≫ 

Šest dana uzastopne tenzije, danju nema mira, noću nema sna: Retrospektiva najnovijih događaja na KiM

Ostaje nam samo da sačuvamo mir

  • 1
Dejana Pantić, Velikoh Hoča, Severna Mitrovica, kosovska policija, Kosovo Foto: Kosovo online, Privatna arhiva, ATA Images

Počelo je to odavno, čas se, samo naizgled, smirivalo, čas intenziviralo, ali u poslednjih 6 dana Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju nimalo mira. Deca su i dalje u parkiću uz zvuke sirena, gradovi ne miruju od detonacija. Pored toga što se hapse Srbi, i na teret im se stavljaju navodni ratni zločini, pojavljuju svuda natpisi UČK, skrnave spomenici, upada se i u vrtiće, izborne komisije, otima hleb, zauzimaju Gazivode... Sada se ni kroz Jarinje i Brnjak ne može.

Jutros je Sever Kosova i dalje blokiran, a ni škole od danas ne rade.

Istorija sukoba je "podebela" i, nažalost, još se piše.

Izborila se Srbija 23. novembra u Briselu da nema preregistracija vozila a samim tim ni kažnjavanja zbog tablica. Prethodno su zbog toga svi naši ljudi napustili prištinske institucije. I, taman, kad smo se pitali šta je sledeće Vlada Aljbina Kurtija imenovala je Nenada Rašića za direktora Kancelarije za zajednice, a on Radu Trajković za svoju savetnicu.

Kad se tako pogleda, biće da je istina da Kurti "grči" Srbe oko sebe ne bi li došao u stadijum da menja Ustav.

Situacija se ni oko toga nije smirila, a 6. decembra članovi Opštinske izborne komisije u Zubinom Potoku u pratnji kosovske policije nasilno su posle 12 časova ušli u zgradu Opštine Zubin Potok. Čule su se sirene, ali i detonacije.

Isti scenario dogodio se u Severnoj Mitrovici.

“Pred kraj radnog vremena, čuli smo lomljavu, lupanje vratima, a zatim i tri snažne eksplozije. Pogledao sam kroz prozor i video naoružane policajce koji su u rukama držali automate, ali i naoružane policajce u civilu. Zaposleni su doživeli stres od detonacija, pogotovo žene, jednu smo koleginicu morali da vodimo i u hitnu”, kazao je tada Petar Trajković za Kosovo onlajn.

Istog dana, samo u večernjim satima, negde oko 21 sat, pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije, zajedno sa patrolom Euleksa, ušli su u prostorije Opštinske izborne komisije (OIK) u Severnoj Mitrovici. U njima je pronađena jedna neeksplodirana ručna granata, a druga u blizini tih prostorija.

Tog dana nije mirovao ni Leposavić. Primetno je bilo pojačano prisustvo pripadnika Euleksa, a građani su prijavljivali da je u nekoliko navrata opštinu nadletao i helikopter Kfora.

7. decembra, odmah iz ponoći Kurti je na svom Fejsbuk (FB) profilu napisao da će vlada tzv. Kosova zbog situacije "severno od Ibra rasporediti još veći broj policajaca".

Oko 21 sat iste večeri u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici začula se jaka eksplozija. Međutim, portparol Kosovske policije Besim Hoti kaže da nije bilo eksplozije, već da se radi o pirotehničkim sredstvima.

Tako se nastavilo i u danima koji slede.

Video: Severna Mitrovica: Kurtijevi policajci do zuba naoružani idu peške u pratnji oklopnih vozila

To je navodno bio povod da 8. decembra u kasnim večernjim satima između 200 i 300 Kurtijevih policajaca do zuba naoružanih peške, u pratnji brojnih oklopnih vozila, umaršira iz pravca južn Mitrovice u Severnu Mitrovicu. Upitili su se u pravcu Bošnjačke mahale.

Iste večeri bačene su i dve šok bombe.

A, i naredne večeri, 9. decembra kod Tri solitera u Sevednom delu Mitrovice, u blizini Medicinske škole. U Kosovskoj policiji su rekli da je u pitanju  piroteničko sredstvo i da nije bomba, ali građani kažu da je detonacija bila jaka i da ih je dodatno je uznemirila.   

7. decembra dva džipa Kfora oko 13 časova ušla su u dvorište dečijeg obdaništa "Naša radost" u Leposaviću.

Video: Pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću

Radnici koji su ih primetili izašli su na glavni ulaz vrtića, ali pripadnici Kfora, koji su nakon što su ušli u dvorište izašli iz džipova, nisu želeli da komuniciraju sa njima. Kako su radnici vrtića rekli to se dogodilo u trenutku kada su deca spavala.

U saopštenju su obajasnili da je kolona KFOR, pokušavajući da dođe do svog odredišta, svojim vozilima "slučajno skrenula u pogrešnu ulicu, ćorsokak''.

" S obzirom na to da se put naglo završio, kolona KFOR je htela da uđe na parking obližnjeg vrtića da bi okrenula vozila i vratila se putem kojim je i došla,"  piše u saopštenju.

Najpotresnije scene, ipak, viđene su 8. decembra kada su naoružani pripadnici kosovske policije, drugi dan zaredom došli u kuću porodice Petrović u Velikoj Hoči sa carinicima, kako bi zaplenili srpsko vino.

Video: Drama u Velikoj Hoči: Sin Srđana Petrovića preti da će da skoči sa krova, specijalci opkolili kuću

Jedan od članova porodice, sin Milan, pretio je da će izvršiti samoubistvo.

Ono što su naumili to su i učinili, pa su iste večeri pripadnici specijalne policije zajedno sa službom carine ušli u njegov podrum kako i konfiskovali vino.

U subotu, 10. decembra uhapšen je na administrativnom prelazu Jarinje Dejan Pantić, bivši pripadnik kosovske policije koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici.

Dejan Pantić rođen je 1966. godine u Kosovskoj Mitrovici, oženjen je i otac je troje dece.

"Dejan je sa suprugom danas u prepodnevnim satima otišao u Rašku da obavi privatne obaveze, normalno prešao prelaz i u povratku su mu Kurtijevi policajci stavili lisice na ruke i odveli ga prema poslednjim informacijama u bazu kosovske policije u blizini prelaza", navedeno je u saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Srbi sa severa Kosova počeli su odmah da se okupljaju  i postavljaju barikade a kosovska policija na prelazu Jarinje zabranila je  ulazak vozilima i pešacima na Kosovo i Metohiju.

Porodica juče nije znala ništa o njemu, a od juče su barikade i na prelazu Brnjak.

Iste večeri, specijalci ROSU su na putu Lučka Reka-Gazivode kod mesta Ribnjak zaustavili i više od sat vremena brutalno maltretirali Davora Markovića i njegovog sina Andriju iz Zubinog Potoka. Davoru i njegovom dvadesetdvogodišnjem sinu, koji je zadobio povredu glave, zbog pretrpljenog šoka i povreda u ambulanti u Zubinom Potoku ukazana je prva pomoć.

"Vraćali smo se iz sela, kad smo u mraku videli ROSU policajce koji su nas zaustavili i odmah izbacili iz auta. Bez ikakvog razloga su nas bacili na asfalt i Andrija je udario glavom. Onda su nas ubacili u kanal pored puta koji je pun blata i vode. Tu su nas držali više od sata",  priča Davor Marković za Kosovo onlajn.

Juče. 11. decembra ROSU je upala u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Došli su sa naoružanjem i blindiranim vozilima. Oni su tamo zatekli čuvara koga su isterali sa objekta i poskidali su sa objekta srpske zastave koje se tamo nalaze.

Jedan od radnika na bran izjavio je da je otišao na veliku branu  da izmeri nivo vode zbog kiše i da je tada video četiri pet pripadnika Rosu kako obijaju kućicu i lome kapiju na brani. U njega su uperili puške. 

- Otišao sam na veliku branu na Gazivode da izmerim nivo vode zbog kiše, kada sam video četiri pet pripadnika Rosu kako obijaju kapiju i kućicu. Uperili su puške u mene, ispitivali me i iscepali zastavu, a onda me oterali - ovako današnje događaje opisuje radnik V. K. koji je na brani zatekao pripadnike specijalnih jedinica ROSU.

Sinoć nešto posle 21 čas čule su se rafalna paljba i detonacija u Rudaru kod Zvečana, a kako je javio RTS, ne zna se ko je pucao.

Ostaje samo da pokušamo da sačuvamo mir.

To je i sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, po ko zna koji put, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost . 

"Za nas je važno da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira. Pozivam Srbe na KiM da budu mirni i staloženi, da ne nasedaju na provokacije", kazao je predsednik i pozvao naše na Kosovu da veruju KFOR-u.

Sve o dešavanjima na KiM pratite u našem blogu

Video: Pogledajte spot pesme Vila sa Košara posvećen herojima koji su branili otadžbinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    12. decembar 2022 | 09:14

    To smo Kosovo trebali da preoremo kada je bilo vreme, taman nam NATO seme zatro, sada je kasno ... šanse nemamo . Ostaje nam da sada mi čekamo pravo vreme kao što su i oni svoje čekali i dočekali ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA