≫ 

Završen prvi dan posete: Vučić obišao Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, pa se sastao i sa kardinalom Bozanićem (VIDEO)

Telegraf.rs je na licu mesta, pratite sva dešavanja iz minuta u minut na našem portalu

  • 91

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je u zvaničnoj dvodnevnuoj poseti Hrvatskoj. Njega je dočekala predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uz najviše državne počasti. Veliku pažnju privukla je poruka ispisana na desnom rukavu njenog kaputa. Više o tome čitajte OVDE.

Hrvati za Vučića spremili posebnu, "zagorsku" večeru: Poslužiće mu 3 vrste vina, pa supu koja ima specijalno dejstvo! (KOMPLETNI MENI)

Srpski predsednik učestvovaće na poslovnom forumu privrednima dve zemlje, a u utorak će posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini SNV i ZVO.

Prvo hrvatsko izvođenje "Bože pravde", pa se komandant počasnog voda sa sabljom u ruci obratio predsedniku Vučiću (VIDEO)

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Sastankom predsednika Aleksandra Vučića i kardinala Josipa Bozanića završen je prvi dan posete Zagrebu. Sva dešavanja mogli ste da pratite na našem blogu, a ostanite uz nas i sutra i saznajte za dešavanja iz minuta u minut.

20.25 - BOZANIĆ POZDRAVLJA ISKORAK U SRPSKO-HRVATSKIM ODNOSIMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, posetio je večeras na Kaptolu nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije kardinala Josipa Bozanića, koji je pozdravio hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajedno napravili predsednik Vučić i predsednica Grabar Kitarović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je saopštila služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije, Vučić je tom prilikom istakao da Katolička crkva u Hrvatskoj može mnogo da pomogne u zbližavanju dva naroda i dveju zemalja i da se nada da će se u budućnosti "više govoriti o onome što nas spaja, a ne o onome što nas razdvaja".

Tokom razgovora, kardinal Bozanić je kazao da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za ovaj deo Evrope i da podržava svaku vrstu dijaloga koji te odnose može da poboljša. 

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

18.23 - FRA MARIO OD KARDINALA BOZANIĆA TRAŽIO DA OTKAŽE SUSRET S VUČIĆEM  

Fra Mario Knezović zatrazio je večeras od zagrebackog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića da otkaže susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog njegove današnje izjave o kardinalu Alojziju Stepincu.

- Uvaženi kardinale Josipe Bozaniću! Zbog današnje izjave Vučića o Stepincu, jer ga je stavio u kontekst s Jasenovcem, otkažite susret s Vučićem. Učinite to i bićete i vi na tragu Stepinčeve odlučnosti! Ako se susret ipak dogodi sledi moj opširniji komentar - napisao je fra Mario Knezović na Fejsbuku.

Fra Mario Knezović je sveštenik koji je održao misu za haškog optuženika, generala Slobodana Praljka, koji se otrovao u sudnici haškog tribunala.

Susret Bozanića, Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović predviđen je za večeras, u sedištu nadbiskupije.

Inače, ovaj susret srpskog predsednika sa zagrebačkim nadbiskupom u stručnoj javnosti Srbije i Hrvatske smatra se veoma važnim za odnose dveju zemalja, s obzirom na uticaj koji kardinal Bozanić ima ne samo u Crkvi, već i na hrvatskoj političkoj sceni.

Hrvatski mediji ranije danas su, pozivajući se na nezvanična saznanja, javili da će Vučić sa Bozanićem pričati o kardinalu Stepincu i mogućoj poseti pape Franje Srbiji.

Fra Mario Knezović je povodom mise za Praljka rekao da njegove čin može ljudski razumeti, "ulazeći u misteriju njegove odluke i poruke tog čina".

18.16 - VUČIĆ POSETIO MITROPOLIJU ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKU 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je zajedno sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović posetio Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, gde su razgovarali sa polaznicima Akademije Srpskog narodnog vijeća, i predstavljen im je projekat "Budućnost Srba u Hrvatskoj".

Dvoje predsednika dočekali su mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije i profesor Dejan Jović.

Skupu prisustvuje dosta mladih Srba, polaznika Akademije, koji su srdačno pozdravili predsednika Vučića i slikali se sa njim i mitropolitom Porfirijem.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mitroploit Porfirije je na početku razgovora Vučiću i kolegi Grabar Kitarović poručio da je oduševljen rečima koje su uputili tokom dana, rečima odgovornosti i brige za normalne odnose između dve zemlje.

Predsedniku Vučiću rekao je da njegova poseta predstavlja ohrabrenje za srpski narod u Hrvatskoj.

- Velika radost je za nas Srbe što vas imamo u ovom gradu i pod ovim krovom, gledajući sva zbivanja danas - rekao je on.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njegovim rečima, Srbija i Hrvatska su oduvek upućene jedna na druge, ali su na žalost vremena bila takva "da smo se udaljili".

Kako je rekao, iskorak Kolinde Grabar Kitarović da pozove Vučića u posetu i Vučićev hrabar i odgovoran korak da dođe predstavlja poziv na mir.

- Predsedniče, hvala što ste došli, poseta je ohrabrenje za naš narod ovde - rekao je Porfirije.

Kako je istakao, osnovni utisak je, a to, kako je rekao, zna iz ličnog iskustva, da je srpski narod uplašen i da živi u nekoj vrsti apatije i odustajanja od samog sebe.

- Vaš dolazak je ohrabrenje - zaključio je Porfirije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jović kao moderator razgovora, objasnio je predsednicima da će imati priliku da razgovaraju sa grupom od 15 polaznika Akademije, koji su se u svojim esejima bavili šta se može napraviti u narednih 10 godina.

Vučiću i Grabar Kitarović predstavljen je i izveštaj šta su oni pisali u svojim radovima.

Preostali deo sastanka predasednika i polaznika odvija se iza zatvorenih vrata.

17.20 - VUČIĆ: JEDINO NE MOGU DA POMOGNEM CEDEVITI DA POBEDI ZVEZDU 

Aleksandar Vučić rekao je da mu je drago što je Srbija u Zagreb poslala najjaču delegaciju svojih privrednika. Pohvalio je poziv predsednice srpskim privrednicima. Napomenuo je važnost infrastrukture, a posebno pruge Beograd-Zagreb, ne samo za putnički, već i teretni promet, izrazivši želju da ta pruga bude najbolja prometnica na Balkanu.

- Smatram da je potrebno ukidanje bilo kakvih barijera - rekao je Vučić, ističući da se na graničnom prelazu Batrovci čeka 5-6 sati. Zahvalio je Emilu Tedešiju na sponzorstvu Štark arene u Beogradu, našalivši se da će ipak teško ići da Cedevita pobedi Crvenu Zvezdu.

- Pokazali smo da možemo pokazati zahvalnost. Molili smo Kineze da budu sponzori naše Arene i činilo nam se da smo se dogovorili, na kraju nisu došli s ponudom, ali Tedeši je došao s ponudom i mi to itekako cenimo. Zahvalni smo hrvatskom investitoru što je glavni sponzor te arene - rekao je Vučić.

Hrvatskim kompanijama poručio je: "Dobrodošli ste u Srbiju". Rekao je da ne zna za slučajeve s problemima hrvatskih građevinskih kompanija u Srbiji koje je spomenula predsednica.

- Dobrodošli u Srbiji, mi ćemo se postarati da budemo dobri domaćini. Želim ohrabriti srpske privrednike, nemojte samo kukati, čuli ste hrvatsku predsednicu, dođite i borite se. Mislim da se stvari menjaju, uveren sam da će hrvatska politika biti otvorenija, a sasvim sam siguran da ćemo mi biti otvoreniji prema hrvatskim investitorima - rekao je Vučić, zaključujući da više radnih mesta za Srbe i Hrvate znači bolje odnose i manje loših tema od kojih građane boli glava.

Aleksandar Vučić Printsktin/TNow

17.10 - KOLINDA REKLA DA SVI PRIVREDNICI IMAJU ZAJEDNIČKI INTERES

- Želim vrlo jasno potvrditi predanost hrvatske države u izgradnji konstruktivnih odnosa između dve države - rekla je predsjednica.

- Hrvatsko-srpska privredna saradnja ostvaruje stalni napredak i uspon. Robna razmena premašila je milijardu evra vrednosti, uzajamna ulaganja rezultirala su brojnim uspesima i novim radnim mestima. Hrvatska za srpske turiste postaje važno odredište - rekla je Grabar Kitarović, dodajući da ipak postoji potencijal za znatno širom saradnjom.

Predsednica je rekla da je automobilska industrija jedno od područja s potencijalom za razvoj saradnje, a istaknula je i sektor prometa, građevinarstvo - iako su hrvatske firme, rekla je, imala neka loša iskustva na takmičenjima u Srbiji. Spomenula je i pitanje povrata imovine iz bivše države koja, kaže, opterećuje poslovne subjekte s obe strane granice. Privrednike iz Srbije pozvala je na veća ulaganja u Hrvatsku.

- Vlada i ja lično želimo podupirati jačanje privrednih odnosa između Hrvatske i Srbije - poručila je Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović Foto: Telegraf.rs

17.00 - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da Srbija danas ima nikad bolju poslovnu klimu.

- Srbija danas ima kompanije sposobne da investiraju i izvan granica Srbije - rekao je Čadež. Dodao je da srpskoj privredi predstoji dosta posla da se uključi na jedinstveno evropsko tržište, ali da su neke kompanije već "Evropa u Srbiji".

- Kao i u Hrvatskoj, ni u Srbiji ne želimo videti autobuse radnika koji odlaze puni u Nemačku i vraćaju se prazni - rekao je Čadež.

Marko Čadež / Foto: Telegraf.rs

16.55 - VUČIĆ STIGAO NA HRVATSKO-SRPSKI FORUM U HGK

- Srbija i Hrvatska uprkos teretu prošlosti imaju i imaće večne interese - rekao je čelnik HGK Luka Burilović.

- Koliko nam je Srbija značajan privredni partner potvrđuje više od 200 hrvatskih firmi koje tamo posluju - rekao je Burilović, dodajući da su hrvatske firme uložile 750 miliona evra, čime je Srbija postala četvrta najznačajnija zemlja za hrvatske invensticije.

Najavio je i otvaranje kancelarije HGK u Beogradu i predstavništva Srbije u Zagrebu.

16.40 - VUČIĆ NAPUSTIO SABOR

Vučića je primio i predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković. Na pitanje da li su u Banskim dvorima razgovarali o ratnoj odšteti, Vučić je odgovorio:

- Da, to je tema koju je otvorio Plenković, ja sam imao sasvim drugačiji stav o tome i ja sam mu to rekao.

Pitali su ga i šta je dogovoreno na sastanku, a Vučić je rekao: "O svim temama smo govorili".

16.15 - VUČIĆ U SABORU I PRVA DOBACIVANJA TOKOM POSETE HRVATSKOJ

Predsednik Srbije trenutno se nalazi u Saboru gde ga je primio predsednik parlamenta Gordan Jandroković.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj dobacio je Aleksandru Vučiću, kada je iz Vlade hodao ka Saboru, "kada će posetiti hrvatsku Glinu".

16.00 - PLENKOVIĆ O VUČIĆEVOJ POSETI

Hrvatski premijer Plenković objavio je da je s Vučićem razgovarao o svim otvorenim pitanjima između dve države: granici, pravosudnoj saradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji i ekonomskoj saradnji, evropskom kontekstu...

Vučić se i na ručku s Plenkovićem zadržao duže nego što je bilo planirano. Ispred sabora ga je dočekao Gordan Jandroković. Dok je hodao prema Saboru, Miro Bulj je pokušao zaustaviti kolonu s Vučićem.

15.30 - Vučić se kroz Zagreb vozio u crnom "audiju", a Hrvati nisu mogli oči da skinu sa njegovih tablica (FOTO)

14.15 - VUČIĆ SA PLENKOVIĆEM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je razgovore u Zagrebu sastankom sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Plenković je dočekao Vučića ispred sedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni , kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", upisao je predsednik Vucić. 

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nakon toga počeo je tet-a-tet sastanak sa Plenkovićem.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predviđeno je i održavanje radnog ručka kojem će, uz predsednika Srbije i premijera Hrvatske, prisustvovati i delegacije.

Vučić, nakon toga, prelazi na drugu stranu Markovog trga u Sabor, gde će razgovarati sa predsednikom parlamenta Goranom Jandrokovićem.

DIMITRIJE GOLL

13.40 - VUČIĆ: NISAM NIKAKAV ČETNIK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ga nisu protesti u Hrvatskoj uznemirili i poručio hrvatskom narodu da nije nikakav četnik, i da to nije bio niko u njegovoj porodici, koja je stradala u oba prošla rata.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, rekao da ne zna koliko je ljudi bilo na protestima, ali da je usput video neke ljude sa parolama na kojima je pisalo „Konju ne laži", nešto o izvinjenju, kao i „četnik-početnik", te „Barabo vrati se u Sbriju".

DIMITRIJE GOLL

- Nisam se strašno uznemirio. Ovde me je na pristojan dobar i gostoprimljiv način dočekala predsednica Hrvatsle. Rekli su mi da je na protestima bilo više stotina ljudi. Svako neka radi svoj posao. Neka protestuju, to je demokratsko pravo - kazao je predsednik Srbije.

On je istakao da je proteklih dana mogao čuti uvrede na svoj račun i da želi građanima Hrvatske da poruči da nije nikakav četnik, niti da mu je iko u porodici bio.

- I u prošlom ratu i pretprošlom je porodica Vučić stradala. Ne znam da je iko od članova moje porodice u bilo kakvom zločinu učestvovao - podvukao je Vučić.

Istovremeno je poručio da, ako je nekome lakše da tim uvredama ostvaruje političke poene, neka nastavi tako.

Predsednica Hrvatske je rekla da je demokratsko pravo protestovati, i da je to običaj u svim demokratskim zemljama.

- Međutim, ne mogu podržati vređanje i govor mržnje. Izražavanje mišljenja mora biti na kulturan i prihvatljiv način, bez ekcesa i narušavanja javnog reda i mira - podvukla je ona.

Grabar-Kitarović je srpskoj javnosti poručila da se ne sme dopustiti da nam „pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku".

"Politiku i međudržavne odnose moramo mi, koji smo izabrani i ogromna većina građana koja podržava posetu predsednika Vučića, kreirati, zato što moramo da razgovaramo o pitanjima koja opterećuju naše odnose i moramo raditi na boljitku naših država i naroda.

Komentarišući to što je došao u Hrvatsku i pored negativnih bezbednosnh procena, te da je "poznato da su ustaše zapalile Čipuljiće kod Bugojna, pobivši članove njegove porodice", Vučić je rekao da hoće da odgovori na svako pitanje, ali da je pre svega došao da razgovara o budućnosti.

- Na svako pitanje ću da odgovorim, ali to što se zbivalo... Ovde ima ljudi koji su na drugoj strani izgubili nekoga, kao što ima još ljudi koji su sa naše strane izgubli nekoga... Došao sam da razgovaram o budućnosti - podvukao je predsednik Srbije i dodao da je bio dobar razgovor o problemima i tome kako potpuno različito sagledavamo prošlost.

DIMITRIJE GOLL

On je zamolio hrvatsku javnost da razume da, za razliku od toga kako oni vide stvari koje su se zbivale pre 25 godina, mi ih vidimo drugčije ili gotovo sasvim drugačije, te da to i ljudi u Srbiji treba da razumeju - da Hrvati stvari vide drugačije.

Ali, naznačio je, to ne sme da bude razlog da jedni sa drugima ne razgovaramo, da jedni drugima pravimo probleme na bilo kom mestu ili da pravimo "hajke, harange, kampanje i sve drugo".

On sam, kaže, nema problem sa tim da uvek otvoreno priča o svemu, da čuje i sasluša šta su problemi o kojima će Hrvati da govore, kao što želim da oni saslušaju ono što Srbi imaju da kažu.

Kako je rekao, danas su otvorena važna pitanja o budućnosti, te da će se stvari kretati bar u nekom smislu na bolje, i da ćemo "ako ništa drugo, poslušati jedni druge".

- Što se Srbije tiče, te ćete promene moći da vidite u odnosu zvaničnika u narednom periodu. Želeli bismo da se to vidi i sa hrvatske strane, a videlo se ili ne, mi nećemo da odustajemo od onoga što smo zacrtali - istakao je Vučić.

Ponovio je da nije imao nijedan problem, a da se nasmejao na poruke poput "konju ne laži", jer je konj plemenita životinja i to nije teška uvreda i nije ništa strašno.

- Iskreno, nemam nikakav problem ako sam ja konj, ili ako sam baraba, ili ako sam četnik i početnik, iako nisam i niko mi nije bio u porodici, ako će Srbi u Hrvatskoj da žive bolje i budu zadovoljniji. To je za mene sitnica - rekao je Vučić i dodao da u kraju odakle mu je otac postoji poslovica "pala muva na medveda, te da on te uvrede nije ni primetio.

13.35 - VUČIĆ: VIDEO SAM PAROLE, ALI GLEDAMO U BUDUĆNOST; NISAM UZNEMIREN ZBOG PROTESTA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nije uznemirio zbog protesta kojima je dočekan.

Vučić je rekao da ne zna koliko je protesta bilo, ali da je video natpise na kojim je, kako je rekao, "pisalo nešto oko izvinjenja, pisalao je 'četnik početnik', 'barabo vrati se u Srbiju".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je rekao da ga protesti nisu uznemirili i da ga je Grabar Kitarović "pristojno dočekala".

- Nisam se uznemiranio ni kada u Srbiji protestuju protiv mene - rekao je Vučić.

On je rekao da nikome ne želi da se dodvorava, ali da on nije "nikakav četnik", niti da je to ikada bio bilo ko u njegovoj porodici.

13.32 - HOĆE LI HRVATSKA BLOKIRATI SRBIJU NA PUTU KA EU?

- Nama je taj put važan, nadamo se da Hrvatska to neće da koči, to je na njoj, ali mi sigurno nećemo da molimo ni Hrvatsku, ni EU, ni bilo koga. Ono sto ćemo da molimo je da mi Srbi i vi Hrvati imamo bolje odnose, jer je to značajno za oba naroda - kazao je Vučić.

13.31 - VUČIĆ DONEO VELIKI BROJ DOKUMENTACIJE U PANTOVČAK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je danas na Pantovčak gomilu dokumenata, koja su postavljena na sto uz salu u kojoj je razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Nema zvaničnih informacija o kakvoj je dokumentaciji reč, a hrvatski mediji nezvanično saznaju da je to dokumentacija vezana za Opštinu Dvor na Uni.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

13.00 - AKO SE NE DOGOVORIMO OKO GRANICA, IDEMO NA ARBITRAŽU

- U mnogim se otvorenim pitanjima nismo saglasili, u nekim smo se približili, u nekim ćemo se u budućnosti približiti - počela je svohe obraćanje medijima nakon sastanka predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Zahvalila se Vučiću za konkretne poteze, njegove lične, ali i poteze Vlade, kao i za svu finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Čim je Vučićev avion sleteo u Zagreb, počela je mećava: Sneg pada sve jače i jače, i tokom srpsko-hrvatskog sastanka neće stati (FOTO) (VIDEO)

- Preporučujemo Vladama da nastave pregovore o granici u naredne dve godine, a ako ne bude rešenja, da se dogovorimo o izlasku na međunarodnu arbitražu - istakla je Grabar Kitarović.

Potom je dala reč predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću:

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Srbija se u pitanju granice poziva na zakon, jer je zakon jači od katastarskih knjiga, na koje se poziva Hrvatska. Što se tiče manjina, nastavićemo da pomažemo Hrvatima u našoj zemlji, a nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima u Hrvatskoj da mogu i smeju da se izjašnjavaju kao Srbi i da čuvaju srpsko ime i jezik - rekao je Vučić.

Dodao je da će u narednih sto dana pokušati da promeni atmosferu, te da će svi državni funkcioneri imati obavezu da se ponašaju odgovorno, i u najboljem interesu obe zemlje, što ipak, nije slučaj sa obe strane, posebno u Hrvatskoj - smatra predsednik Srbije.

Takođe, kako je rekao na zajedničkoj konfernciji za novinare, i Srbija i Hrvatska će ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u politickim sistemima i jedne i druge zemlje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

13.20 - STATUS SRBA U HRVATSKOJ I HRVATA U SRBIJI

- Sledeće nedelje ću primiti predstavnike nestalih iz Hrvatske, a mogu da kažem da smo neka mala rešenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gde je tih nekoliko lica stradalo - rekao je Vučić.

On je zahvalio predsednici Grabar Kitarović što je primetila da je na osnovu subotičke Deklaracije dobar deo problema Hrvata u Srbiji rešen, a da je on sam za neke od stvari sa kojima se suočavaju pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji prvi put čuo.

Podsetio je da je rešeno pitanje asfaltiranja u Subotici i Tavankutu, muzičkog odeljenja u Bačkom Monoštoru, pitanje kuće Bana Jelačića...

- Ono što smo mogli od konkretnih stvari smo rešili, hoćemo da se ponosimo rešavanjem problema hrvatske nacionalne manjine u Srbiji - poručio je predsednik Vučić.

Uložićemo, kaže, i u verske objekte, a bilo je razgovora sa nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, koji ima određene ideje kako dodatno da pomognemo i "sa tim nemamo ama baš nikakav problem", istakao je Vučić.

Foto: Tanjgu/Dimitrije Goll

Predsednici Hrvatske posebno je zahvalio na hrabrosti da ga pozove u posetu u trenutku kad odnosi dve zemlje nisu bas u uzlaznoj liniji, uz opasku da je teško naći pitanje oko kojeg ćemo se jednostavno dogovoriti, ali bez toga, istakao je, neće biti napretka. 

Foto: Tanjgu/Dimitrije Goll

Kolinda je rekla da je mesecima pripremala ovu posetu, da je želela da se održi u malo drugačijim okolnostima, ali nakon poslednje eskalacije verbalnog rata odlučila je ga prekinuti i pozvati šefa srpske države da što pre dođe.

Zahvalila se Vučiću što je prihvatio taj poziv.

Danas, kako je dodala, nije bilo reči o prošlosti.

- Na žalost, bremenita istorija nas sprečava da bi odnose dve zemlje nazvali prijateljskim. Naša obaveza kao predsednika koji smo izabrani voljim birača je da se sastajemo, razgoavramo, da nalazimo dodirne tačke, kako ono što nas razdvaja, tako i o ptu u budućnost koji će osigurati blagostanje u obe države - naglasila je hrvatska predsednica.

12.45 - ODRŽAN SASTANAK ZVANIČNIH DELEGACIJA REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE HRVATSKE

Razgovor dvoje predsednika trajao duže od predviđenih sat vremena.

11.54 - BRANITELJI I UDOVICE HOĆE NA MARKOV TRG 

Protest udruženja branitelja i udovica branitelja na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića je završen, a stotinak demonstranata "premestilo" se na prilaz Markovom trgu, gde policija brani pristup.

Hrvati objavili pre Vučićevog dolaska da je u Jasenovcu stradalo samo 576 Srba, a da je 1.078 umrlo prirodnom smrću!

Markov trg je na "ruti" posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u okviru koje posle razgovora sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, ima sastanak sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Foto: Tanjug/HINA/ Damir Sencar
Foto: Tanjug/HINA/ Damir Sencar

Demonstranti traže od policije, koja je blokirala prolaz, Kamenita vrata, da ukloni barikade i dozvoli im prolaz.

Neki učesnici nose crne jakne, na kojima, "na leđima" piše HOS za dom spremni, a pevaju "Hrvatska mati, nemoj tugovati...", te parafraziraju "Vučiću, je l'' ti žao, četri rata si izgubio...".

Ima transparenata, poput "Vukovar - Srebrenica", i "Vučiću, Glina je u Hravstkoj i ostaće".

Par desetima demonstranata okupio se u centru Zagreba, ispred sedišta Srpskog narodnog veća, u Gajevoj ulici.

Protesti su bez incidenata.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

10.45 - KOMANDANT POČASNOG VODA POZDRAVIO SRPSKOG PREDSEDNIKA

Elvis Burčul, komandant počasnog voda pozdravio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poželeo mu dobrodošlicu.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

10.40 - BOŽE PRAVDE GRMI ZAGREBOM

Kolinda Grabar Kitarović dočekala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Pantovčaku, a u znak dobrodošlice odsvirana je himna Republike Srbije "Bože pravde".

Kolinda se rukovala sa Vučićem, a na njenom desnom rukavu je ispisana jaka, dvosmislena poruka (FOTO) (VIDEO)

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

10.21 - VUČIĆ SA DELEGACIJOM SLETEO U ZAGREB, SRPSKE ZASTAVE SE VIJORE

Vučić i srpska delegacija su sleteli U Zagreb i uputili su se ka Pantovčaku, gde će biti održan svečani doček.

Na Pantovčaku, gde se susret odigrava, već se nalazi veliki broj srpskih i hrvatskih novinara i snimateljskih ekipa.

Sat vremena uoči njegovog dolaska ispred sedišta hrvatske predsednice postavljena je počasna straža.

Foto: Tanjug/HINA/ Admir Buljubasic

10.09 - POPOV: ZAGREB NIJE OBEZBEDIO USLOVE ZA USPEH POSETE

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da Hrvatska nije obezbedila neophodne uslove i atmosferu da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji protekne u dobrom ambijentu.

Prema njegovim rečima, cilj Vučićeve posete ne bi trebalo da bude formalne prirode, nego iz te posete trebalo da proistekne dogovor u vezi sa pitanjima koja su već duž vremena zapletena, a to su pitanja nestalih lica, ratnih zločina, položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, granica i ekonomske saradnje dveju zemalja.

Popov smatra da nije trebalo ishitreno zakazivati posetu predsednika Srbije Hrvatskoj, kao i da nijedan parametar ne ide u prilog tome da će se dogovoriti nešto povoljno za obe strane, ne isključujući mogućnost da je zemlja domaćin posete bila pod određenim pritiskom da organizuje takve razgovore.

10.00 - UDOVICE I VETERANI PROTIV DOLASKA VUČIĆA, POČEO PROTEST

Foto: Tanjug/HINA/ Damir Sencar

9.30 - BIĆE POSTAVLJENE SRPSKE ZASTAVE PO ZAGREBU

Protesti su najavljeni za ispred Vlade i Sabora i ispred sedišta Srpskog narodnog veća u centru grada, ali do sada nije bilo nikakvih okupljanja, iako je najavljen početak za 9.30 sati.

Potvrđeno je da su u Zagrebu danas, uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića, duž trase kojom će se kretati i ispred institucija koje će posetiti, postavljene srpske zastave.

Tim je otklonjena jedna nedoumica vezana za posetu srpskog predsednika Hrvatskoj, s obtirom da se špekulisalo da li će zastava biti, ali su sve ostale dileme po pitanju sadržaja posete i njenog ishoda i dalje otvorene.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

08.30 - U ZAGREBU SVE SPREMNO ZA DOLAZAK ALEKSANDRA VUČIĆA

Kako je pisao "Jutarnji list",obezbeđenje posete Hrvatskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih delova hrvatskog bezbednosnog sistema, od policije u uniformi i civilu, Uprave za posebne poslove bezbednosti, Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA), Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije (VSOA).

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Spremni su i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko.

Vučića će obezbeđivati i pripadnici interventnih jedinica, desetine detektiva i tajnih agenata u civilu.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova na raspolaganju ima blindirano vozilo, a u pripremi je i poseban tim Hitne pomoći, a na raspolaganju imaju dovoljnu količinu krvi Vučićeve krvne grupe.

Foto: Telegraf

To nije ništa neuobičajeno, već standardna rutina u svim državničkim posetama.

Zbog Vučićeve posete najavljena su dva protesta, ali je Vučić izjavio da ga to naročito ne brine jer, u Hrvatsku dolazi sa porukama mira.

Saobraćaj je već u restrikciji u određenim delovima grada. Kako piše 24sata.hr, posebna regulacija saobraćaja je na snazi, na području Zagreba i Velike Gorice. U zonama u kojima su službeni sastanci na snazi su pojačane mere obezbeđenja, pa se saobraćaj odvija otežano.

Inače, do sada nije poznato da li će i na kojoj trasi prolaska delegacije biti postavljene srpske zastave, što je inače običaj prilikom posete zvaničnika. Iz kabineta predsednice hrvatske nije stigao odgovor na ovo pitanje.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.Ivas - J.O.Džodan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    12. februar 2018 | 11:07

    P nema tamo ustaša, skupili se samo neki penzosi koji mašu sa stoljnacima traže i traže povišicu penzija.

  • Ljubica

    12. februar 2018 | 12:51

    Dostojanstven docek naseg predsednika koji na svakom koraku siri mir i stabilnost u regionu.

  • mara

    12. februar 2018 | 12:38

    Ovom posetom pokazujemo da zelimo pre svega miri stabilnost kao i da se poboljsaju odnosi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA