 danom, ne bez razloga.

Zna i Dejvid Blat da je prava retkost imati veštog igrača na bekovskoj poziciji sa 211cm i velikim rasponom ruku, pa je dao šansu momku koji je još kao 13-godišnjak došao iz Novog Sada u Pirej.

Bilo je lepo videti i kako budućnost srpske košarke sa oduševljenjem pozdravljaju Papanikolau, Printezis i ostali asovi kluba, a prve utiske preneo je i Pokuševski za Telegraf.

- Utisci su mi sjajni posle ovakve utakmice, naročito kada uzmem da ponovo pogledam snimke... A svi su srećni, i igrači i treneri, i ljudi koji rade u klubu, pokazuju mi zadovoljstvo na svakom koraku - kaže uz osmeh Aleksej, koji ima veliku čast da uči od Spanulisa, Printezisa, ali i trenerske institucije Blata.

- Prema svim igračima imam dosta poštovanja i svi se trude da mi pomognu, pa ne bih stvarno želeo da nekog izdvajam. A o Blatu je i suvišno pričati, on je pre svega veoma dobar čovek. Dosta sam naučio već od njega.

 
 
 
View this post on Instagram
🔴⚪🔴⚪ #olympiacos #blessedA post shared by OLY (@pokusevski_aleksej) on

Kakva je situacija oko pasoša i da li bi eventualno mogao da igraš sa dvojnim državljanstvom za klub? Da li su Grci i dalje uporni da zaigraš za njih, iako znaju koliko si odlučan u tome da igraš za Srbiju?

- Iskreno, trenutno ne razmišljam o tome jer sam fokusiran samo na košarku. Naravno da oni traže da igram za Grčku, ali zna se da je moja odluka samo Srbija!

Bio si među mladim asovima koji su pozvani na NBA Ol star kamp, na kom su Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić bili na kratko i treneri najvećim nadama svetske košarke. Šta se desilo, pa te nismo videli tamo, i ko su ti najveći uzori na parketu?

- Da, bio sam pozvan na kamp u Americi, ali je bilo malih problema sa vizom, pa nisam otišao. Što se tiče uzora, najviše volim da gledam Kevina Durenta, zatim Bogdana Bogdanovića i Papanikolaua.

 
 
 
View this post on Instagram
🔴⚪🔴⚪ #olympiacos #angt #belgradeA post shared by OLY (@pokusevski_aleksej) on

Jedna od zanimljivih priča je i da su treneri Olimpijakosa videli video snimke 13-godišnjaka iz Novog Sada na Youtube. Tako je i sve počelo!

- U tom trenutku stvarno nisam znao šta znači ići u Olimpijakos na probu. I kada smo odlučili da ostanemo, posle nekoliko meseci sam tek shvatio i veličinu kluba i sve što me okružuje. 

Takođe, trenutno je aktuelna situacija sa Olimpijakosovom željom da pređe u ABA ligu zbog kontroverzi u grčkoj košarci. Da li je to ozbiljna šansa da te ovde malo bliže vidimo na delu?

- To je odluka kluba, a takmičenje u ABA ligi je dosta jače nego u prvoj grčkkoj ligi, tako da se može desiti i da ja dobijem možda šansu da tamo zaigram i jake utakmice - zaključuje Pokuševski.

Vins Karter ekskluzivno za Telegraf.rs: Impresioniran sam Bogdanom

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    21. mart 2019 | 18:10

    Momče, želim ti put i karijeru kakvu je napravio Stojaković. Znači trud,rad i disciplina

  • Miki

    21. mart 2019 | 19:08

    Samo tako, bratanac moj.Neka te sreća i zdravlje prati na putu uspeha, na radost roditelja, brata, i svih nas koji se tobom ponosimo.

  • Duh^

    21. mart 2019 | 18:19

    Bravo 👏👏👏🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA