Od njega drhti ceo svet, a on ima samo 31 godinu (FOTO) (VIDEO)

Na dela i reči ovog lidera niko ne može da ostane imun. On će sa nuklearnim arsenalom još dugo pretiti svetu i imati verbalne sukobe sa svojim neprijateljima

  • 15

Dovoljno je reći Kim Džong Un! Mladi vođa Severne Koreje definitivno predstavlja strah i trepet za Sjedinjene Američke Države i sve njene saveznike. Njemu su ove godine mediji u svetu posvetili veliku pažnju, većina članaka na internetu i u novinama je imala propagandnu poruku, a to je da je on surov, nemilosrdan, uvek ratoboran i spreman da razori planetu. Da li je sve zaista tako?

Severnokorejski lider je pre par dana, 8. januara, napunio 32 godine, i prethodne smo ga upoznali malo bolje. Čitali smo na šta je sve spreman, koga je sve pogubio, kakav je život vodio... U pisanju malo istinitih, malo više preuveličanih tekstova prednjačili su američki mediji i naravno, njihov saradnik s kraja 40-tih godina - Južna Koreja. Zakleti neprijatelj je oduvek uživao podršku SAD-a, posebno kada je u pitanju propaganda protiv iste.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pročitaćete nekoliko zaista fascinantnih i zanimljivih činjenica o vođi Kim Džong Unu, i njegovoj izolovanoj državi o kojoj toliko malo informacija dobijamo da neke moraju da budu izmišljene. Sami ćete prepoznati koje su moguće, fabrikovane ili možda nešto treće.

Da počnemo redom. Krajem 2013. godine je osvanula informacija da sprovedena čistka zvaničnika koji su bili bliski sa pogubljenim tečom lidera zemlje, Džang Song Tekom, rekao je tada južnokorejski ministar za ujedinjenje dve Koreje Rjo Kil Dže. Smatrano je su čistke na neuobičajeno dramatičan i javan način sprovođene i da ta izolovana komunistička zemlja predstavlja najveću političku promenu od kako je Kim preuzeo vlast pre dve godine posle smrti svoga oca Kim Džong Ila.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Početkom 2014. godine odjeknula je vest da je smrtna kazna nad Čang Song Tekom, tečom severnokorejskog lidera izvršena tako što je bačen izgladnelim psima koji su ga živog pojeli.

Poznati američki košarkaš Denis Rodman zaputio se prvih dana godine, zajedno sa ekipom bivših igrača NBA lige, za Pjongjang, gde je održan egzibicioni meč povodom rođendana severnokorejskog lidera. Ekscentrični bivši NBA igrač otpevao je pesmu "Srećan rođendan" Kim Džong Unu, uoči početka košarkaške utakmice.

YouTube / Sky News

Rodman je utakmicu posvetio svom "najboljem drugu" Kimu, koji je zajedno sa svojom suprugom i visokim zvaničnicima i njihovim suprugama gledao utakmicu. Oko 14.000 ljudi je glasno tapšalo dok je Rodman pevao rođendansku pesmu.

Rastrošnost mladog severnokorejskog diktatora Kim Džong Una, čiji narod živi u krajnjem siromaštvu, prevazilazi čak i onu njegovog oca Kim Džong Ila, pokazali su podaci iz izveštaja Komisije Ujedinjenih nacija zadužene za istragu poštovanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Foto: Tanjug / AP / David Guttenfelder Foto: Tanjug / AP / David Guttenfelder

Od kad je došao na vlast, navodi se da je Kim Džong Un na luksuz godišnje trošio u proseku 300 miliona dolara. Između ostalog, za njega je iz inostranstva uvezeno više desetina najskupljih "mercedesa", kao i više skupih muzičkih instrumenata, uključujući nekoliko desetina klavira.

Kim Džong Un je tokom svog dekadentnog odrastanja često pio votku i prežderavao se Big Mekovima, naveo je Kendži Fudžimoto, bivši porodični kuvar.

Printskrin: YouTube/ITN Printskrin: YouTube/ITN

Fudžimoto tvrdi da je Kim Džong Un već od malih nogu pokazivao znakove okrutnosti i radio je šta god je hteo. Luksuzne automobile vozio je i pre nego što je bio dovoljno veliki da bez problema dohvati papučice. Prvi automobil, blindirani Mercedes dobio je za 7. rođendan i od tada vozi samo tu marku automobila.

Sa 14 godina dobio je svoju prvu jahtu, a tada je počeo i da puši što je vešto sakrivao od svojih roditelja, a uz cigare bi konzumirao i velike količine najbolje ruske vodke.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Od kako je Kim Džong Un na vlasti, u Severnoj Koreji su u martu održani prvi parlamentarni izbori na kojima je u svakom izbornom okrugu istaknut samo jedan kandidat, a na glasačima je bilo da zaokruže "da" ili "ne".

Lider te zemlje je osvojio 100 odsto glasova u svojoj izbornoj jedinici, navodi se takođe i da su na birališta izašli svi glasači. Tako je Kim Džong Un, koji ima čitav niz najviših titula u zemlji, uključujući vrhovnog komandanta oružanih snaga Severne Koreje i predsednika moćne Nacionalne komisije za odbranu, sada postao i poslanik u Vrhovnoj narodnoj skupštini.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Muškarci u Severnoj Koreji obavezni su da nose istu frizuru kao i njihov vođa, preneli su mediji naredbu državnih organa te zemlje, uz upozorenje da će u suprotnom uslediti kazna.

- Frizura našeg vođe je veoma posebna i neće pristajati svima, jer svako ima različit oblik lica i glave – rekao je neimenovani izvor za Radio Slobodna Azija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tokom godine se provukla još jedna šokantna optužba da je severnokorejski lider naredio ubistvo još jednog zvaničnika – ministra odbrane i to bacačem plamena. Smatralo se da je ovo 11 smrt koju je Kim naredio u protekle tri godine od kad je preuzeo vlast, nakon smrti oca.

* Na sednicama skupštine u većini zemalja mogu se čuti rasprave i svađe, a neretko izbijaju i tuče.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Da situacija nije takva i u Severnoj Koreji može se videti na snimku sednice skupštine te zemlje od 9. aprila.

Pored gromoglasnog aplauza čiji intenzitet ne jenjava dok se ne da znak, interesantno je primetiti i visinu na kojoj svi poslanici drže ruke dok tapšu, dok Kim Džong Un posmatra svoje potčinjene despotskim pogledom.

* Medijima se provlačila i priča da je lider tokom svojih studija boravio u Švajcarskoj nekoliko godina, i da je sir emental je postao njegova opsesija i omiljena namirnica. Lični kuvari severnokorejskog lidera pokušali su, navodno, da naprave nešto slično, ali bezuspešno. Tim povodom tri kuvara su trebala da provedu nekoliko meseci na obuci i da se vrate u Severnu Koreju sa savršenim receptom.

Kim Džong Un je svoju intimu uvek držao u senci, ali je državna televizija Severne Koreje objavila još neviđene fotografije iz detinjstva vrhovnog vođe.

Printskrin: KCTV Printskrin: KCTV

Po navodima jednog britanskog tabloida, Kim Džong Un je nastavio sa pogubljenjima jer je naredio da se inžinjeri i arhitekte koji su bili angažovani na projektu izgradnje bloka zgrada u Pjongjangu, koje su se srušile, streljaju.

Kim, navodno, nije mogao da spava kada je prošle nedelje čuo za tragediju i mislio je da se nesreća dogodila zbog loše izgradnje.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Plasirana je i priča da mladi vođa veliki je fan Mančester junajteda, i da će zbog toga svi Severnokorejci morati da navijaju za tim koji podržava njihov lider!

Na jesen iz izolovane zemlje nisu stizale nikakave vesti o Kim Džong Unu. Nije se nigde pojavljivao, čak nije došao ni na proslavu godišnjice partije. Zapadu je to došlo, kao što bi rekli, kao kec na 11. Odmah su počele spekulacije o državnom udaru, da je vođa smrtno bolestan i da njegovu funkciju preuzima njegova sestra. Sve deluje kao loše osmišljeni film amaterske zapadne produkcije, zar ne?

Foto: Profimedia/Eyevine Foto: Profimedia/Eyevine

Kim Džong Un se nakon nekoliko nedelja vratio jači nego ikad, nasmejan, sa štapom u ruci. On se u odsustvu oporavljao od operacije zglobova, a spekulisalo se da je zbog njegove prekomerne težine morao pod nož. U to, možda, i možemo da poverujemo.

Severnokorejski vođa je naredio visokim zvaničnicima da hitno prestanu da puše inostrane cigarete, pravdajući to patriotizmom. Kim, koji je takođe pušač, rekao je da nema potrebe da se puše inostrane cigarete u njegovoj zemlji kada su domaće odličnog kvaliteta, rekao je novinama izvor koji je blizak uvozu i izvozu iz, pretpostavljate, Južne Koreje.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

U Severnoj Koreji može biti samo jedan Kim Džong Un, pošto je građanima zabranjeno da svojoj deci daju ime njihovog lidera. Vlasti su, takođe, zabranile, korišćenje imena njegovog oca Kim Džong Ila, kao i dede, prvog lidera zemlje Kim Il Sunga, rekao je jedan zvaničnik susedne Južne Koreje.

Kim Džong Il je početkom 2011. naredio građanima koji se isto zovu kao njegov sin da promene ime i naredio vlastima da odbiju da novorođene bebe registruju pod tim imenom.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Jedna od poslednjih vesti koje su stigle sa Zapada je Kim Džong un likvidirao je 10 visokopozicioniranih članova Radničke partije pošto su gledali popularne južnokorejske serije i bili umešani u skandale sa korupcijom. Kako je preneo portal "Bloomberg.com", Kim se na taj način rešio političara koji su bili bliski sa njegovim tečom, Džang Song Tekom, kojeg je likvidirao 2013. godine.

Pozivajući se na izvor iz Južne Koreje, portal prenosi da su političari izvedeni pred streljački vod i pobijeni. Ipak, nije poznato gde su izvršene egzekucije, a nisu poznata ni imena ubijenih.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

* Da ne bude kako niko ne voli Kim Džong Una, pokazao je jedan Amerikanac koji koji je pokušao da prepliva reku kako bi ušao u Severnu Koreju i upoznao njenog vođu.

Marinci koji nadziru reku Han koja je granica dve države pronašli su muškarca koji leži na južnoj obali reke, očigledno iscrpljen pokušajem preplivavanja. Muškarac u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama rekao je vlastima da je želeo da prepliva u Severnu Koreju da bi se sastao s njenim liderom Kim Džong Un-om. Svaka čast za trud i entuzijazam.

Printskrin: YouTube/ITN Printskrin: YouTube/ITN

Vladimir Putin pozvao je severnokorejskog lidera Kim Džong Una da prisustvuje obeležavanju 70. godina od pobede Rusije nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, 9. maja sledeće godine. Inače, to bi bila prvi izlazak iz zemlje Kim Džong Una od kada je postao lider Severne Koreje.

* Tokom godine se dosta pričalo o filmu američke produkcije "Intervju". U komediji postoji scena u kojoj u atentatu, gine lider Severne Koreje Kim Džong Un, a ova zemlja je zapretila odmazdom Americi ukoliko ovo ostvarenje bude prikazano, i zbog straha za bezbednost gledalaca u Americi, premijera koja je bila zakazana za 25. decembar je bila otkazana!

Printskrin: YouTube/TrenderManHD Printskrin: YouTube/TrenderManHD

Producentska kuća "Sony Picture" je saopštila da su skoro svi bioskopi u Americi odbili da prikažu film, zbog čega je, na neodređeno vreme, odložen početak distrbucije komedije. U međuvremenu se pojavila i informacija da Severna Koreja stoji iza hakerskog upada u kompjutere kuće Sonija, kada su ukradena poverljiva dokumentacija, uključujući tu i prepisku između čelnih ljudi studija kao i scenarija za nekoliko budućih blokbastera.

Medijima se provlačila informacija, koje je potvrdila i američka administracija i FBI, da je Severna Koreja glavni krivac za hakerski napad na producentsku kuću. Nezavisna istraga o hakerskom napadu na vodeću filmsku kuću u Holivudu, sugeriše da za njega nije odgovorna ova zemlja.

Foto: Instagram/dguttenfelder Foto: Instagram/dguttenfelder

Novi podaci istrage otkrili su da je šestoro pojedinaca odgovorno za ovo krivično delo, uključujući bivšeg zaposlenog koji je otpušten u maju u sklopu restrukturisanja firme. Među osumnjičenima su državljani SAD-a, Kanade, Singapura i Tajlanda.

- Kada je FBI optužio Severnu Koreju za napad, samo nekoliko dana nakon što je javnost saznala za to, mnogi su bili šokirani jer je vrlo teško tako brzo istražiti i saznati ko stoji iza napada, gotovo nemoguće. Istražili smo sve tragove koji vode prema Severnoj Koreji i svi su se pokazali lažnima - rekao je Kurt Stamberger iz firme "Norse" koja je vodeća firma za sigurnost na internetu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

* Ipak, to nije sprečilo američkog presednika da drugog dana 2015. godine uvede sankcije Severnoj Koreji. Sankcije koje je odobrio predsednik SAD, odnosiće se na obaveštajne službe iz Pjongjanga, kao i na trgovce oružjem iz Severne Koreje.

Bilo kako bilo, lider Severne Koreje je tokom cele prošle godine "sejao strah" u svetu. Svaki njegov potez je bio pod budnim okom Zapada i SAD-a, analiziran je svaki njegov pokret, plašili su se da može svakog časa da upotrebi nuklearno oružje zbog kojeg i dalje nisu preduzete nikakve akcije protiv ove zemlje.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Kim Džong Un sa nuklearnim arsenalom će još dugo pretiti svetu i imati verbalne sukobe sa svojim neprijateljima. A mi ćemo sa strane sve to posmatrati i pratiti, uživati malo u filmskoj priči, malo u realnosti jer sigurno je da se u Severnoj Koreji krše ljudska prava, da preko polovine stanovništva gladuje i plaši se za izgovorenu reč.

Nadajmo se da će možda u ovoj godini izaći iz izolacije i početi bolje da se živi u ovoj dalekoj zemlji. Vođi zemlje želimo da nastavi i ovoj godini da "plaši" Zapad, da im bude i dalje trn u oku i da ova država ostane jedna od retkih zemalja koja je rekla NE Americi.

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ax

    13. januar 2015 | 00:08

    Svaki Američki predsednok pobije više ljudi nego što je Kim skupa s ocem i dedom pobio. Nije Kim pobio novinare RTSa za kojima nije niko palio sveće kao za francuskim novinarima. Nije Kim bacao osiromašeni uranijum svuda po Srbiji , Bosni , Siriji , Libiji Iraku iko zna gde.

  • borac

    12. januar 2015 | 23:35

    Cestitam na poslednjoj recenici, svaka cast N.I.

  • Lala

    13. januar 2015 | 01:54

    Možda grešim, ali imam osećaj da je ovaj čovek veliki šaljivdžija i mrzi kapitalizam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA