≫ 

Zvezda ima sve na svojoj strani, Partizan Željka Obradovića: ABA finale koje se čekalo!

Crno-beli skoro čitavu deceniju nisu osetili draž igranja u finalu, Obradović je tu da preokrene situaciju po bivšeg evropskog prvaka, ali naspram sebe ima iskustvo, sistem, kvalitet, trofejnu družinu i meč više u neprijateljskoj atmosferi

  • 9
Obradović pehar zvezda Foto: MN press

Partizan i Zvezda: ko je bolji, ko je jači, ko je precizniji, ko bolje razume igru, ko je hrabriji, mirniji, ko bolje podnosi pritisak - ko će na tron ABA lige?

Ništa drugo se i nije očekivalo do ovakvog epiloga ABA plej-ofa, dva najbolja tima bore se za prevlast na "Jadranu", dve ekipe koje su najviše pokazale, za "koplje" bile iznad konkurencije. Za Partizan će ovo biti najbolja moguća prilika u eri vladavine Zvezde da je sruši sa trona, taj scenario je bio na vidiku u kovid godini, ali je pandemija skršila nade tada zahuktalog Trinkijerijevog tima.

Partizan od slave dele tri pobede nad večitim rivalom, jednu koju mora da uzme na "vrelom" gostujućem terenu gde se malo koja ekipa naigrala poslednjih godina u fazi doigravanja. Zvezda je tokom čitave sezone izgubila samo tri puta, mnogi stručnjaci dele mišljenje da je crveno-bele teško, gotovo nemoguće dobiti u seriji na tri pobede, što je, opet, za drugu stranu izazov veći nego bilo šta trenutno što im može stajati na putu.

Kada je na drugoj strani najtrofejniji evropski trener svih vremena, sve je moguće, i najbučniji domaći teren često ume da izgubi na snazi. Da se utiša.

Jasno je, oba tima će svim raspoloživim sredstvima u okviru terena braniti domaćinstvo koji u ovom dvoboju, u takvom ambijentu koji kreiraju i jedni i drugi, predstavlja suvo zlato i gotovo garant pobede.

U ovoj seriji brejk znači sve!

Zvezda ima sve sastojke za novu titulu, Partizanov najjači adut je na klupi

Klub sa Malog Kalemegdana je u impresivnoj seriji rezultata u regionalnom takmičenju u poslednjoj deceniji - ima osam ABA finala i pet titula u poslednjih devet godina. Zvezda je uspostavila pobednički režim i učvrstila ga do te mere da je postala gotovo nedodirljiva za konkurenciju, kao što je to svojevremeno bio upravo Partizan. Bauk za rivale.

Situacija se u meuvremenu potpuno promenila. Za mnoge i najneverovatniji podatak: Partizanu će ovo biti prvo ABA finale posle dugih devet godina?!

Zvezda ima godine igranja najbolje košarke u Evroligi, Zvezda ima bučan i krajnje negostoljubiv domaći teren, zna da igra utakmice za trofej, ima ogromno iskustvo, sistem, savršenu organizaciju i kluba i same igre, ima taličnog Dejana Radonjića, reklo bi se da ima sve sastojke da odbrani titulu...

...ali Partizan ima Željka Obradovića.

Obradović je osvojio sve što se može osvojiti (9 titula prvaka Evrope), pa deluje da mu ABA tron i skidanje Zvezde sa istog ne predstavljaju najviši motivacioni izazov, ali onaj ko dobro poznaje starog trenerskog vuka isto tako dobro zna da mu je ovo ABA finale jedno od najvažnijih u karijeri.

Neuspeh kao reč ne postoji u vokabularu Partizanovog vođe. Pitanje je samo da li ima dovoljno dobar i dovoljno gladan "čopor vukova" da krenu "u meso" protivnika.

I malo statistike.

Poslednji put kada su Zvezda i Partizan igrali finale ABA lige, bilo je to u sezoni 2012/2013, crno-beli su odneli pobedu, trofej i slavu, ali bilo je to kako se ispostavilo i posldnje Partizanovo pojavljivanje u utakmicama za pehar - sve do pojave Željka Obradovića. Od tog trenutka maltene bez prestanka traje vladavina crveno-belih koja je u ovosezonskom Partizanu, pojačanom sa svih strana, ima najveći mogući izazov i prepreku kakvu dosad nije imala do pehara poslednjih godina.

košarkaši zvezde Foto: MN Press

Partizan će sa sobom u finale poneti i teret činjenice da je ove sezone gubio najvažnije utakmice, one koje lome sezonu i donose pehare. Poražen je glatko od Zvezde u finalu Kupa, od Burse u osmini finala Evrokupa pa je finale ABA poslednja prilika da Obradovićev tim pokaže da zaista ima šampionski nerv.

U dosadašnjem delu sezone, u tri derbija, Zvezda vodi 2:1 u pobedama (ABA i Kup), ali svaki taj meč je priča za sebe, a serija za pehar je neka druga dimenzija, potpuno drugačija igra, pristup, mentalni sklop svih aktera.

Kako god da bude, jedno je sigurno, ogromna tenzija koja je postala najprepoznatljivije obeležje okršaja večitih poslednjih godina, u petak, kada je na programu u petak, dostići će vrhunac.

Finalna serija ABA lige, igra se na tri pobede

1. meč, petak 20:00

2. meč, nedelja 20:00

3. meč, sreda 20:30

eventualni 4. i 5. meč na programu su u petak i ponedeljak

Video: Nezadovoljni Željko Obradović oštro po igračima: Nismo osvojili titulu 9 godina, gde je motivacija?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    25. maj 2022 | 11:48

    Partizan na svojoj strani ima 20 miliona iz drzavne kase, sve medije, sudije i vladu Srbije. Ali ni to nece biti dovoljno, opet ce ostati praznih ruku...

  • Džek

    25. maj 2022 | 11:54

    Ako je ovo zvezda ja sam budući šampion Vimbldona

  • Dragan puljic

    25. maj 2022 | 12:15

    Ovo je Zvezda sadašnji i buduci šampion.Pozdrav iz Slovenije.Zvezda u❤❤❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA