≫ 

Leševi mrtvih migranata već 6 meseci trunu u Skoplju: Tela se raspadaju, a porodicama i dalje ne daju da ih preuzmu

Tužilaštvo i MUP u Skoplju stalno prebacuju odgovornost jedni na druge

  • 1

Tela dvojice migranata koji su 25. juna poginuli u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Radoviš – Štip, blizu rudnika Bučim na istoku Makedonije, tražili su preko dva meseca. Kada su ih napokon našli, i to u kapeli pogrebnog preduzeća „Butel“ u Skoplju, sada, pola godine od tada, nikako da ih sahrane.

Njihova tela se danas, kao u najstrašnijem horor filmu, nalaze u fazi raspadanja, a njihove porodice iz Bangladeša i Šri Lanke nisu u mogućnosti da ih preuzmu i dostojno sahrane u svojim zemljama. Kada su tela poginulih migranata pronađena ni jedna institucija u Makedoniji nije želela da preuzme odgovornost oko njihove sahrane. Jedna drugoj su prebacivale loptu, i toko u krug, a tela su se u međuvremenu raspadala.

Povređeni migranti u bolnici, Telegraf.rs

- Iz pogrebnog preduzeća „Butel“ nam ne daju tela da ih sahranimo. Odande traže dokument iz Osnovnog javnog tužilaštva da bi nam dali dozvolu za sahranu, a u Tužilaštvu kažu da takav dokument do sada nikome nisu izdali, i loptu prebacuju na MUP. Iz MUP-a vele da nisu nadležni za takav dokument i da su oni svoj posao završili, izjavila je krajem septembra za skopsku internet televiziju Nova, Mersiha Smajlović iz nevladine organizacije Legis.

U međuvremenu je tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju poslalo obaveštenje ministarstvu za rad i socijalnu politiku kojim potvrđuje da su tela identifikovana i da im više nisu potrebna za istragu. Međutim, obaveštenje još nije stiglo do tog ministarstva.

Mersiha Smajlović iz udruženja Legis, koja je obelodanila ovaj morbidni slučaj, sada je u telefonskom razgovoru za skopsku televiziji 1Tv izjavila da se njihova golgota nastavlja. Kaže da je Narodni pravobranilac poslao naredbu pogrebnom preduzeću „Butel“ da odmah sahrani tela migranata, a iz A.D. „Butel“ su se javili udruženju Legis sa pitanjem ko će platiti troškove pogreba.

Upravna zgrada groblja, Telegraf.rs

Mersiha kaže da komuniciraju sa svim institucijama, a čuli su i predlog pogrebnog preduzeća „Butel“ o oproštaju duga, ali u to ne veruju, jer su krajem septembra iz pogrebnog preduzeća sa njima prekinuli svaku komunikaciju zato što su iz „Legisa“ zatražili da im daju tela migranata da ih sahrane u nekom od sela zbog toga što su troškovi sahrane na groblju „Butel“ u Skoplju previsoki. Donedavno je kočnica bila osnovno javno tužilaštvo koje nije izvršilo identifikaciju poginulih, a sad se nameće problem oko podmirivanja duga prema pogrebnom preduzeću.

Tela dvojice migranata, koja se već nalaze u fazi raspadanja, više od pola godine se čuvaju u komorama „Butela“, a njihove porodice iz Bangladeša i Šri Lanke nisu u mogućnosti da ih preuzmu i dostojno sahrane u svojim zemljama.

Telegraf.rs

Teška saobraćajna nesreća se dogodila 25. juna ove godine oko 16,40 časova kada je kombi marke Iveko, skopskih registarskih tablica, sa kojim su se prevozili migranti iz Bangladeša i Šri Lanke udario u zaštitnu ogradu na mostu i prevrnuo se. Dvojica migranata su na licu mesta poginula, a njih 17 je bilo povređeno, dok je vozač nakon saobraćajne nesreće pobegao ostavljajući mrtve i povređene migrante.

U saobraćajnoj nesreći život je izgubio Sakir Ahmed iz Bangladeša (29), a identitet drugog mladića iz Šri Lanke sve do nedavno nije bio potvrđen.

(D.J. / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sašo

    8. decembar 2018 | 09:07

    Na Groblju Butel nema mesta ni za Makedonce toliko je pun.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA