≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Dve nedelje pakla u Severnoj Makedoniji: Šta se sve dešavalo od Pančovog i Vanjinog nestanka do danas

I. N.

Vreme čitanja: oko 7 min.

Proteklih nekoliko dana MUP i tužilaštvo su otkrivali informacije o ovom stravičnom zločinu, kakve nismo viđali ni u trilerima

  • 0

Ubistva Vanje Gorčevske (14) iz Skoplja i Panča Žežovskog (74) iz Velesa do srži su potresli Severnu Makedoniju i sve zemlje bivše Jugoslavije.

Nestanak devojčice 27. novembra digao je ceo region na noge, a šokantno otkriće 3. decembra, kada su njeno i telo Žežovskog pronađeni, i kada je ustanovljeno da su dva ubistva povezana, otvorilo je Pandorinu kutiju.

Proteklih nekoliko dana MUP i tužilaštvo su otkrivali informacije o ovom stravičnom zločinu, kakve nismo viđali ni u trilerima. Kockice su počele da se sklapaju, policija je počela da hapsi i otkriva stravičnu mrežu u koju je upleteno više od petoro ljudi.

Za otmicu i ubistvo Žežovskog sumnjiče se četiri osobe, koje su, kako se veruje učestvovale u otmici i ubistvu male Vanje. U Vanjinom slučaju je, kako se sumnja, ulogu imao i otac devojčice, a naknadno su privedeni i "jataci" koji su, možda nesvesno, pomogli da glavni osumnjičeni za oba ubistva Ljupčo Palevski Palčo, pobegne iz zemlje...

Hronologija krvavog pira

22. novembar

Ubice upadaju u kuću Panča Žežovskog koja se nalazi na obodu Velesa u tihoj ulici. Tamo ga tuku, vezuju, i ubacuju u automobil. Odvode ga na lokaciju udaljenu oko pola sata vožnje od njegove kuće. U zabačenom delu sela Rudnik ubijaju ga iz vatrenog oružja i bacaju u rupu duboku tri metra.

Automobil "citroen", koji pripada Žežovskom, zadržavaju. Nema informacija gde su parkirali vozilo.

24. novembar

Porodica prijavljuje nestanak Žežovskog.

27. novembar

U Skoplju, 14-godišnja Vanja Gorčevska oko 7.25 napušta svoj stan u zgradi u samom centru grada. Veruje se da su je otmičari već u 7.27 savladali u ulazu, vezali joj ruke i noge, spakovali je u vreću za spavanje, a potom u "citroen" Žežovskog. U "citroenu" su bila dvojica osumnjičenih, a ispred njih je išlo vozilo "reno kango". Oba vozila su krenula u pravcu sela Brazde.

Vanja Gorčevska Skoplje zgrada Zgrada iz koje je nestala mala Vanja Foto: Telegraf.rs/Marija Milutinović

U 7.30 časova poslednji put je uhvaćen signal Vanjinog telefona, nedaleko od kuće, na Bulevaru partizanski ordas.

Vanjina majka napušta stan nekih deset minuta kasnije, ne znajući šta se prethodno odigralo u ulazu. Do tada su otmičari sa Vanjom već grabili ka selu koje se nalazi na obodu Skoplja.

Oko 8.20 Vanjinu majku su pozvali iz škole da je obaveste da devojčica nije došla na nastavu. Vanja već uveliko nije bila dostupna. Zabrinuta, majka je u 8.35 prijavila njen nestanak policiji.

Pet minuta kasnije su otmičari, kako se veruje bili na ulazu u selo Brazda.

Veruje se da je Vanja, sve dok nije ubijena, bila držana vezana u vreći za spavanje. Prema navodima policije, a na osnovu onoga što su osumnjičeni rekli prilikom saslušanja, Vanja je upucana oko 10 časova. Ubice potom spaljuju "citroen" nedaleko od mesta gde su zakopali devojčicu.

Otac prijavljuje nestanak policiji u 11 časova.

U 12.08 majka objavljuje apel na društvenim mrežama. Počinje potraga za Vanjom.

28. novembar

Porodica, prijatelji i građani neumorno tragaju za devojčicom, od nje nema ni traga ni glasa.

29. novembar

U potragu za Vanjom se uključuje i Interpol.

30. novembar

Glavni osumnjičeni za ubistva Ljupčo Palevski Pančo sa svojim advokatom kreće u "škodi superb" putem Beograda. Advokatu navodno govori da treba tamo da obavi neke preglede. Advokat ga je, kako tvrdi, ostavio u jednom hotelu i vratio se u Skoplje.

1. decembar

Iako nije još zvanično potvrđeno veruje se da je ovo dan kada je Palevski sa Stefanom D. krenuo iz Beograda put Turske. Oni su u "land roveru" napustili Srbiju na GP Gradina, a Bugarsku na izlazu Kaptan Andrejevo. Stefan D. navodno Palevskog odvozi u Balikešir, gde ga ostavlja.

2. decembar

Policija i dalje ne pronalazi Vanju i Žežovskog. U toku ispitivanja svedoka, počinje da se otkrivaju osumnjičeni.

3. decembar

Policija pronalazi telo male Vanje u ataru sela Brazda i telo Žežovskog kraj sela Rudnik. U večernjim časovima policija saopštava da su pronađeni mrtvi.

Policija kao glavnog osumnjičenog navodi Palevskog, ističući da su još tri lica privedena na saslušanje. Tokom večeri u stanicu dovode i oca male Vanje, zadržavaju ga preko noći.

4. decembar

Određuje se pritvor za trojicu osumnjičenih, policija saziva konferenciju za novinare u kojoj otkriva detalje iz istrage. Javnost saznaje kako su izgledali poslednji Vanjini sati, da se sumnja da je Žežovski ubijen zbog duga od 500 evra i krađe "citroena" za Vanjinu otmicu. Kao motiv za oba ubistva navodi se koristoljublje.

Ministar policije Oliver Spasovski navodi da je glavni osumnjičeni u bekstvu. Ističe da se zna da je 30. novembra napustio Makedoniju i otišao u Beograd, a odatle u Bugarsku. Najavljuje se raspisivanje međunarodne poternice.

Otkriva se i da je bilo planirano da se za malu Vanju traži otkup. Jedan od osumnjičenih je naveo da je dete ubijeno "jer su se stvari otrgle kontroli". Spekulisalo se da su dete ubili u panici jer je za devojčicom krenula potraga. I dalje nije otkriveno kako su znali za potragu, ako je majka apel na mrežama uputila tek u 12.08 časova, a otac prijavio nestanak deteta sat vremena nakon što je već ubijena.

U poslepodnevnim satima Vanjinog oca dovode sa lisicama u sud, nakon čega se i njemu određuje pritvor do 48 sati. On se sumnjiči da je ubicama odao kada i gde će Vanja biti sama.

Ekipa Telegraf.rs pronalazi njivu na kojoj je spaljen "citroen" u kojem je Vanja oteta, nedaleko odatle je i mesto gde je policija pronašla njeno telo. Policija i forenzičari su i dalje češljali teren.

Na licu mesta saznajemo da je u blizini i vikendica roditelja glavnog osumnjičenog, tamo nikog ne zatičemo.

Meštani sela Brazde nam govore da znaju za Palevskog i da su ga se plašili, te da je i ranije pravio probleme.

Tokom čitavog dana građani dolaze u školu koju je Vanja pohađala da se upišu u knjigu žalosti.

U večernjim satima raspisana je međunarodna poternica za Palevskim.

5. decembar

Polako se saznaju detalji o osumnjičenima, jedan od njih je Bore Videvski karatista. Otkriveno je da je uhapšen u školi borilačkih veština.

Čitav svet traga za Palevskim, a policija i zvanično saopštava za koja je sve dela ranije bio osumnjičen.

Tužilac istog dana otkriva i da za malu Vanju nikad nije tražen otkup. Njen otac je ponovo saslušan u tužilaštvu gde je iznova negirao da je umešan u zločin.

Obdukcija male Vanje je završena i čeka se da bude gotov nalaz. Njeno telo predato je porodici.

U popodnevnim časovima Panče Žežovski je sahranjen u Velesu. Ekipa Telegraf.rs obišla je njegovu kuću iz koje je dve nedelje ranije otet, u kojoj nismo zatekli nikog. Uspeli smo da se probijemo i do mesta gde je Žežovski svirepo ubijen i zakopan.

Istog dana uhapšen je još jedan osumnjičeni Stefan D., koji je, kako se veruje, Palevskog odveo iz Beograda u Tursku.

Tada policiji otkriva gde se Palevski nalazi, ubrzo stiže i informacija da je Palčo uhapšen u Turskoj.

Iste večeri ministar policije održava konferenciju za novinare gde otkriva kako je i gde uhapšen Ljupčo Palevski Pančo. Tada otkriva i sve detalje njegovog bekstva.

Saopštava i informaciju da su pronađena i dva pištolja, kao i telefon ubijene devojčice.

6. decembar

Četvorici osumnjičenih za ubistvo male Vanje, od kojih se trojica sumnjiče i za ubistvo Žežovskog, određen je pritvor do 30 dana.

Policija ponovo saslušava Stefana D. koji je navodno rekao da nije znao da je Palčo bio osumnjičen za ubistvo Vanje i Žežovskog u trenutku kada ga je vozio u Tursku.

U prepodnevnim satima Severna Makedonija šalje zahtev Turskoj da drže Palču u pritvoru dok se ne prikupi sva dokumentacija i uputi zahtev za njegovo izručenje.

Javnost saznaje da su mala Vanja i Žežovski ubijeni na isti način.

Tokom dana ponovo su salušani osumnjičeni za svirepa ubistva, policija potom i saslušava advokata koji je Palča vozio do Beograda.

Sve zabrinjava informacija da bi Palčo mogao da prolongira svoje izručenje Severnoj Makedoniji i da bi u Skoplje mogao da stigne tek za nekoliko meseci.

Makedonski mediji u večernjim satima objavljuju snimak nastao na dan otmice male Vanje. Kamere su uhvatile "citroen" kako napušta grad.

7. decembar

Policija sprovela u sud Stefana D., koji se sumnjiči da je Palča vozio od Beograda sve do Turske. Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, iz srpske prestonice krenuli su 1. decembra, a u Tursku stigli 2. decembra. Zajedno su, kako se sumnja, bili sve do 3. decembra, kada su pronađena tela ubijenih Vanje i Panča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA