Jevtić: Srbima oduzimaju prava, međunarodna zajednica da reaguje jer je situacija na KiM alarmantna

Očekujem drugačiji pristup međunarodne zajednice kada su u pitanju napadi na imovinu SPC i na Srbe koji se svakodnevno dešavaju jer u suprotnom, bez reakcije i osude to predstavlja saučestvovanje međunarodne zajednice u tome - rekao je DAlibor Jevtić

  • 3
Kosovska Mitrovica, grad, ulice, panorama Foto: Tanjug/Kristina Maslarević

Srbima na Kosovu se oduzimaju sva prava, od osnovnih, do onih koja su zagarantovana zakonima i Ustavom Kosova, a međunarodna zajednica treba da reaguje jer je situacija alarmantna, kaže potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

- Mi o tome govorimo na svim sastancima koje imamo sa predstavnicima međunarodne zajednice, jer svako otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC), svako otimanje imovine bilo kog Srbina na ovim prostorima je ništa do etničko čišćenje i to se sada radi na jedan institucionalan način, što svakako nije dobro - kazao je Jevtić za "Kosovo onlajn".

On očekuje drugačiji pristup međunarodne zajednice kada su u pitanju napadi na imovinu SPC i na Srbe koji se svakodnevno dešavaju jer u suprotnom, prema njegovom mišljenu, bez reakcije i osude to predstavlja saučestvovanje međunarodne zajednice u tome.

- Đakovica je definitivno, inicijativom da se jedina Srpkinja koja se tamo vratila 9. juna protera, potvrdila da je to zabranjeni grad za Srbe. U srcu Evrope u 21. veku takva jedna poruka i inicijativa, koja ne nailazi na bilo kakvu reakciju međunarodne zajednice je zabrinjavajuća. Osim reči osude mi ćemo se zaista boriti da na bilo koji način sprečimo tako nešto, ali sa druge strane ukoliko oni uspeju u toj nameri onda nemamo o čemu više da pričamo, to će to biti poraz čitavog društva onog evropskog i demokratskog pre svega - kazao je Jevtić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. jul 2021 | 23:22

    NA ZAPADU SE GAJI RUSOFOBIJA I SRBOFOBIJA PA JE SIGURNO DA NECE REAGOVATI NA TEROR NAD SRBIMA KOJI ONI ZAJEDNICKI PLANIRAJU !!!!!

  • cejo

    9. jul 2021 | 14:51

    Srbima na Kosovu se oduzimaju sva prava, od osnovnih, do onih koja su zagarantovana zakonima i Ustavom Kosova,HMM znaci vi priznajete ustav Republike Kosovo

  • Srb

    10. jul 2021 | 09:35

    Najmanje prava tacnije nikakva prava srbi imaju samo u sopstvenoj drzavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA