≫ 

Zvezda pokorila šampiona Evrokupa: Braun trojkom srušio Valensiju u poslednjoj sekundi

Crveno beli pobedili 76:73 i to trojkom Lorenca Brauna u poslednjoj sekundi

  • 62

Košarkaši Crvene zvezde  srušili su šampiona Evrokupa ekipu Valensije sa 76:73 u utakmici 11.kola Evrolige. Ovo je Zvezdina peta pobeda nad Valensijom u Evroligi od koje ne zna za poraz u ovom takmičenju.

Meč je osim trojke Brauna u poslednjoj sekundi obeležio i prekid od 50 minuta zbog kvara na semaforu.

Drama u završnici

Zvezda je olako prokockala 9 poena razlike na startu poslednje četvrtine (60:51), pa je prava drama viđena u završnici utakmice. U poslednji minut ušlo se sa rezultatom 73:73. Braun promašuje ulaz pod koš, na 35 sekudni pre kraja, ali promašuje i Valensija.

KK Crvena zvezda - KK Valensija Foto: Marko Jovanović

Tada Braun uzima loptu na 17 sekundi pre kraja i držao je loptu do kraja napada, a azatim naskočio na tri poena i bez koske pogodio.

Braun je svakako igrač utakmice i ovo je njegova najbolja partija od dolaska u Zvezdu jer je pogađao kad je trebalo, a meč je završio sa 19 poena, od čega 8 u samoj završnici i 6 asistencija. Uz njega istakao se i Branko Lazić sa 14 koševa. Ovo je druga vezana pobeda Zvezde u Evroligi, a ukupno četvrta, a sledeće nedelje gostuju Armani Olimpiji u Milanu.

KK Crvena zvezda - KK Valensija Foto: Marko Jovanović

Odličan početak i treća četvrtina

Zvezda je dobro počela meč 11:4, ali je 50 minutna pauza zbog kvara semafora samo "ohladila" igrače i dala priliku Valensiji da se prilagodi na situaciju. Iako su se igrači zagrevali dodatno, Zvezda je uspela da održava blagu prednost sve do kraja prve četvrtine, kada je Valensija prvi put povela 17:19.

Zvezda je pokušavala preko Odža da uspostavi dominaciju, što je uspelo nekoliko puta, ali su se igrači Valensije prilagodili na njega pa su uspeli da udvajaju i da usmeravaju igru na spoljne linije i na šuteve.

Prazan hod obe ekipe višen je od 14. do 17. minuta kada je stajalo na semaforu 27:27, a onda je Valensija serijom 14-8 otišla na 35:41 i stekla prvu osetniju prednost pred kraj druge četvrtine.

KK Crvena zvezda - KK Valensija Foto: Marko Jovanović

Nastavk meča doneo je potpuno drugačiju energiju igrača Zvezde. Ponovo su igrali agresivno, lepršavo, a pre svega kvalitetno i snažno u odbrani.

Veliki pad na početku četvrte četvrtine

Preuzimanja, pomaganja sve je funkcionisalo dobro i Zvezda je u 26. minutu imala plus 11 58:47, da bi na pauzu otišla sa 60:51. Samo 10 poena su dozvolili igračima Valensije u trećem periodu i to je bio ključ da se možda prelomi meč. Ali, ostalo je još 10 minuta.

Ali, tada se dešava čudna stvar. Za samo 90 sekundi Zvezda lošim potezima daje Valensiji seriju 8-0 za 60:59.

To je mogao da bude prelomni momenat meča, jer je Valensija na iskustvo uspela da održava minimalnu prednost od 3 do 5 poena (63:65) razlike sve do samog kraja, ali na kraju više mentalne snage imala je Zvezda i uspela je da pobedi.

CRVENA ZVEZDA - VALENSIJA 76:73  (17:19, 20:22, 23:10, 16:22)

Hala Pionir:

Gledalaca, 6087

Sudije, Kontas, Mantla, Zamojski

CRVENA ZVEZDA: Kuzmić, Čović, Braun 19 (6 as), Davidovac, Lazić 14, Faje 4, Dobrić 3, Gist 6, Dženkins 9, Simanić 4, Odžo 9.

VALENSIJA:Kolom, Marinković 11, Lojd 6, Ndur 9, Abalde 10, Laberi 4, Tobi 4, Motum, Dubljević 22 (8 sk) Vives  4, San Emeterio, Dornekamp

KK Crvena zvezda - KK Valensija Foto: Marko Jovanović

Evroliga, 11. kolo:

Četvrtak:

Fenerbahče - Himki 89:76

Crvena zvezda - Valensija 76:73

Alba - Žalgiris 69:62

Panatinaikos - Baskonija 100:68

Makabi - Asvel 93:62

Petak:

Zenit - Real Madrid 18.00

Anadolu Efes - Bajern Minhen 18.30

Olimpijakos - Armani 20.30

Barselona - CSKA 21.00

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

TOK MEČA

IV ČETVRTINA:

40. MIN: 76:73 KRAAJJJ TROJKA BRAUNA ZA POBEDU

39:MIN:71:71 Egal je u Pioniru, Braun donosi izjednačenje na 90 sekundi pre kraja.

38. MIN:69:70 Ponovo Lorenco Braun preuzima odgovornost kad niko drugi ne može. Vidi se da ima kvalitet samo deluje kao da je skroman i da veći deo meča ne želi da se nameće. Ima 14 poena i 6 asistencija.

36. MIN: 67:68 Trojkaaa Brauna drži Zvezdu u igri, a  Šakota vraća Odža u pokušaju da težište napada spusti u reket i pokuša tako da dobije prevagu.

34. MIN: 63:65 Dve trojke Dubljevića i dva loša ishitrena napada Zvezde, četiri izgubljene lopte,  doneli su potpuni preokret na ovom meču. Neverovatno je šta su crveno-beli propustili.

32. MIN:60:59 Jako loš početak Zvezde, ušli su u četvrtinu bez klasičnog plejmejkera sa Dženkinsom i Beronom na bekovimai dozvolili seriju 8-0 španske ekipe za samo 90 sekundi.

KK Crvena zvezda - KK Valensija Kako, ljudi, kako izgubiste 8 razlike? Dragan Šakota u neverici Foto: Marko Jovanović

III ČETVRTINA:

30.MIN: 60:51 Ozbiljnu odbranu igraju Lazić i Dženkins u prednjoj liniji i dosta su naterali bekove Valensije da gube lopte (čak 15 izgubljenih lopti) Ovu četvrtinu Zvezda je dobila sa 23:10 i to je ključ, ako nastave ovako pobeda nije daleko.

27. MIN:58:47 Najveća prednost Zvezde na meču plus 8. Odlična odbrana pre svega donela je sigurnost. Šakota traži da se brani 1 na 1 sve do pred kraj napada, a onda sve preuzimaju igrači Zvezde i zbunjuju protivnika, koji šutira iz teških pozicija.

KK Crvena zvezda - KK Valensija Foto: Marko Jovanović

26.MIN: 51:47 Održava Zvezda prednost nad Valensijom koja se grčevito bori da stigne rezultat, Branko Lazić igra meč sezone jer novom trojkom održava razliku, a njegov doprinos u odbrani je nemerljiv. Ubacio je 14 poena.

24. MIN: 48:43 Podigla je Zvezda nivo energije i same igre, ulazak Lorenca Brauna kao da je ubrzao ritam, a mladi Boriša Simanić doneo je kvalitet u odbrani, jer je dugim rukama uhvatio neke lopte i lupio bananu Ndoru.

22. MIN: 41:41 Boriša Simanić otvara drugo poluvremen sjajnim zakucavanjem posle prodora kroz reket, a zatim Gist donosi izjednačenje.

KK Crvena zvezda - KK Valensija Foto: Marko Jovanović

II ČETVRTINA:

20. MIN: 37:41  Valensija ima blagu prednost od četiri poena, što nije mnogo, ali brine pad u igri srpskog šampiona. Na sreću vrlo brzo je došlo poluvreme, pa će imati vremena da se oporave. Lazić ima 9 poena, Odžo 7, a Beron 5

19. MIN: 33:39 Rasplamsala se konačno igra, pogođene su neke trojke sa obe strane i sada to već liči na košarku. Zvezda je u podređenom položaaju jer ne može da odbrani napade Valensije, a sa druge strane ne koristi prednost visini Odža.

KK Crvena zvezda - KK Valensija Mohamed Faje zakucava protiv Valensije Foto: Marko Jovanović

17. MIN:27:27 Obe ekipe skoro tri minita bez koša, promašaji na obe strane, ziceri, šutevi..

14. MIN: 27:27  Dosta grešaka u igri oba tima, izgubljene lopte, pogrešna dodavanja, promašeni čisti ziceri, a rezultat je u egalu. Ne igra se lepa košarka, ali je dosta takmičarska puna naboja.

12. MIN: 19:23 Nastavlja se egal utakmica u Pioniru, Valensija igra dosta brzo i pokušava da dobrim protokom lopte izneadi Zvezdu u odbrani.

KK Crvena zvezda - KK Valensija Borba za svaku loptu Foto: Marko Jovanović

I ČETVRTINA:

10. MIN: 17:19 Valensija je uspela da preokrene rezultat u samom finišu četvrtine, zahvaljujući promašajima igrača Zvezde

8. MIN: 15:14 Branko Lazić je ubacio 9 poena i ovo je sigurno njegova najbolha četvrtina u Evroligi. Međutim, Valensija se podigla i sada mnogo bolje igra posebno Vanja Marinković koji je takođe ubacio 9 poena.

6. MIN: 11:6 Utakmica je nastavljena posle 50 minuta.  Zvezda je bila u naletu, ali sada ćemo videti kako će se odvijati utakmica. Na semaforu nema rezultata, već se on vodi na zapisničkom stolu.

KK Crvena zvezda - KK Valensija Foto: Marko Jovanović

Prekid je trajeao skoro 50 minuta a problem je što su crkli semafori, ali je sistem pao i sada pokušavaju da povežu satove za merenje vremena ispod koša sa zapisničkim stolom. Kontaktira se i Evroliga, da se vidi da li će se utakmica nastaviti.

Trenutno se montiraju satovi (pokretni) u uglove terena koji će meriti vreme napada... izgleda da će se rezultat voditi samo na zapisničkom stolu, tako da igrači neće imati uvid u tok rezultata, osim ako ne budu sami brojali.

Sat ispod koš Mali sat za vreme utakmice i vreme napada nalazi se ispod koša Foto: Telegraf

5. MIN: 11:4 Trojka Branka Lazića diže publiku na noge, ovo mu je sedmi poen i on nosi Zvezdu u ovim momentima. Neverovatno je da sudije već 5. put prekidaju igru, jer ne radi semafor u Pioniru, to jest stalno se kvari. Sudije su povukle ekipe na klupe, a zatim su ih poslale na zagrevanje jer će kvar očigledno potrajati.

Crvena zvezda - Valensija Semafor semafor samo pokazuje koliko je sati Foto: Telegraf

3. MIN: 8:2 Odlično Zvezda otvara utakmicu zahvaljujući pre svega dobroj odbrani iz koje imaju siguran napad.

2. MIN 4:0 Zvezda je krenula vrlo agresivno u odbrani, dve greške igrača Valensije na samom startu.

Crvena zvezda - Valensija Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA