≫ 

"Srbiji je mesto u EU, u tome nema alternative": Šarec posle zajedničke sednice u Novom Sadu

Posle odvojenih sastanaka predsednika vlada i resornih ministara i zajedničke sednice, na kojoj je potpisano više dokumenata o saradnji dve zemlje u raznim oblastima premijeri dve zemlje su se obratili javnosti

  • 10

U Novom Sadu je održana zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, čije delagacije predvode premijeri Ana Brnabić i Marjan Šarec. Posle odvojenih sastanaka predsednika vlada i resornih ministara i zajedničke sednice, na kojoj je potpisano više dokumenata o saradnji dve zemlje u raznim oblastima premijeri dve zemlje su se obratili javnosti.

Brnabić je zahvalila na podršci Slovenije evrointegracijama Srbije, kao i na podršci koju daje inicijativi za uspostavljanje tzv. "Mini Šengena", koji je, podsetila je, pokrenuo predsednik Srbije kako bi se obezbedio stabilan i ekonomski prosperitetni region.

Takođe, zahvalila je Šarecu što je tokom posete slovenačkim vojnicima u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji posetio i manastir Visoki Dečani, što Srbija vidi kao poseban znak prijateljstva, a zahvalila je i kontigentu slovenačkih vojnika koji taj manastir čuvaju.

Ana Brnabić i Marjan Šarec, Novi Sad Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Premijerka je, kao četvrtu važnu stvar, navela da su započeli razgovori između Srbije i Slovenije o učenju srpskog jezika u slovenačkim osnovnim školama, u kojima za to postoji interesovanje.

Brnabić je navela da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Slovenije veoma bliski, a da o tome najbolje govori i to što ni sa jednom zemljom, osim sa Mađarskom, Srbija nije imala toliko zajedničkih sednica vlade, kao sa Slovenijom - pet.

Šarec: Slovenija nastavlja da podržava evropski put Srbije

Slovenija će nastaviti da podržava evropski put Srbije, jer smatra da je Srbiji mesto u EU i da tome nema alternative, istakao je danas u Novom Sadu slovenački premijer Marjan Šarec. Naglasio je da Slovenija zastupa stav da neproduktivni zastoj na tom puti ne doprinosi stabilnosti.

- Osim napretka zemlje kandidata na tom putu mora postojati i proaktivan pristup EU. Slovenija podržava širenje EU uz poštovanje vladavine prava i realizovanje reformi. Proces proširenja je najvažniji alat za obezbeđivanje ekonomske stabilnosti regiona, a usporavanje ili prekid procesa imao bi ozbiljne posledice po region - uveren je on.

Slovenija će, prema njegovim rečima, nastaviti da nudi podršku i pomoć svojih eksperata u pregovaračkom procesu. Podsetio je da je od 2015. godine Slovenija pružila tehničku pomoć Srbiji kod različitih poglavlja i da je angažovala preko 44 svojih eksperata.

Ana Brnabić i Marjan Šarec, Novi Sad Printscreen: Tanjug/Youtube

Šarec je rekao da zajedničke sednice dve vlade doprinose većoj povezanosti dve zemlje i rešavanju pitanja i pokretanju zajedničkih projekata. Izrazio je zadovoljstvo što je sednica održana u Novom Sadu, jer u njemu, kako je rekao žive brojne porodice koje su u prošlosti došle iz Slovenije. Srbija je, kako kaže, jedina sa kojom Slovenija u regionu ima ovakve susrete.

Na sastanku, preneo je, razmenjene su ocene i predlozi gde bi mogla da se poboljša saradnja, sa posebnim naglaskom na ekonomiju. Ukazao je i na saradnju srpske i slovenačke policije u upravljanju migracijama.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji na području poljoprivrede i ruralnog razvoja, doprineće, kako je rekao, prenosu znanja, iskustava, srpskim institucijama u procesu pregovora sa EU.

Naveo je da će sa premijerkom Srbije otvoriti konferenciju iz oblasti informacione tehnologije u poljoprivredi, na kojoj će biti predstavljen slovenački model kontrolnih sistema, koji su za važni za isplatu iz briselskih fondova.

Ana Brnabić i Marjan Šarec, Novi Sad Printscreen: Tanjug/Youtube

- Slovenija želi da bude aktivan partner na evropskom putu Srbije, prenosom znanja i primerima dobre prakse, a cilj nam je, u poljoprivredi, da ostanu mladi u zemlji i da Srbija što pre primeni evropsku poljoprivrednu politiku“, objasnio je on.

Za popodne je predviđena konferencija "Digitalizacija u poljoprivredi", na kojoj će govoriti i premijeri dve zemlje.

Brnabić je sinoć priredila večeru u čast premijera Slovenije Marjana Šareca, kog je, kako je saopšteno iz njenog kabineta dočekala u Skadarliji.

On je sinoć doputovao u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" ga dočekao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA