≫ 

Bugarima smeta što srpski jezik vraćaju u škole u Severnoj Makedoniji: Reagovala šefica diplomatije

Premijer Zaev najavio je da će srpski jezik biti vraćen u Severnoj Makedoniji kao izborni predmet

  • 5
Učenici, osnovna škola, đaci Foto: Shutterstock

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je danas da ponovno uvođenje srpskog jezika u škole u Severnoj Makedoniji dokazuje da ta zemlja nije prekinula veze sa Srbijom i Rusijom.

Ona je za bugarsku BTV televiziju rekla da je "makedonizam" sam po sebi geopolitička ideja koju su stvorili Beograd i Moskva i da nije iznenađena odlukom vlasti u Skoplju, prenosi MIA.

- Ponovno uvođenje srpskog jezika koji će se predavati u školama znači da sve stranke u Severnoj Makedoniji, bez obzira na njihove političke razlike, imaju konsenzus po tom pitanju. Kao i po pitanju odnosa sa Bugarskom - rekla je Zaharijeva.

Zamenik bugarskog premijera i ministar odbrane Krasimir Karakačanov postavio je juče pitanje premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu "ko to jača srpski uticaj" u toj zemlji, a povodom njegove najave da će srpski jezik biti vraćen u toj zemlji kao izborni predmet.

- Jasno je da se taj uticaj ojačava, ali čudim se koga tačno ojačava. Ili se radi o onome što mislim, a to je da taj uticaj nikada nije ni oslabio? - upitao je Karakačanov.

Video: Vek od povratka srpske vojske kući, ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    29. januar 2021 | 12:25

    Mi smo kao narod uvek blizi bili Makedoncima nego vi. I kulturno, i istorijski, i bratski. Mi Makedoniju za razliku od vas nikada nismo napadali kao sto vi to radite poslednjih godina. Nasa dva naroda vezuju vekovne bratske veze koje vi uporno pokusavate da izbrisete. Znamo mi kako ste to radili i sa Srbijom u balkanskim ratovima i sta ste sve i kakve xlocine cinili i nismo zaboravili.

  • Scipion

    29. januar 2021 | 12:34

    Бугарска параноја не попушта вековима.

  • Mišo

    29. januar 2021 | 12:47

    Kad su nam bugari bili prijatelj nikad setite se kakve su zločine činili po srbiji i oni da nam budu prijatelji nikad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA