Saveti posle kojih će većina poželeti da potrči na trening

Stevan Stevanović i Ksenija Krstić otkrivaju zašto sa vežbanjem treba početi odmah

  • 2
Reebok Foto: Branislav Jovanović

Septembar je mesec novih početaka. Nakon oduška koji smo dali sebi tokom letnjih meseci kada je jedna od omiljenih okupacija bila odmaranje i hedonizam, većina je puna elena i spremna za nove pobede.

Neretko se dešava da se pojavi i želja da se počne sa nekom novom fizičkom aktivnošću, ali se odmah iza ćoška krije dilema koji je pravi način za to i kako da motivacija potraje. Pomoć stručnjaka u toj oblasti postaje tada i više nego dobrodošla, zato su Ksenija Krstić i Stevan Stevanović odličan duo za ovu temu.

Ona je mlada fitnes instruktorka, koja je kreirala aplikaciju za sve one koji tehnologiju biraju čak i kada žele da krenu u fizičku aktivnost. Steva živi sport od najranijeg detinjstva, on je ragbista, personalni trener, ali i jedan od učesnika velikog izazova kakav je bio rijaliti Surviver.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Ksenija Krstic / fitness (@xendzoo)

  • Koji je vaš prvi savet za početnike u sportu, odakle početi i kako naći motivaciju za istrajnost?

Stevan: Kada bilo šta počinjete prvenstveno morate da imate strpljenje i budete svesni da ste "novi" u nečemu. Svaki proces zahteva vreme, a ono što će da vam olakša ceo put je edukacija o tome što želite da postignete. Motivacija je trenutna stvar, cilj treba da bude izgradnja discipline povezana sa dugoročnim i kratkoročnim ciljevima ka kojima težite.

Ksenija: Slažem se, motivacija je tu samo da nas pokrene, ali nikako se ne smemo se osloniti samo na nju. Ona je samo pokretač, ali za uspeh je ključna disciplina. Svaki početnik ovo treba imati u glavi, jer upravo usled prvog nedostatka motivacije mnogi odustanu. Ona ni kod koga nije večna, napravite jasan plan rada i budite dosledni.

  • Pre samog početka, potrebno je pripremiti opremu i torbu za trening. Bez čega vi ne možete da zamislite trening, a koje preporuke imate za rekreativce?

Steva: Ja sam onaj stari vežbač i sportista koji smatra da je za trening dovoljno imati čistu majicu i sorts, jedan peškir, vodu i kvalitetan par obuće. Zahvaljujući Reebok Nano X2 Adventure sa obućom sam siguran bez obzira da li sam se tog dana zaputio u teretanu ili ću odraditi trening na otvorenom.

Ksenija: Fizička aktivnost ne mora da bude skupa. Sve što vam je potrebno je malo slobodnog prostora, udobne patike poput Nano X2 Adventure, flašica vode i video trening koji pratite. Upravo zato sam i lansirala besplatnu fitness aplikaciju XFE, koja nudi preko 100 treninga, 150 recepata i edukativni sadržaj.

Stevan Stevanović Foto: Branislav Jovanović
  • Često zaboravljamo da je oporavak nakon treninga, jednako važan kao i priprema za trening. Da li vi imate neki ustaljeni ritual posle treninga, nešto što vam najviše prija i pomaže da oporavite svoje telo i pripremite ga za ostatak dana?

Stevan: Svakako nijedan oporavak ne može da zameni kvalitetnu hidrataciju pre, tokom i nakon treninga, pravilnu ishranu prilagođenu vama i kvalitetan san. Ako je sve to ispunjeno, minerali i vitamini će svakako pomoći, uz naravno, plivanje, saunu, hladne kupke... To su neki od mojih rituala koje praktikujem 1-2x nedeljno.

Ksenija: Dani odmora su podjednako važni kao i dani treninga. Tokom svake aktivnosti organizam doživljava vrstu šoka. Kako bismo ga oporavili i "navikli" na to stanje, i kako bi nam mišići napredovali neophodan je odmor. Ne postoji recept za idealan oporavak, ali ono što najčešće prija mojim klijentima i meni su dobra kupka, lagana večernja šetnja, relaks masaža i vreme provedeno sa prijateljima.

  • Koliko je ishrana važan segment bavljenja sportom i zdravog načina života. Imate li vi neke navike u ishrani pre i posle treninga?

Stevan: Ishrana je bitna kao i svaki segment zdravog života. Ono što igra ulogu je dobra kombinacija makronutrijenata prilagođena vašem tempu života, treningu i cilju. Preporuka je da se koristite jednostavne namirnice koje možete naći svuda i naravno izbegavate koliko možete prerađene stvari, proste šećere i nezdrave masti.

Ksenija: Važno je znati da ne možemo očekivati nikakve rezultate ako nemamo sređenu ishranu. Svaki organizam je drugačiji, ne postoji univerzalni režim ishrane za sve. Ono što važi za sve je da što više izbacimo šećer iz ishrane i da se fokusiramo na unos proteina. Naravno, nikako ne smemo isključivati i ostale makronutriente, zato kada vidite dijetu u kojoj kažu " bez ugljenih hidrata, ili bez masti" bežite od toga.

  • Za sam kraj, kao neko ko se dugo aktivno bavi sportom, možete li sa nama da podeliti koji su sve benefiti redovne fizičke aktivnosti?

Stevan: Smanjenje prostora za grešku, disciplina koja zahteva ogromno odricanje, konstantno napredovanje bez obzira na trenutne okolnosti, zivot podređen sportu, a ne uklapanje sporta u život.

Ksenija: Bolje raspoloženje, dobar san, više energije, čistija koža, poboljšan imuni sistem, bolja probava, sporije starenje. Ako na sve to dodate odličnu sportsku opremu i Reebok Nano X2 Adventure koje su uz vas i u teretani i u prirodi, onda se može reći da je sport pun pogodak za srećan život!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taralino

    28. septembar 2022 | 11:28

    Reebok Nano X2 Adventure x puta ,samo to je Izgleda ovdje bilo vazno,dobra reklama…a da,i da se malo bavite sportom!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA