≫ 

Lajović bio na korak od sna: Nemam za čim da žalim, izvući ću pouke (AUDIO)

Fonjini iskusniji i bolji od našeg igrača za prvu masters titulu u karijeri

  • 2

Nada da će Dušan Lajović biti prvi srpski teniser posle Novaka Đokovića koji će se od danas ponositi trofejem sa turnira ATP masters serije – nastala kroz impresivne nastupe našeg mladog asa proteklih dana u Monte Karlu, opčinila je poklonike tenisa širom Srbije i sveta.

Serija od 5 pobeda bez presedana u karijeri momka iz Stare Pazove, u kojoj su eliminisani takvi renomirani igrači poput Gofena, Tima i Medvedeva, plod je izvrsne igre, koju su krasili odlično kretanje, stabilan servis, nikad bolji ritern i sjajno izvođenje mešanih udaraca iz forhenda i bekhenda u sklopu zrele taktike i strategije koja protivnicima nije omogućila da osvoje ni jedan set tokom cele nedelje ovdašnjih nastupa.

SAZREO PREKO NOĆI

Dušan Lajović je, za mnoge bukvalno preko noći, sazreo u igrača najviše klase, spremnog da izazove konkurente iz Top 10 svetskog tenisa a da prognoza ishoda ne bude „gotova stvar“.

Foto: Tanjug/AP

Onako impresivno dobiti Tima njegovom igrom, vratiti se u skoro izgubljeni set i „oduvati“ Medvedeva sa terena uz 10 uzastopno dobijenih gemova može biti delo samo igrača koji na raspolaganju imaju ceo asortiman najubojitijeg teniskog „oružja“ i visoko samopouzdanje u to kako i kada će ga najbolje iskoristiti.

- Igrao sam protiv više protivnika, protiv sebe, momenta, Fabija i finala  - počeo je Lajović priču za Telegraf.

ISKUSTVO ZLATA VREDNO

- Ključ je bio bio u neiznuđenim greškama, snašao se dobro u ovim uslovima. Imao sam osećaj da sam morao mnogo više da se potrudim da bih osvojio poen nego on. Nisam imao neka taktička rešenja koja bih koristio konstantno, već kad se poen razvije on se razvija u različitim pravcima. Bolje je iskoristio momente gde je meč nogao da ode i na moju stranu.

- Novo iskustvo za mene, nemam čim da žalim, ipak je ovo finale. Izvući ću dosta pozitivnih stvari iz ovoga sigurno - rekao je Lajović.

Foto: Tanjug/AP

Ako je Ducijev plasman u finale prvog mastersa sezone na ovoj podlozi bilo najveće pozitivno iznenađenje priređeno na ATP turneji do ovog momenta u 2019, tek malo manje je bila pobeda Fabija Fonjinija protiv suverenog „vladara šljake“ i jedanaestostrukog osvajača trofeja u Monte Karlu, Rafaela Nadala. Bez obzira na to što je Rafa izjavio da je to bio njegov najgori meč na šljaci u poslednjih 14 godina, ni crtica se ne može oduzeti u retrospektivi sjajnog nastupa italijanskog teniskog fajtera, nepredvidivog karaktera i kreatora genijalnih teniskih rešenja kada to niko ne očekuje.

FONJINI POKAZAO MNOGO VIŠE OD IGRE

Uzevši u obzir sve rečeno, bilo je veoma zanimljvo videti kako će izgledati sam početak prvog finala masters turnira u kojem Dušan i Fabio konkurišu za osvajanje titule – i ko će od njih dvojice bolje iskoristiti svoje pozitivne atribute da uspostavi sistem i ritam igre koji će im omogućiti da napreduju ka željenom cilju.

Znatno iskusniji Fonjini – kome je finale mastersa izmaklo dva puta pre ove prilike, u nastupu pred publikom koja je bila sastavljena iz barem 80% simpatizera „zeleno, belo, crvene“ trobojke, jednostavno je nastavio tamo gde je juće stao u meču protiv Nadala.

Foto: GuliverClive Brunskill/Getty Images

Ne postoji bolji način da se opiše nečija igra nego – rečima njegovog protivnika; „Fabio je danas pokazao da ima „sjajne ruke“, čija vrednost se mogla videti u našim razmenama i adaptaciji na vetrovite uslove igre. Izuzetno se kretao, bio je odlično postavljen na svakoj lopti, odigravao ritern tako da mi je odmah stvarao probleme u nastavku poena.

- Pokazao je da je jedan od najboljih poznavalaca igre na šljaci na turneji – i kada je u svom elementu – ne postoji igrač koga ne može da pobedi na ovoj podlozi - izjavio je u svojoj pohvali Fonjinija Lajović.

NIJE U GLAVI VEROVAO U ŠANSU

Sa druge strane, važnost i veličina događaja, prvenca u njegovoj karijeri, previše je opteretila našeg igrača. Nesumnjivo je da bi – da je mogao da ponovi igru iz prethodnih mečeva – Lajović danas mogao da se ponosi prvim osvojenim trofejem masters serije. Uz sve pohvale italijanu, morao bi mnogo bolje da odigra nego što je danas da bi mogao da se nada da uvede meču u treći set.

Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Ali, najveći problem Lajoviću nije bio Fonjini, niti vetar, već sam on. Fokus na meč i to kako da prikazani potencijal „uposli“ u okolnostima današnjeg duela je izostao u potrebnoj meri, a povremeni potezi koji su podsetili na impozantne trijumfe iz prethodnih dana, premalo da bi mogle da sačine sistem koji bi garantovao manje rizika u igri i povoljan razvoj situacije i rezultat u ključnim fazama meča. Šanse za upostavljanje rezultatske ravnoteže su, u teoretskoj ravni, postojale do samog kraja, ali ne i u glavi Lajovića, što je uticalo na to da se raspon njegove igre svede na nivo koji se najčešće viđa na početku turnira.

Velika je šteta što je do toga došlo posle ovakve hronologije impresivnih nastupa i niza uspeha protiv mnogo bolje rangiranih i renomiranih igrača od njega, ali će iskustvo takvog doživljaja biti dragoceno u pripremama za sledeću priliku u kojoj će konkurisati za osvajanje trofeja na bilo kom nivou ATP turneje. Uz sve čestitke na fantastičnoj teniskoj nedelji u Monte Karlu, nadamo se da neće proći puno vremena dok popularni Duci ponovo stvori takvu priliku.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    21. april 2019 | 19:22

    Bravo.👏 Nastavi dalje s napredovanjem i dobrom igrom.

  • Milorad

    22. april 2019 | 09:49

    Da imaš 20 godina pa da izvlačiš pouke, ovako je kasno za pouke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA