≫ 

Amerika zadala oštar udarac prištinskim liderima samo jednim pismom: Povucite taksu, poštujte našu požrtvovanost

Mediji navode da imaju potvrdu američke ambasade u Prištini o slanju pisma

  • 10

SAD su uputile oštro pismo trojici visokih prištinskih zvaničnika sa zahtevom za ukidanje takse na srpske proizvode, prenoše prištinski mediji.

Pismo je stiglo na adrese Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija, a potpisala su ga trojica visokih američkih zvaničnika Bele kuće, Stejt departmenta i ministarstva odbrane, prenela je RTS.

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, u pismu upozorava Prištinu da je otkazivanje posete Kosovu generala Nacionalne garde Ajova, Timotija Ora, samo prvi korak u obustavi saradnje iz oblasti bezbednosti, kao odgovor na uporno odbijanje zahteva za ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH.

U pismu, koje u celosti objavljuje portal GazetaExpresa, podseća se da je američki predsednik Donald Tramp još u decembru prošle godine ukazao da je ovo trenutak za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi bio značajan korak ka evropskim integracijama, stabilnosti i prosperitetu.

Foto: Tanjug/Dimitreije Goll

Dodaje se da su SAD više puta izrazile zabrinutost zbog određenih postupaka Prištine, uključujući i nametnute takse na proizvode iz Srbije i BiH, koji ugrožavaju ovaj cilj.

Takvi postupci, navodi se, podrivaju sposobnost SAD da i dalje sa Prištinom nastave saradnju na širem spektru zajedničkih ciljeva.

Pošto su, navodi Palmer, videli da njihovi zahtevi za suspenziju taksi u Prištini nisu razmatrani, odlučili su, kaže, da preduzmu korake koji će potvrditi tu njihovu zabrinutost, uključujući i partnerstvo u oblasti bezbednosti.

- Odlučili smo za početak da otkažemo planiranu posetu Kosovu generala Ora iz Nacionalne garde. Njegova poseta bila je usmerena na bilateralnu saradnju u oblasti bezbednosti. S obzirom na štetne aktivnosti vaše vlade, bilo bi neprikladno da takva poseta bude realizovana - piše u pismu.

Navodi se i da će Vašington s pažnjm razmotriti i ostale aspekte zajedničke saradnje, kao i da li će i one biti smanjene.

- Kosovo nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država - poručio je Palmer i dodao: "Kosovski rat za slobodu ostao je u sećanju mnogih Amerikanaca. Hiljade američkih diplomata i vojnika lično su uključeni u napore na izgradnji budućnosti Kosova. Neverovatno je da nakon svega što smo uradili zajedno, Kosovo tako malo ceni naše prijateljstvo i ignoriše naše savete".

Najzad, Palmer u pismu poručuje da su SAD "i dalje spremne da pomognu Kosovu da postigne sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, koji bi se fokusirao na uzajamno priznavanje, koje bi bilo održivo, dugotrajno i za dobrobit obeju strana. U poslednjih 20 godina, ovo je bio nedostižan cilj".

Iako je, kako se navodi, to još uvek teško, to je put koji treba preduzeti kako bi se dostigla buduća sigurnost i prosperitet.

- Naš cilj je da vidimo Srbiju i Kosovo, da delujemo odgovorno i da se vratimo dijalogu. Prvi korak ka ovom cilju bio bi suspenzija taksi. Ukoliko to ne učinite, naša zajednička saradnja neće biti kao pre - naveo je, između ostalog Palmer.

Mediji navode da imaju potvrdu američke ambasade u Prištini o slanju pisma.

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj ponovio je danas da neće povući odluku o taksi na srpske proizvode, sve dok ne budu regulisani odnosi Beograda i Prištine, bez obzira na međunarodne pritiske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    12. februar 2019 | 20:42

    Kasno je sad Amerikanci.Vi ste pre vise decenija izabrali Albance za svoje glavne balkanske igrace.Zaboravili ste da ste sa Srbima bili na istoj strani u oba svetska rata i da su Srbi podneli velike zrtve, narocito u Prvom svetskom ratu.Da ne pricam da ste nas 78 dana i noci tukli iz vazduha, pritom krseci Ustav SAD, Osnivacku Povelju UN i Aneks 5 Kolektivnog ugovora o NATO. Eto vam Albanaca pa drugujte sa njima.Dalje od mojeg naroda.

  • Др

    12. februar 2019 | 20:39

    Зашто се ми палимо!? Па, после њих ми смо на реду да их признамо! Живи били па видели! Видите да ЗСО више нико и не спомиње!

  • Vukodlak

    12. februar 2019 | 20:30

    Uuuuuuuu,sav sam se najezio.😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😥😥😥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA