≫ 

NAJVEĆA MISTERIJA TRGOVINE LJUDIMA U SRBIJI: Evo ko je NAJUGROŽENIJI i na najjačem UDARU!

Svoje mišljenje o ovom problemu dali su eminentni stručnjaci iz oblasti psihologije, policije, kao i iz organizacija koje se bave ovom temom, a sve to u pokušaju da se neđe rešenje i skrene pažnja na ovaj problem

  • 2

Humanitarna organizacija Unitas fond u saradnji sa Mikser festivalom protekle nedelje organizovala je tribinu na temu "Borba protiv trgovine ljudima – aktuelni problemi u Srbiji i svetu", na kojoj su svoje mišljenje o ovom problemu dali eminentni stručnjaci iz oblasti psihologije, policije i organizacija koje se bave ovom temom, a sve to u pokušaju da se nađe rešenje i skrene pažnja na ovaj problem.

OVO I VAMA MOŽE DA SE DESI: Šta da ODMAH uradite ako vam nestane dete!

Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje – kako one u  političkoj i ekonomskoj tranziciji, tako i nerazvijene zemlje i one koje su u ratu, ali i države koje su ekonomski razvijenije i koje se pojavljuju kao zemlje destinacije.

Njen cilj je ostvarivanje zarade (ili neke druge koristi) kroz eksploataciju, bilo da se radi o seksualnoj eksploataciji, prinudnom radu, prinudnom prosjačenju, prinudi na vršenje krivičnih dela, ilegalnom usvojenju, prinudnim brakovima, trgovini organima ili nekom drugom obliku. 

EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA: Dođite da zajedno skrenemo pažnju na ovaj problem!

Nevladina organizacija Astra se u Srbiji od 2000. godine bavi iskorenjivanjem svih oblika trgovine ljudima, naročito ženama i decom, uz istovremeno delovanje u oblasti prevencije, edukacije i podizanja javne svesti o ovom problemu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kada se govori o trgovini ljudima, uvek deca izazivaju najviše i sažaljenja i emocija. Ali, postoji jedna kategorija odraslih koja je strašno ranjiva, o kojoj se ne vodi dovoljno računa, a to je kategorija mladih. To su oni koji imaju 18 godina, nisu deca više, ali nisu ni odrasli. Oni su najranjiviji, jer nisu dovoljno zreli da mogu da reaguju kao odrasle osobe, a ne dobijaju zaštitu koja pripada deci. Zato treba posebno voditi računa o mladima koji su strašno ugroženi – istakla je Ivana Radović ispred organizacije Astra.

Ona je navela da od 2002. godine oni imaju SOS telefon namenjen za pružanje pomoći žrtvama trgovine ljudima i za preliminarnu identifikaciju, ali i targetiranu prevenciju trgovine ljudima, na koju otpada oko 20 odsto poziva.

RAZBIJENA MREŽA TRGOVINE ŽENAMA: Porodica na čelu grupe koja je krijumčarila ljude u tri zemlje!

-To znači da ljudi, pre svega mladi, koji dobijaju različite poslovne ponude, a pre svega žele da odu u inostranstvo, nas zovu i onda zajednički pokušavamo da proverimo da li je ta poslovna ponuda legitimna i da li iza sebe krije neku prevaru, eventualno eksploataciju – istakla je Ivana, ističući da je njihova organizacija razvila akreditovan program namenjen prosvetnim radnicima, sa ciljem da se tema trgovine ljudima uvede i u školske programe.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vlada Srbije je 2012. godine osnovala Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, osnovan kako institucija socijalne zaštite, kome je osnovna nadležnost upravo identifikacija žrtava trgovine ljudima, ali pored toga, Centar pruža i direktnu pomoć, vrši koordinaciju svih učesnika koji mogu da pruže žrtvi pomoć i vodi evidenciju o žrtvama trgovine ljudima.

OPREZNO SA SEZONSKIM POSLOVIMA: Mnogi su paravan za trgovinu ljudima!

- Prošla godina donela nešto manji broj žrtava, svega 40, što je u odnosu na prethodne godine znatno smanjenje, jer je do sada bilo i više od 100 žrtava. Radna eksploatacija je obeležila 2014. godinu, zbog radnika koji su bili eksploatisani u Rusiji zbog Olimpijskih igara. Ali, 2015. godina nam je donela jedno veće povećanje učešća maloletnika u populaciji žrtava trgovine ljudima. Svih prethodnih godina broj maloletnika se kretao od 49 do 50 odsto, a prvi put od prošle godine mi imamo 60 odsto maloletnih osoba, i to upućuje da akciju treba usmeriti na ovu populaciju stanovništva – rekla je Sanja Kljajić, direktorka Centra za zaštitu žrtva trgovine ljudima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Međunarodna organizacija rada je 1999. godine shvatila da postoje određeni oblici rada koji posebno štete razvoju deteta i donela konvenciju o najgorim oblicima dečjeg rada, pod kojima se nalazi i trgovina decom.

UŽASNO: Malu decu na Kosovu prisiljavaju na TEŽAK FIZIČKI RAD!

- Republika Srbija se dosta uspešno od 2002 godine bori protiv trgovine ljudima i trgovine decom. Ono što nedostaje u našoj zemlji u efikasnijoj borbi jeste postavljanje jasnih granica u kom trenutku neki oblik radnog angažovanja postaje najgori oblik dečijeg rada. U Zakonu o radu se jasno definiše da deca do 15 godina ne smeju da stupaju u radne odnose, ali da deca do 18 godina mogu pod određenim uslovima da budu radno angažovana. Međutim, dalje od toga, naš Zakon o radu ne definiše listu opasnih poslova i aktivnosti koje svakako utiču na razvoj deteta, a dešavaju se. I to je nešto što će Međunarodna organizacija rada u saradnji sa socijalnim partnerima u narednih godinu i po dana morati da uradi – istakla je Milica Đorđević ispred Međunarodne organizacije rada.

TRGOVAO LJUDIMA I PRISILJAVAO IH NA PROSTITUCIJU? Hapšenje koje je diglo Novi Sad na noge!

Svoju ulogu u prevenciji trgovine ljudima prepoznao je i Crveni Krst Srbije, koji je razvio program vršnjačke edukacije , čiji je uspeh zasnovan na tome što mladi dosta dobro primaju poruke jedni od drugih.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Činjenica je da su u najvećem broju žrtve trgovine ljudima one koje su u društvu već marginalizovane i koje su već u teškoj životnoj situaciji, što je nekako i ciljna grupa sa kojom Crveni Krst redovno dolazi u kontakt. Pokušavammo da iskoristimo sve one programe koje redovno sprovodimo da te mlade ljude u okviru tih grupa opomenemo na oprez vezan za trgovinu ljudima - rekla je Jelena Anđelić iz Crvenog Krsta Srbije.

HOROR U KAČAREVU: Držao devojku zaključanu 5 meseci i podvodio je za novac

Ova tribina je uvod u projekat koji Unitas fond organizuje u saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Ministarstvom prosvete. Reč je projektu prevencije i edukacije omladine u Srbiji vezane za ovu temu. Preko 300 škola u Srbiji biće obuhvaćeno ovim programom koji startuje od septembra, gde će između 200 i 300 hiljada dece biće edukovano na zaštiti prevencije od trgovine ljudima. Započeta je edukacija 80 trenera, koji će odlaziti u 17 školskih uprava širom Srbije, gde će obrazovati nastavni kadar, koji će zatim svoje znanje prenositi na decu srednjih i osnovnih škola.

(Vesna Posrkača)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja sam ti

    17. jun 2016 | 17:28

    ova vrsta kriminala prosto cvjeta dok god zakon ne pocne raditi na ovom bice i zrtavaaa sve se moze al se neceeee

  • Ја сам Младић

    17. jun 2016 | 20:45

    Тачи и његови криминалци!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA