TEKST PLANA: Evo šta su Dačić i Tači potpisali 22. maja

Među najvažnijim odredbama Plana primene Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jeste potpuna integracija policijskog i pravosudnog sistema u kosovske institucije do kraja godine, kao i održavanje lokalnih izbora

  • 8

Integralni tekst Plana primene Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, o kome su se premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili u Briselu 22. maja, a koji je Vlada Srbije prihvatila je četiri dana kasnije, prvi put je dostupan javnosti.

Ovaj dokument objavio je dnevni list Danas, a u Planu primene koji je sačinjen na engleskom, albanskom i srpskom jeziku, sadržani su rokovi i koraci koje Beograd i Priština treba da preduzmu do kraja 2013. godine u sprovođenju Sporazuma: od prilagođavanja pravnih propisa, formiranja zajednice srpskih opština, zatim policije i pravosuđa, do ponovljenog zahteva za primenu deset ranijih briselskih "tehničkih" dogovora i nastavak političkog dijaloga.

U tekstu Plana primene pod terminom "Prvi sporazum" podrazumeva se Sporazum koji su Dačić i Tači parafirali 19. aprila.

Dve strane su se dogovorile o sledećim načelima koja se odnose na rganizciju posla Odobora za implementaciju:

- Implementacioni koraci u svim oblastima navedenim u nastavku biće preduzeti istovremeno

- Ovaj plan biće podložan ažuriranju, i koliko je potrebno, od dve strane i Odboru za implementaciju

- Obe strane će nastaviti da ulažu napore u cilju informisanja svojih zajednica o sadržaju "Prvog porazuma" i Plana primene.

Implementaciju će činiti šest glavnih elemenata:

1. Prilagođavanje pravnih okvira

2. Asocijacija / Zajednica

3. Policija

4. Pravosuđe

5. Lokalni izbori

6. Opšte odredbe

PRILAGOĐAVANJE PRAVNIH OKVIRA

Kraj maja: obe strane daće Odboru za implementaciju na razmatranje svoje detaljne planove i vremenske okvire koji se odnose na pravne promene koje su neophodne za implementaciju "Prvog sporazuma".

Sredina juna: Obe strane imaće usvojene sve pravne promene neophodne za implementaciju "Prvog sporazuma", uključujući i zakon o amnestiji.

ASOCIJACIJA / ZAJEDNICA

Kraj maja: Dve strane će osnovati Upravljački tim za osnivanje Asocijacije / Zajednice, sa spiskom poslova i zadataka koje je odredio Odbor za implementaciju. Ovaj spisak poslova i zadataka obuhvataće i izradu nacrta statuta. Tim će imati zadatke koji se odnose na sva pitanja relevantna za uspostavljanje Asocijacije / Zajednice, kao i tokom prelaznog perioda, kompetencije predviđene članom 4 i 6 "Prvog sporazuma". Upravljački tim će činiti predstavnici četiri opštine sa severa i biće ustanvljen na osnovu podrške nadležnog organa Kosova. Odbor za implementaciju će nadgledati rad Upravljačkog tima.

Kraj oktobra: Nakon lokalnih izbora i prihvatanja rezultata istih, Pripremni tim će biti raspušten. Asocijacija / Zajednica će, kao po članu 1 "Prvog sporazuma", biti osnovana i usvojiće svoj Statut u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i zakonom Kosova.

POLICIJA

Kraj maja: Dve strane će osnovati radnu grupu za implementaciju članovia 7-9 "Prvog sporazuma". Radna grupa će razviti detaljne planove i vremenske okvire za integraciju pripadnika srpskih bezbednosnih struktura u kosovske strkture, kao i za osnivanje bilo koje nove strukture koju zahteva Sporazum, koja će biti sprovedena uz podršku Euleksa. Vršilac dužnosti Regionalnog policijskog komandira za četiri opštine na severu biće imenovan u skladu sa članom 9 "Prvog sporazuma".

Sredina juna: Srbija će otpočeti sa zatvaranjem prostorija i kojima su smeštenje njene bezbednosne strukture na Kosovu. Srbija će dostaviti informacije, specifikujući broj i čin zaposlenih u Valdi Srbije u sektoru za bezbednost na Kosovu, koji su izrazili zainteresovanost za priključivanje kosovskim strukturama.

Kosovo će ponuditi pozicije u Kosovskoj policiji i drugim ekvivalentnim strukturama Kosova na osnovu, koliko to mogućnosti dozvoljavaju, mesta prebivališta.

Srbija će započeti neophodne unutrašnje procedure za prestanak isplata ličnih dohodaka osoblju, nakon njihovog priključivanja ekvivalentnim kosovskim strukturama i to će predstaviti radnoj grupi. Ovaj proces biće započet u slučajevima osoblja koje je već zaposleno u Kosovskoj policiji.

Sredina jula: Sve prostorije srpskih bezbednosnih truktura na Kosovou biće zatvorene.

Kraj godine: Članovi srpskih bezbednosnih struktura na Kosovu biće u potpunosti integrisani u ekvivalentne kosovske strukture i plate će biti isplaćivane isključivo iz budžeta Kosova.

PRAVOSUĐE

Kraj maja: Dve strane će osnovati radnu grupu za implementaciju člana 10 "Prvog sporazuma". Radna grupa će razviti detaljne planove za integraciju srpskih pravosudnih organa u kosovske strukture, kao i za osnivanje bilo koje nove strukture koju zahteva Sporazum, uključujući osnovne sudove i kancelarije javnog tužilaštva u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, koje će biti sprovedene kao deo kosovskog pravnog okvira i uz podršku Euleksa.

Datum i plan za privremeno obustavljanje novih slučajeva koji se trenutno razmatraju u okviru sprskog pravosudnog sistema na Kosovu biće dogovoren.

Sredina juna: Srbija će dostaviti informacije o broju svog osoblja zaposlenog u pravosudnim organima na Kosovu, koji su izrazili zainteresovanst da se priključe kosovskim strukturama, odmah nakon što bude usvojen zakon o amnestiji.

Kosovo će otvoriti slobodne pozicije u svojim pravosudnim strukturama.

Sastav u pravosuđu treba da odslikava etničku kompoziciju teritorijalne jurisdikcije svakog pojedinačnog suda.

Kraj godine: Integracija pravosudnih organa biće završena. Svi srpski sudovi na Kosovu biće zatvoreni, nova tela uspostavljena, a osoblje integrisano u kosovski sistem. Neće biti raskoraka u obavljanju dužnosti.

LOKALNI IZBORI

Prva nedelja juna: Odbor za implementaciju će započeti razgovore u vezi sa održavanjem lokalnih izbora. OEBS će učestvovati u ovim razgovorima i predvoditi sve neophodne radne grupe u vezi sa tom temom.

Kraj oktobra: Održani lokalni izbori.

OPŠTE ODREDBE

Transparentnost finansiranja

Kraj maja: Srbija će pružiti detaljan pregled finansiranja svih institucija na Kosovu ppreko Odbora za implementaciju.

Sredina jula: Način ostvarivanja principa za transparentnost finansiranja definisaće obe strane u Odboru za implementaciju.

Potpuna implementacija svih dogovora ranije postignutih u dijalogu. Obe strane se obavezuju na punu implementaciju ranije postignutih dogovora, poimence:

1. Katastar

2. Matične knjige

3. Carinski pečat

4. Univerzitetske diplome

5. Sloboda kretanja

6. Regionalno predstavljanje

7. Integralno upravljanje prelazima (IBM)

8. Dogovori koji se odnose na oficire za vezu

9. Specijalna policijska jedinica za zaštitu religijskog i kulturnog nasleđa

10. Naplata carina / Razvoj Fonda za severno Kosovo

11. Sve strane će nastaviti politički dijalog.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    15. jun 2013 | 00:49

    Потписана је "де факто" потпуна независност Косова, а они могу да лажу Србе колико хоће и да их убеђују да то није што они мисле, него још да је то велики "успех"

  • Chicago

    15. jun 2013 | 04:51

    SRAMOTA

  • BELI ORAO

    15. jun 2013 | 10:05

    I STA SADA NISU IZDALI I PRODALI KOSOVO I METOHIJU DACIC VUCIC I NIKOLIC SU URADILIN STO NIKO NIJE URADIO U SRPSKOJ ISTORIJI OVO JE KRAJ I TRAJNO IZGUBLJENO KOSOVO I METOHIJA.TAKO RADI PRAVA IZDAJNICKA VLAST PRODA TERTORIJU ZA DATUM I PREDA JE U RUKE SIPTARSKIM NARKO KARTELIMA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA