≫ 

Vreme čitanja: oko 29 min.

Albanski gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana najavili da danas neće ići u zgrade opština: U Zvečanu mirno

Vreme čitanja: oko 29 min.

* Više od 50 osoba ranjeno u sukobima građana, KFOR-a i kosovske policije * Jedan muškarac u kritičnom stanju * U Leposaviću razvučena bodljikava žica oko zgrade opštine * Vučić ujutru sa ambasadorima Kvinte * Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana navodno u utorak neće ići u svoje kancelarije

Kosovo sukobi

Foto: Privatna arhiva, Tanjug/AP

Jake snage Kfora su u ponedeljak, u poslepodnevnim časovima, razbile skup građana koji su bili okupljeni ispred opštine Zvečan. Korišćeni su suzavac i šok-bombe, a kosovska policija koristila je bojevu municiju.

Povređeno je više od 50 osoba, a jedan muškarac je u kritičnom stanju i lekari mu se bore za život.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima u ponedeljak uveče i rekao "da je u poslednja tri dana i ćorav i politički nepismen mogao da razume šta je to što je bilo pripremano za danas na Kosovu i Metohiji".

Predsednik je pozvao Srbe na KiM da ne ulaze u sukobe sa NATO-om.

"Poslednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija", rekao je Vučić.

Iz časa u čas:

00:13 Sijarto: Zainteresovani smo za mir na Z. Balkanu

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je Budimpešta zainteresovana za mir i spokoj na Zapadnom Balkanu i dodao da tome doprinose stotine mađarskih vojnika raspoređenih na KiM i u Bosni i Hercegovini.

On je naveo da su mađarski vojnici pri Kforu u Zvečanu u ponedeljak obavljali svoju dužnost pod italijanskom komandom, kao i da ih je prilikom nemira nekoliko povređeno.

"Mađarski vojnici koji služe u Kforu na Kosovu pod italijanskom komandom danas su raspoređeni u naselju Zvečan. Mađarski vojnici su obavljali svoje dužnosti po naređenju koje su dobili, pri čemu je nekoliko njiһ povređeno", napisao je Sijarto na Fejsbuku. Šef mađarske diplomatije je dodao da ranjenim vojnicima medicinsku negu pružaju Kfor i Oružane snage Mađarske.

23:59 Vesić: Misli i molitve građana Srbije su usmerene na našu braću i sestre na KiM

Misli i molitve građana Srbije večeras su usmerene na našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, naveo je večeras Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je apelovao na sve ljude da zaborave na političke razlike i da se ponašaju složno i odgovorno kao što to radi svaki razuman narod kada je napadnut i ugrožen.

23:55 Bilt: Priština preduzela prve korake ka eskalaciji na severu Kosova

Bivši premijer Švedske Karl Bilt izjavio je da za novu krizu na severu Kosova ima mnogo odgovornih, ali da je Priština preduzela prve korake koji su pokrenuli eskalaciju, nakon čega je sve "krenulo nizbrdo".

"Za novu krizu na severu Kosova ima dosta krivice, ali prve korake koji su započeli ciklus eskalacije preduzela je prištinska strana. Onda je krenulo nizbrdo odatle. A sada je stvarno loše", napisao je Bilt na Tviteru.

23:49 Pripadnici Kfora i dalje ispred zgrade opštine u Zvečanu

Zvečan, ponedeljak veče

Foto: Kosovo Online

Situacija u Zvečanu u ovom trenutku je mirna, a kordon pripadnika Kfora i dalje se nalazi ispred zgrade opštine. I dalje je okupljena manja grupa Srba, kao i članovi porodica ljudi koji su danas uhapšeni.

23:03 Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana od sutra neće ići u svoje kancelarije?

Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana sutra neće ići u zgrade tih opština, odnosno svoje kancelarije, prenosi Demokracia.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećir oglasio se posle napete situacije u četiri opštine na severu Kosova i rekao da neće ići u opštinske prostorije.

Zećiri je za RTK dodao da je takvu odluku doneo i gradonačelnik Zvečana Ilir Peci.

22:37 Rama: Priština da sluša saveznike, da ne ide putem na kojem trpi štetu

Albanski premijer Edi Rama poručio je da Priština treba pažjivo da sluša saveznike i da ne ide putem na kojem tzv. Kosovo trpi štetu, zajedno sa vojnicima Kfora koji su fizički povređeni.

"To nije apel, nego potreba", napisao je Rama na Tviteru i dodao da za povrede vojnika Kfora direktno samtra odgovornim "slepe agresore".

"To, nažalost, šteti Kosovu u očima njegovih nezamenljivih saveznika i prijatelja. Što duže traje ovaj opasan i nepotreban sukob, to više šteti Kosovu", naveo je Rama.

Istakao je da se iz sukoba koji se ponavlja svake godine, sa Srbijom "koja izlaže svoje trupe na granici gde je njena moć jednaka nuli" i Kosovom koje pokazuje nespremnost da finalizuje dijalog, "može izaći samo kroz dijalog i moćne saveznike".

22:32 Patrijarh uputio poruku podrške srpskom narodu na KiM

''Neka molitve Svetog vladike Nikolaja budu sa svima vama, a naročito danas sa svom našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Neka molitvama Svetog vladike Nikolaja mir siđe na kosovsko-metohijsku zemlju, na našu braću i sestre, ali i na sve ljude koji žive tamo'', poručio je patrijarh.

22:20 UNMIK osudio akcije koje su dovele do povrede pripadnika Kfora i civila

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade saopštila je danas da je uznemirena zbog nasilja na severu KiM i akcija koje su do toga dovele, kao i da najoštrije osuđuje akcije koje su za posledicu imale teške povrede pripadnika Kfora i civila.

"Neprihvatljivo je nasilje u bilo kom obliku, uključujući ono nad pripadnicima Kfora koji su raspoređeni da obezbede sigurno i bezbedno okruženje u skladu sa Rezolucijom UN 1244", navodi se u saopštenju.

Zijade je izrazila solidarnost sa Kforom i poželela brz oporavak svima koji su danas povređeni, ističući da se gubitak života mora sprečiti po svaku cenu. Pozvala je na deeskalaciju i akcije koje će dovesti do smirivanja tenzija i kretanja ka održivim političkim rešenjima, što je pre moguće. U saopštenju se dodaje da će UNMIK nastaviti da blisko sarađuje sa svim međunarodnim predstavnicima na terenu.

22:13 Vučić sutra sa ambasadorima Rusije i Kine

Predsednik Vučić imaće sutra odvojene sastanke sa ambasadorima Rusije i Kine, Aleksandrom Bocan-Harčenkom i Čen Bo. Predviđeno je da se sa ambasadorom Rusije sastane u 11 časova, a potom u podne sa ambasadorkom Kine.

22:09 Građani se povlače sa ulica, za ujutru najavljeno novo okupljanje

U Zvečanu je situacija trenutno potpuno mirna, ali su ispred zgrade opštine i dalje jake snage Kfora, javlja novinar Tanjuga. Građani su se uglavnom razišli.

U Zubinom Potoku građani su se takođe razišli, a novi protest zakazali su za sutra u 7 sati.

22:05 Elek: Lekari se bore za život Dragiše Galjaka

Direktor KBC Kosovska Mitrovica doktor Zlatan Elek rekao je za Kosovo onlajn da je danas u ovom bolničkom centru pomoć zatražilo 52 pacijenta, i da velika većina njih ima povrede od gumenih metaka, šok bombi i suzavca, kao i od udaraca Kforovih vojnika čizmama i palicama, dok je najteže povređen Dragiša Galjak na koga je pucao pripadnik kosovske policije.

„Od tih 52, troje zašlužuju najveću pažnju, među njima je Dragiša Galjak, koji ima dve prostrelne rane, jednu u predelu leve polovine karlice, a drugu u predelu kažiprsta leve šake. On je najteže povređen i nalazi se trenutno u jedinici intenzivne nege, a lekari se bore za njegov život iako je završena hirurška intervencija“, kaže Elek.

21:49 Ujutru sastanak Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih

Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije, u utorak u 8 časova, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

21:37 Hil: Briselski dijalog je jedini put napred, strane da se uzdrže od akcija

21:30 Vučić razgovarao sa Boreljom i Tajanijem

21:27 Meloni:Priština da izbegne dalje jednostrane akcije

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je danas da je od suštinskog značaja da vlasti u Prištini izbegnu dalje jednostrane akcije i pozvala sve uključene strane da odmah naprave korak unazad kako bi doprinele popuštanju tenzija.

''Od suštinskog je značaja da se izbegnu dalje jednostrane akcije kosovskiһ vlasti i da sve uključene strane odmaһ naprave korak unazad, doprinoseći popuštanju tenzija'', poručila je Meloni na Tviteru.

Ona je izrazila "najoštriju osudu napada koji se dogodio na misiju Kfora".

"Ovo što se dešava je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno. Nećemo tolerisati dalje napade na Kfor", dodala je.

Izrazila je "najiskrenija osećanja bliskosti" sa italijanskim vojnicima koji su povređeni tokom nemira na KiM. "Posvećenost italijanske vlade miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu je maksimalna i mi ćemo nastaviti da radimo sa našim saveznicima", poručila je Meloni.

21:25 Đurić: Poslednji čas za akciju međunarodne zajednice 

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je da je Aljbin Kurti lično odgovoran za ljudsku krv prolivenu danas na severu Kosova, kao i da je došao poslednji čas da međunarodna zajednica preduzme odlučnu akciju protiv destruktivne Kurtijeve agende.

"Već mesecima zvonimo na uzbunu, a sada je ključno sprečiti dalji sukob i zaštititi nevine živote. Zatvaranje očiju pred situacijom nije opcija!", napisao je Đurić.

21:13 Sramne izjave Kurtija nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte

Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte da je "zabrinut zbog napada na Kosovsku policiju i pripadnike Kfora i novinare".

Kurti je na Tviteru poručio da se danas tim povodom sastao sa ambasadorima Kvinte i šegom Misije EU na Kosovu.

"Delim zabrinutost zbog nasilja i osuđujem napade na Kosovsku policiju, Kfor i novinare. Ultranacionalistički srpski grafiti na NATO vozilima su mračni podsetnik na Kosovu. Zalažemo se za mir i sigurnost", rekao je Kurti.

20:55 KFOR: Oko 25 naših pripadnika povređeno u Zvečanu

KFOR je saopštio da je oko 25 pripadnika te vojne misije povređeno u Zvečanu, tokom sukoba sa građanima koji su protestovali protiv ulaska novog, albanskog gradonačelnika u zgradu opštine.

KFOR u saopštenju navodi da su njegove jedinice raspoređene u četiri opštine na severu KiM u cilju obuzdavanja, kako tvrdi, nasilnih demonstracija do kojih je došlo nakon što su novi albanski gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost. Ta misija navodi da je nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo meta, kako ta misija tvrdi, ničim izazvanih napada i zadobili povrede sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljivih sredstava.

Kako je navedeno, njih su odmah zbrinule medicinske jedinice KFOR-a i trenutno su pod nadzorom medicinskog osoblja koje procenjuje njihovo stanje. Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća lično prati razvoj situacije, navodi KFOR. On je istakao da su ničim izazvani napadi na jedinice NATO neprihvatljivi i da će KFOR nastaviti da, kako je navedeno nepristrasno sprovodi svoj mandat.

20:19 Uhapšeno četvoro Srba

Predsednik Vučić je rekao da je privedeno četvoro Srba i da su u toku pregovori sa KFORM

20:18 Troje Srba teško povređeno

Predsednik je rekao da je 52 Srba zatražilo lekarsku pomoć nakon današnjih sukoba, od kojih troje teže.

20:10 Počelo obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodoom situacije na Kosovu i Metohiji.

20:03 Srbi i dalje na ulicama Zvečana, ROSU vozila premeštena iza zgrade

Više stotina građana nalazi se na potezu od zgrade opštine do crkve Svetog Đorđa u kojoj vladika raško-prizrenski Teodsije služi moleban za Kosovo i Metohiju, za mir i spasenje.

Vozila ROSU koja su ranije stajala ispred opštine premestila su se iza opštinske zgrade, a pripadnici kosovske policije su i dalje u zgradi, javlja Kosovo online. Pripadnici Kfora su ispred opštine, u istom položaju kao i jutros

20:00 Oglasili se iz NATO

Večeras je stiglo saopštenje iz Alijanse, koje prenosimo u celosti:

"NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade na trupe KFOR-a na severu Kosova, koji su doveli do toga da je jedan broj njih povređen. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Nasilje mora odmah prestati. Pozivamo sve strane da se uzdrže od akcija koje dodatno podstiču tenzije i da se uključe u dijalog. KFOR će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i bezbednog okruženja i nastaviti da deluje nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine".

19:45 Tajani: Povređeno 11 italijanskih pripadnika Kfora, troje teže

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je da je danas na Kosovu i Metohiji povređeno 11 italijanskih pripadnika Kfora.

Tajani je na Tviteru naveo da je, od 11 italijanskih pripadnika Kfora, troje teže povređeno, ali da su svi van životne opasnosti.

"Želim da izrazim solidarnost sa vojnicima misije Kfora koji su povređeni na Kosovu tokom sukoba srpskih demonstranata i kosovske policije. Vojska Italije nastavlja da se zalaže za mir", naveo je Tajani.

19:00 KBC Kosovska Mitrovica: Više od 50 povređenih građana

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio da se ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije, nakon što su okupljene Srbe u Zvečanu napali pripadnici Kfora i kosovske policije.

Jedan muškarac je trenutno u operacionoj sali i lekari mu se bore za život.

Kosovo, sukobi

Foto: Tanjug/AP

18:55 Predsednik Vučić se večeras obraća povodom situacije na KiM

Povodoom situacije na Kosovu i Metohiji, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti večeras u 20 časova, najavljeno je iz njegovog kabineta.

18:45 Vladika Teodosije stigao u Zvečan

Vladika raško-prizrenski Teodsije stigao je u Zvečan, i trenutno se nalazi u crkvi Svetog Đorđa, javlja Kosovo Online.

Kosovo Zvečan vladika Teodosije

Foto: Tanjug/Str

18:23 U Zvečanu više od 1.000 ljudi na ulicama

Situacija u Zvečanu je oko 18.00 bila relativno mirna, ali je na ulicama prisutan veliki broj građana, možda i do 1.000, dok jedinice Kfora u kordonu stoje ispred opštine Zvečan, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

"Ljudi su uznemireni, uspaničeni. Stalno nadleću helikopteri Kfora, u pitanju su medicinski helikopteri koji prevoze povređene pripadnike Kfora, pretpostavljam, u Prištinu. Potvrđeno je da je jedan Srbin ranjen u stomak, dok je Kfor pucao iz vatrenog oružja", rekao je izveštač Tanjuga.

Izveštač Tanjuga je i sam povređen kada je pogođen šok bombom u nogu.

"Video sam da se situacija pogoršava, spremao sam da se uključim u program, taman sam krenuo da se povlačim unazad, kada sam pogođen u nogu. Imam opekotine i ogrebotine, ukazana mi je medicinska pomoć i rečeno mi je sutra i prekosutra da dođem na previjanje u Dom zdravlja", dodao je on.

18:18 Oglasio se američki ambasador na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je posle sastanka predstavnika Kvinte sa Aljbinom Kurtijem da zemlje Kvinte smatraju da bi najbolje bilo da novoizabrani gradonačelnici opština na severu kratkoročno ne rade iz opštinskih zgrada, prenosi Reporteri.

"Saglasili smo se da treba deeskalirati situaciju, ali ne znam da li mogu da kažem da postoji saglasnost o tome kako će se ta deeskalacija desiti. SAD smatraju, a govorim i o mojim kolegama, da nije neophodno da izabrani predsednici opština na severu obavezno svakodnevno idu na posao. U stvari, kratkoročno, preporučujemo da se to ne dešava", kazao je Hovenijer.

Prema njegovim rečima, preporuka SAD je da gradonačelnici ne rade iz opštinskih, već iz drugih zgrada.

"Kao što im je Vlada omogućila da polažu zakletvu u drugim zgradama, kako bi izbegli sukobe, mi takođe mislimo da je pravi način da tako i rade", kazao je Hovenijer.

18:10 Starović: Napad usledio kada su Srbi rešili da se raziđu

17:28 Jedan mladić teško ranjen iz vatrenog oružja

Kako javlja Kosovo online, u sukobima je ranjeno najmanje dvoje Srba, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja.

Oba povređena su hitno prebačena u KBC Kosovska Mitrovica.

17:18 U sukobima u Zvečanu povređeni Srbi, među njima i novinar

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika KFOR-a i srpskog naroda ima povređenih Srba, među kojima je i izveštač Tanjuga. On je povređen kada mu je šok bomba pala pod noge. Ima bol u nozi i blago krvarenje i nije mu pružena pomoć.

17:00 Ambasadori Kvinte razgovaraju sa Kurtijem

Ambasadori pet zemalja Kvinte danas u Prištini razgovaraju s predsednikom Vlade tzv. Kosova Albinom Kurtijem o najnovijim događajima na severu. Ovaj sastanak predstavnika SAD, Britanije, Nemačke, Italije i Francuske usledio je nakon ponovljeniһ poziva tih država od petka da prištinska vlada povuče slanje albanskiһ gradonačelnika u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, preneo je Reporteri.

16:59 U Zvečanu bačeno oko 30-ak šok bombi: Navodno ima povređenih, došlo do sukoba građana i KFOR-a

Kosovo-online javlja da je policija pucala iz oružja.

Hitna pomoć je na terenu i pruža pomoć povređenima.

16:49 Đoković: Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju! 

Najbolji srpski teniser Novak Đoković, danas je posle pobede nad Aleksandrom Kovačevićem (3:0) u prvom kolu Rolan Garosa, napisao poruku podrške srpskom narodu sa Kosova i Metohije. Đoković je posle meča na kameri napisao: "Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju!".

16:23 UNS i DNKiM osudili zabranu ulaska srpskim novinarima u zgradu opštine Zvečan

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudilo je zabranu ulaska u zgradu Opštine Zvečan novinarima srpskih redakcija u trenutku kada su pripadnici kosovske policije pozvali novinare medija na albanskom jeziku da zbog bezbednosti uđu u opštinski objekat.

Kako je saopšteno iz UNS-a, urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić kazao je za UNS da je obrazloženje koje je novinarka tog medija Marija Trajković dobila od policajaca da napusti zgradu opštine Zvečan jer je Srpkinja, skandalozno u svakom smislu.

Posebno je, ističe Garić, skandalozna odluka ako se u obzir uzme činjenica da je ona u zgradu ušla zajedno sa grupom novinara medija na albanskom jeziku, kojima je dozvoljeno da ostanu u zgradi Opštine Zvečan.

Kako UNS-u javljaju kolege sa lica mesta, i novinari medija na albanskom jeziku su ubrzo napustili zgradu opštine.

"Izbacivanjem novinarke iz zgrade, specijalna jedinica Kosovske policije danas je pokazala na delu kako sprovodi zakon i sa kakvom diskriminacijom prema Srbima postupa. Tražimo hitno objašnjenje Kosovske policije zbog čega su tako postupili”, naveo je Garić.

Dodao je da traži i od svih relevantnih institucija da reaguju i da novinarima medija na srpskom jeziku omoguće nesmetani rad.

Novinarskoj ekipi Kim radija ulazak u opštinski objekat je zabranjen nakon što su policajci videli prezime novinarke na legitimaciji.

“Nedopustivo je da se novinari dele na osnovu prezimena i nacionalnosti. Insistiramo da međunarodne i lokalne organizacije na terenu jednako tretiraju sve novinare i omoguće im uslove za rad”, kazao je za UNS glavni i odgovorni urednik Kim radija Goran Avramović.

UNS i DNKiM ističu da je u kriznim situacijama posebno potrebno da se novinarima i medijskim radnicima osigura bezbedan rad, a diskriminacija dodatno stvara osećaj nebezbednog okruženja.

UNS i DNKiM traže da međunarodne bezbednosne snage, pre svih pripadnici KFOR-a i Euleksa zaštite novinare i omoguće im rad bez diskriminacije.

16:01 Meštani Zubinog Potoka najavili novo okupljanje za sutra

Građani Zubinog Potoka koji su od jutros od sedam časova bili ispred zgrade opštine počeli su polako da se razilaze.

Oni će se ponovo okupiti sutra od sedam časova, kao i svakog narednog dana, sve dok pripadnici kosovske policije, kao i pripadnici ROSU ne napuste zgradu.

15:42 Oficir KFOR-a zamolio Rakića da građani propuste dva vozila spec. policije KiM 

Viši oficir KFOR-a razgovarao je danas sa predsednikom srpske liste Goranom Rakićem u Zvečanu i zatražio da se okupljeni građani hitno sklone i propuste dva vozila kosovske specijalne policije zato što se policajci u vozilima navodno ne osećaju bezbedno i nemaju kiseonika.

On je dodao i da KFOR ''već gubi kontrolu'' nad kosovskom policijom, da će pripadnici specijalnih snaga kosovske policije ''kad-tad'' izaći iz zgrade opštine kako bi ''izvlačili svoje ljude'', kao i da tada može doći do sukoba sa građanima, što, kako je rekao, KFOR ne želi.

Goran Rakić je onda upitao da li bi KFOR u tom slučaju štitio građane, na šta je viši oficir KFOR-a rekao da je ta organizacija tu da štiti sve građane i da deluje u mandatu UN.

Nakon ove razmene, Rakić je otišao da se konsultuje sa građanima oko zahteva KFOR-a, odnosno, da li da oni usliše ovu molbu, a da se ne ispuni glavni zahtev, odnosno da svi pripadnici kosovske specijalne policije napuste zgrade četiri opštine na severu KiM.

15:36 Duga cev viri iz zgrade opštine u Zubinom Potoku: Jeziva fotografija sa KiM gde je napeto od jutros

Kosovo snajper,

Foto: Privatna arhiva

15.14 Policija tzv. Kosova hitno da se povuče ili građani ostaju ispred opština: Srpska lista prenela KFOR-u zahteve

14:36 Čitaku: Kurtijev avanturizam i bahatost mogu skupo da nas koštaju

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku kritikovala je danas dva nova gradonačelnika iz redova Samoopredeljenja, na čijem čelu je Aljbin Kurti, zbog toga što se nisu odazvali pozivu američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, naglasivši da je opasan ovakav "avanturistički i bahat pristup" kosovskog premijera.

Čitaku je na Fejbusku navela da na dan kada na severu američki pripadnici Kfor stoje u "živom zidu" ispred opština, Kurtijevi gradonačenici odbijaju da se sastanu sa ambasadorom SAD.

"Smirite se, samo smanjite tenzije. Potrebno je da sednete i koordinirate korake sa našim saveznicima. Ako ste nezadovoljni ili zabrinuti, kažite na sastanku", navela je Čitaku.

Ona je dodala da, u međuvremenu, Kurti planira da sutra u Bratislavi učestvuje na tribini zajedno sa Miroslavom Lajčakom, Milom Đukanovićem, Petkovim.

"Avanturistički pristup u kombinaciji sa bahatošću mogu skupo da nas koštaju", navela je Čitaku.

14:32 Kurti i Tajani se složili da je potrebno smirivanje situacije na severu KiM 

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem sa kojim se složio da je u ovom trenutku potrebno sprovođenje Osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na severu KiM.

 

 

 

"Razgovarao sam telefonom sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem ranije danas", napisao je Kurti na Tviteru. On je istakao da su se "obojica složili da je u sadašnjem trenutku potrebno sprovođenje Osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na severu".

14:21 Komandant KFORA za region sever stigao u Zvečan

U Zvečan je stigao i komandant regionalnih snaga Kfora za sever Kosova.

On trenutno razgovara sa bivšim gradonačelnik Dragišom Milovićem i potpredsednikom Srpske liste Igorom Simićem.

14:14 Milović: Komandant KFORA za sever KIM uskoro dolazi na pregovore sa Srbima

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović preneo je okupljenim građanima da će komandant Кfora zadužen za sever КiM uskoro doći da pregovara sa Srbima i zamolio ih da pokažu jedinstvo i mir.

Milović je rekao da je predstavnik američkog Кfora, sa kojim je prethodno razgovarao, rekao da građani "sačekaju oko sat vremena" i da će doći komandant Кfora zadužen za sever da pregovara sa Srbima.

14:05 Bjegović: Kurti nastavlja sa agresivnom politikom prema Srbima 

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović ocenio je danas da premijer privremenih pištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja sa svojom agresivnom politikom prema srpskom narodu na severu Kosova i Metohije primenjujući drastične mere uz pomoć kosovske policije.

“Ono što možemo videti je da Kurti nastavlja sa svojom agresivnom politikom primenjujući drastične mere uz pomoć kosovske policije koja na naš narod na prostoru KiM baca suzavac, a toj akciji se danas pridružio i KFOR koji je došao sa opremom za razbijanje demonstracija što ide u prilog činjenici da KFOR ima zadatak da se suprotstavi srpskom protestu tj. našim građanima na KiM koji ne mogu da dođu na svoja radna mesta u četiri srpske opštine na severu Kosova”, rekao je Bjegović za Tanjug.

13:45 Srbi u Leposaviću doneli ozvučenje, pesmom i kolom se bore protiv nepravde

Srbi u Leposaviću doneli su ozvučenje ispred zgrade opštine i pesmom protestuju protiv pokušaja novoizabranog gradonačelnika Ljuljzima Hetemija da uz pomoć pripadnika Kosovske policije zauzme i uzurpira ovaj objekat.

Video: Srbi u Leposaviću se pesmom bore protiv nepravde

Na ozvučenju, osim rodoljubivih pesama poput "Veseli se, srpski rode", pušteno je i "Užičko kolo", a prisutni su i zaigrali, javlja kosovo-online.com.

12:48 Američki ambasador u Prištini: Situacija uznemirujuća, ne ulaziti nasilno u objekte opština na KiM

12:26 Fon Kramon pozvala vladu u Prištini da povuče specijalce sa severa

Ona je rekla da je jedino moguće dijalogom i na konstruktivan način rešiti situaciju na severu KiM i dodala da vlada u Prištini mnogo rizikuje svojim potezima.

12:15 Starović: Srbi odlučni da ne dozvole vladavinu nelegitimnih gradonačelnika

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović istakao je da snažno prisustvo Kfora u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova nije sprečilo "policijske nasilnike da bace suzavac na mirne demonstrante".

Starović je na Tviteru napisao da su se Srbi u velikom broju od jutros okupili ispred sedišta opština na severu Kosova - Zubin Potok, Zvečan, Leposavić dodajući da su odlučni da ne dozvole vladavinu nelegitimnih albanskih gradonačelnika izabranih sa jedan do tri odsto glasova.

"Veliko okupljanje Srba od jutra ispred sedišta opština na severu Kosova*. Oni su odlučni da ne dozvole vladavinu nelegitimnih albanskih gradonačelnika izabranih sa jedan do tri odsto glasova", napisao je Starović.

 

 

Dodaje da, međutim, snažno prisustvo Kfora nije sprečilo policijske nasilnike da bace suzavac na mirne demonstrante uz postavljanje linka ka vesti na engleskom o raspoređivanju velikih snaga Kfora u Leposaviću i Zubinom Potoku.

11:51 Brnabić: Situacija na KiM nikad teža

 

11:44 KFOR: Povećali smo prisustvo na severu KiM, obezbedićemo bezbedno okruženje

 

 

 

11:37 Vučević: Do 14 časova biće potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije

Video: Biće potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije

 

11:16 Slađanu Trajkoviću ponovo produžen pritvor

11:04 Hovenijer na sastanku sa Osmani nakon razgovora sa gradonačelnicima

Američki ambasador Džefri Hovenijer završio je sastanak sa gradonačelnicima Zubinog Potoka Izmirom Zećirijem i Zvečana Iljirom Pecijem u kancelariji EU u Prištini, nakon čega se uputio na sastanak sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, prenosi Kljan Kosova.

Gradonačelnici Zećiri i Peci nastavili su sastanak sa šefom kancelarije EU na Kosovu Tomašom Suniogom.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić i gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, obojica iz Pokreta Samoopredeljenje na čijem čelu je kosovski premijer Aljbin Kurti, nisu prisustvovali sastanku koji je sazvao Hovenijer.

10:40 Srbi ispred dopštine Leposavić pevaju "Ovo je Srbija" i "Izađi mala"

Video: Srbi ispred Opštine Leposavić pevaju Ovo je Srbija

10:35 Gradonačelnik Leposavića nije otišao na sastanak sa Hovenijerom, nalazi se u zgradi opštine

Pozivu ambasadora SAD Džefrija Hovenijera na sastanak, odazvali su se samo gradonačelnici iz redova DPK Izmir Zećiri i Iljir Peci, gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka iz redova DPK, dok su isti bojkotovali novi gradonačelnici sa severa iz redova Samoopredeljenja.

Gradonačelnik Leposavića iz redova Samoopredeljenja Ljuljzim Hetemi nije prisustvovao sastanku.

 

On je zajedno sa poslanikom Skupštine Kosova Salji Ziba još u ranim jutarnjim časovima ušao u prostorije opštine Leposavić.

Video: Narod u Leposaviću šalje jasnu i glasnu poruku: Kosovo je srce Srbije

Američki ambasador Hovenijer se još nije oglasio povodom toga što su gradonačelnici iz redova Samoopredeljenja bojkotovali sastanak.

10:31 Četiri slova S na oklopnom vozilu u Zvečanu

Četiri slova S na oklopnom vozilu u Zvečanu

Foto: Privatna arhiva

10:20 Komandant Kfora nije pretio Srbima

Pojedini mediji preneli su jutros vest sa prištinskog portala Koha, da je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča navodno poručio okupljenim Srbima ispred opštinskih zgrada na severu "da će vojnici zapucati ukoliko se demonstranti ne raziđu“, međutim, kako saznaje Kosovo onlajn, u pitanju je lažna vest.

NATO misija na Kosovu će se uskoro oglasiti saopštenjem u kojem će demantovati pisanje medija o navodnoj izjavi generala Ristuče.

10:10 Na sastanak sa Hovenijerom, američkim ambasadorom na KiM, nisu došli svi Kurtijevi gradonačelnici

Jeffrey M. Hovenier, Džef Hovenijer, američki ambasador na Kosovu

Foto: DHA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

10:01 Zvečan: Rakić i Simić ponovili zahteve Srba 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić obratili su se građanima u zvečanu koji su se okupili kod zgarde opštine i ponovili zahteve Srba - da novi albanski gradonačenici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice tzv. kosovske policije odmah povuku, javlja izveštač Tanjuga.

Istakli su da će građani ostati ispred zgrade opštine tu dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi i da će i oni biti sa građanima.

U međuvremenu je predsatvnik KFOR-a izašao iz zgrade opštine i zatražio od specijalne kosovske policije da se pomeri iza KFOR-a, ali je predstavnik policije je rekao da se ne osećaju bezbedno ako to urade. 

09:47 Srbi postavili trobojku na na blindirano vozilo ROSU ispred opštine Zvečan 

09:37 U toku sastanci predstavnika KFOR i tzv. specijalne kosovske policije 

U zgradama opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku u toku su sastanci predstavnika KFOR-a i tzv. specijalne kosovske policije, nakon što su Srpska lista i okupljeni građani izneli svoje zahteve, javlja izveštač Tanjuga.

Građani i njihovi predstavnici čekaju ispred zgrada opština.

Zahtevi Srpske liste i građana su da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se jedinice tzv. specijalne kosovske policije odmah povuku.

09:08 Hovenijer stigao na sastanak sa novim gradonačelnicima severnih opština

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer stigao je u Kancelariju EU u Prištini, prenosi Koha.

Tamo će se sastati sa novoizabranim gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova.

Na sastanak su stigli i gradonačelnik Zubin Potoka Zećiri i predsednik opštine Zvečan Ijlir Peci.

09:00 Raste broj okupljenih građana u Leposaviću

Broj okupljenih građana na ulicama Leposavića raste iz minuta u minut, sada se na ulicama nalazi nekoliko hiljada ljudi.

08:51 U Zvečanu i dalje napeto ispred zgrade

U Zvečanu i dalje napeto ispred zgrade opštine.

Okupljeni Srbi zahtevaju da se specijalna policija povuče. Uzvikuju "idite, idite" i "ovo je Srbija", javlja kosovo-online. com.

Zvecan Kosovo srpska lista

Foto: Privatna arhiva

Pripadnici Kfora su raspoređeni ispred zgrade opštine, dok su se specijalci trenutno povukli u zgradu Opštine.

08:47 Kosovska policija: Bili smo primorani da koristimo suzavac

Policija je angažovana u sprovođenju javnog reda i mira, pružanju bezbednosti građanima, slobode kretanja i preduzima policijske mera u skladu sa situacijom i dešavanjima na severu, što ostaju ciljevi policije, navedeno je na Fejsbuk profilu Kosovske policije.

"Na severu zemlje danas se održavaju protesti i sa tim u vezi Kosovska policija priznaje pravo na javna okupljanja kroz mirni protest, ali po službenoj dužnosti vodi računa o očuvanju javnog reda i mira, kao što i obavlja dužnosti definisane Ustavom i zakonima Kosova", navedeno je u objavi.

Dodaju da su se građani organizovano okupili ispred zgrada opština na severu, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u znak protesta.

"Građani su se okupili ispred zgrada opština na severu, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan na protestu, gde su ispred zgrade opštine Zvečan demonstranti pokušali da nasilno uđu u zgradu opštine. Policija je primorana da koristi zakonita sredstva kao što je suzavac da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu", navedeno je.

Kako su naglasili nastavaju se protesti u severnim opštinama, a Kosovska policija upravlja situacijom.

"Istovremeno pozivamo građane da obrate pažnju prilikom poziva na proteste, da mirno protestuju i ne nasedaju na provokacije", istaknuto je na profilu Kosovske policije.

08:43 Odalović: Kurti u kontinuitetu destabilizuje situaciju na KiM 

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaž da Aljbin Kurti u kontinuitetu destabilizuje situaciju na Kosovu i Metohiji, izaziva, provocira, zloupotrebljava sve što može da bi uneo što veću nesigurnost na severu KiM i među svim Srbima.

"Ponovo imamo istu ili sličnu retoriku iz centara koji ga vrlo često pozivaju da ne radi nešto što je uradio. To su i Kvinta i SAD i EU. Ne znam ko se više ovih dana nije oglasio da kaže da je to nešto što ne odobravaju i što se nisu dogovorili, ali nema nijedne posledice. Zgrade su okupirane. Da li je neko pozvao kosovske policijske službenike ili one koji su u zgradama da napuste i da se vrate gde su bili? Nije niko", naglašava Odalović za RTS.

Ističe da instrumenata ima i kaže da nema dilemu da oni koji ih glasno pozivaju da nešto ne rade, mogu to da spreče i saniraju posledice.

"Ovaj dan je vrlo neizvestan i izaziva veliku zabrinutost. Ovo su neprospavane noći Srba na prostoru Kosova i Metohije jer nije se ovakva brutalnost očekivala i nije se očekivao ovaj red poteza", kaže Odalović.

Smatra da je najveća greška međunarodne zajednice to što je sebi dala za pravo da rezultate izbora koje su Srbi bojkotovali proglasi legalnim.

Odalović ističe da je racionalna odluka o prekidu nastave na severu Kosova i Metohije.

"Brutalnost koju su pokazali pripadnici kosovskih policijskih snaga govori o tome da decu treba skloniti i čuvati na sigurnom jer ne znamo na šta su spremni. Izvesno je da ne znamo šta bi sve mogli da urade", ističe Odalović.

08:40 Milović: Tražimo pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili

Predstavnik Srpske liste Dragiša Milović za medije je rekao da traže da se duge cevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili pre 50 godina, kao i da se poruči predstavnicima međunarodne zajednice – Euleksu, Kforu, Unmiku da zaštiti srpski narod.

Međunarodnu zajednicu je upitao i kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u UN.

"Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne sme nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade, zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovde po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod", poručio je Milović, prenosi RTS.

08:38 Dačić: Nećemo dozvoliti srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajednice

08:28 Meštani Zubinog Potoka ogorčeni blokadom 

Meštani Zubinog Potoka ogorčeni su blokadom opštine od strane Kfora i kosovske policije, kažu da je situacija uznemiravajuća i da narod nije zaslužio da se ovako nešto događa.

"Kakve namere imaju ove policijske snage ovde. Narod je uznemiren, nije zaslužio da se ovo događa, ne postoji razlog da se ovako postupa prema narodu. Sve se ovo može rešiti na normalan način, načinom na koji niko neće biti ugrožen", rekao je uznemireno Vučetić za Kosovo-online.com.

Video: Narod je uznemiren, nije zaslužio da se ovo događa: Meštani Zubinog Potoka u strahu

Ispred zgrade opštine Zubin Potok nalaze se i pripadnici Kfora u oklopnim voziloma sa punom opremom.

"Stalni neke trzavice, šta rade više ovo s nama, nema mira ni slobode," kazao   je Miša Garić iz Zubinog Potoka.

Srđan Vulović i Mirjana Vučetić pokušali su da razgovaraju sa pripadnicima policije.

Oni su zatražili da se opština oslobodi, jer ne žele kasarnu, i poručili da će dolaziti svaki dan.

"Nećemo da nam ovo bude kasarna, mi ne branimo vašem gardonačelniku da bude gradonačelnik u Čabru. Ovo su mirni protesti, ovo je srpska drzava, necete moći da nas proterate", poručila je Vučetić.

08:26 Srpska lista i građani Zvečana traže da novi gradonačelnik ne dolazi 

Srpska lista i građani okupljeni ispred zgrade opštine Zvečan traže da novoizbarani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu opštine i da se specijalna kosovska policija odmah povuče, a građani će napraviti prolaz i niko ih neće dirati, javlja izveštač Tanjuga.

Ove zahteve izneli su predstavnici Srpske liste u razgovoru sa predtavnicima tzv. kosovske policije i KFOR-a u Zvečanu.

Video: Meštani Zvečana na nogama: Traže da novoizabrani albanski gradonačelnik ne dolazi u zgradu Opštine

Pregovori još traju.

 08:13 Zećiri: Ne znam da li ću ići u opštinu, odlučiću posle sastanka sa Hovenijerom

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri izjavio je da će posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom odlučiti da li će ići u opštinu, javlja Dukađini, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će se novoizabrani gradonačelnici opština na severu KiM danas sastati sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom.

Tema razgovora trebalo bi da bude napeta situacija na severu Pokrajine i naredni koraci.

08:04 Hovenijer pozvao gradonačelnike sa severa Kosova na sastanak

07:56 Predstavnjici Srpske liste stigli u Zvečan 

 

Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan i pregovaraju sa tzv. kosovskom policijom, koja je bacila suzavac na građane koji su se okupili kod zgrade opštine, javlja Tanjug.

07:41 KFOR propustio zaposlene iz opštine Zvečan, zaustavila ih policija suzavcem

Kosovska policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su pretkodno pripadnici KFOR-a propustili.

Snage KFOR-a sa vojnicima naoružanim dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija su od jutros raspoređene ispred i oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao.

 

Došli su do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i nakon više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac.

Video: Zubinim Potokom odjekuju sirene za uzbunu: Jake snage Kfor-a opkolile narod

Okupljeni su oko zgrade opštine, u neposrednoj blizini, a policija je na samom ulazu uspostavila kordon od specijalnih pripadnika opremljenih opremom za razbijanje demonstracija.

Patrole Kfora blokirale su jutros za automobilski saobraćaj ulice koja vodi do zgrade opštine Zubin Potok, pa se do opštine može samo peške.

07.37 Grenel: Od mira i napretka na KiM došlo se do haosa i okupacije

 

 

Da podsetimo, škole na severu Kosova jutros ne rade zbog novonastale bezbednosne situacije i ogromnog prisustva kosovske policije koja je u petak nasilno upala u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Veliki broj pripadnika Kfora raspoređen je jutros u blizini glavnog mosta na Ibru, koji deli Severnu i Južnu Mitrovicu, kao i u blizini opštinske zgrade u Zvečanu.

Pripadnici italijanskog dela Kfora se nalaze na ulazu u Bošnjačku mahalu, gde su se rasporedili od ranih jutarnjih sati. Prisutno je nekoliko džipova i kamiona sa više od 100 vojnika.

Ekipa Kosovo onlajna koja je na licu mesta javlja da je u blizini opštine Zvečan takođe prisutan veliki broj priopadnika Kfora poljskog kontigenta, koji čine prvi prsten "obezbeđenja" oko zgrade opštine. Iza njih se kod same opštinske zgrade nalaze pripadnici kosovske policije.

Kfor je opremljen opremom za razbijanje demonstracija. Srbi  se u velikom broju okupljaju ispred zgarde opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je sinoć da nam sledi najteža situacija na KiM, plašim se velikih sukoba, Srbi ovo ne mogu da trpe.

- Ali kada to kažem plašim se opšte nesigurnosti, nestabilnosti, ali i velikih sukoba, jer Srbi ovo da trpe ne mogu, a znam da ovaj drugi koji je sve izazvao čezne i mašta da bude neki Zelenski i neće da se povuče - kazao je predsednik Vučić u emisiji Hit tvit na Pinku.

 (Telegraf.rs)

Video: Pripadnici Kfor-a u Zubinom Potoku pod punom borbenom opremom za razbijanje demonstracija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prota

    29. maj 2023 | 08:13

    Vazno da je nasa vojska krenula jos pre 3 dana na administrativnu liniju,sad imam pitanje sta oni rade na toj liniji,sede i gledaju to je isto moglo i iz Beograda!?

  • Ja

    29. maj 2023 | 12:39

    Ovi sto su pobegli sa Kosova i ovde glumataju u skupim kolima,zauzeli fotelje po preduzećima,sagradili ogromne kuće cekamo da branite Kosovo a ne da budete patriote iz fotelje i kucate komentare i terate vojsku da ide da izaziva rat..Sram Vas bilo.Nasa deca neće ginuti za vas dok Vi ovde glumite gospodu

  • Kosta

    29. maj 2023 | 19:46

    Obraća se čovek svaku noć ko da je serija.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA