OMČA KLUBOVIMA: Partizan, Zvezda, OFK u problemu zbog neplaćanja PDV na transfere igrača!

Klubovi tvrde da nisu imali obavezu da plaćaju porez na transfere igrača, jer su zavođeni kao "uvoz roba i usluga", a prema zakonima na takvu vrstu prometa se ne plaća PDV, ukoliko je sedište primaoca usluga u inostranstvu. Inspekcija smatra drugačije. Potencijalni problemi za sve, a najviše za FK, KK, RK i VK Partizan

  • 2

Država će morati da pomogne klubovima, kako se sport kao sistem ne bi urušio u Srbiji, zbog neredovnog plaćanja poreza na dodatu vrednost na transfere igrača u inostranstvo od 2005. godine.

Dnevni list "Sport" piše da poreska policija Srbije nedeljama unazad kontroliše poslovanje fudbalskih klubova Crvena zvezda, Partizana, Vojvodine, OFK Beograda, Borca... Inspektori smatraju da su sportski klubovi, otkako je uveden porez na dodatu vrednost (1. januar 2005), morali da plaćaju PDV na transfere igrača u inostranstvo. S druge strane, klubovi tvrde da takvu obavezu nisu imali, jer su transferi zavođeni kao "uvoz roba i usluga", a prema zakonima na takvu vrstu prometa se ne plaća PDV, ukoliko je sedište primaoca usluga u inostranstvu.

Prema saznanjima "Sporta", na stranu klubova stao je Fudbalski Savez Srbije, pa će na vanrednom sastanku u Poreskoj upravi uz predstavnike klubova biti generalni sekretar FSS-a Zoran Laković.

Ukoliko ne dođe do kompromisa između države i klubova, svi sportski kolektivi u Srbiji, i to ne samo fudbalski, koji su prodavali igrače od 2005. godine u inostranstvo, biće u velikim problemima. Na prvom mestu FK Partizan, čija je poreska osnovica oko 95 miliona evra, što znači  da bi u slučaju da država istera svoje, "crno-beli" morali da plate 17 miliona evra na ime PDV-a. Crvena zvezda bi dobila oko osam miliona, a OFK Beograd sedam miliona evra zaduženja, navodi "Sport".

U problemima bi se našli i košarkaški klubovi Partizan i FMP, kao najveći izvoznici košarkaša u tom periodu, dok je Crvena zvezda imala samo dva transfera. Upućeni tvrde da se posmatraju i Zvezdin odbojkaški klub, kao i rukometni i vaterpolo klubovi Partizan.

(Telegraf.rs / Sport)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jkj

    9. april 2013 | 02:34

    ma da ,samo partizan...a kako ce to da ce fmp da plati,i zvezda samo 2 ..to je sad sve jedan klub,i covic je u oba glavni ,tako da ..ceracemo se

  • DRAGAN

    9. april 2013 | 09:08

    Tu je drzava morala mnogo ranije da reaguje i tu stvar razjasni sta je sad izlaz iz ove situacije jer to klubovi ne mogu da plate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA