ŠABIĆ: Zabrinjavajuće stanje u oblasti zaštite podataka

- Imate situaciju da u nekoliko oblasti koje su karakteristične po tome što se u njima vrši robusna obrada podataka nemamo nikakvih zakonskih odredbi, a Ustav kaže da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom I da su eventualni podzakonski akti kojima se to uređuje zapravo neustavni - rekao je Rodoljub Šabić

  • 0

Postignutim rezultatima u oblasti pristupa informacijama Srbija ne treba da se stidi, rekao je danas poverenik Rodoljub Šabić, ukazujući da je oblast zaštite podataka o ličnosti krajne zabrinjavujuća i predstavlja potencijalno izvor sve većih problema kada su u pitanju ljudska prava.

Šabić napominje da u oblasti zaštite podataka o ličnosti gotovo nije ništa urađeno.

- Praktično smo na početku. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti smo dobili poodavno, ali reč je vrlo specifičnoj materiji koja je teža za prepoznavanje, razumevanje, a nema ni mnogo saveznika povereniku, jer se malo ljudi time bavi - rekao je Šabić.

Šabić je rekao da je nekoliko puta upozoravao vladu i skupštinu da će imati vrlo negativne reperkusije u započetim pregovorima sa EU, ali da rezultati, čak i oni koji su morali biti, nisu ostvareni.

Šabić je ukazao da svaka zemlja mora imati adekvatno zakonodavstvo o zaštiti privatnosti i podataka o ličnosti i podsetio da je pre više od tri godine vlada usvojila Strategiju o zaštiti podataka ličnosti, ali da nikada nije donela Akcioni plan za njenu realizaciju te da strategija sada predstavlja mrtvo slovo na papiru i da je verovatno već prevaziđena.

Navodeći da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti krovni zakon, a da je za uređenje te oblast neophodno doneti i druge zakone kojih nema već godinama, on je istakao da Srbija ima zabrinjavajuće šupljine.

- Imate situaciju da u nekoliko oblasti koje su karakteristične po tome što se u njima vrši robusna obrada podataka nemamo nikakvih zakonskih odredbi, a Ustav kaže da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom I da su eventualni podzakonski akti kojima se to uređuje zapravo neustavni - rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, i pored više inicijativa poverenika nema zakona u oblasti videonadzora, biometrije, bezbednosnih provera .

On je istakao da je Srbija nedavno dobila zakon kojima je uređena oblast privatnog sektora bezbednosti, ali na način koji je po, kako je rekao, ispod nivoa i koji će ostaviti čitav niz pitanja i problema u praksi i predstavljaće u mnogim situacija novi izvor ugrožavanja ljudskih prava.

Ukazujući da bi trebalo da se napravi i osnaži nezavisan organ koji će se brinuti o toj oblasti, on je podsetio da institucija poverenika koji bi trebalo da vrši nadzor nad 350.000 subjekata koji na različite načine obrađuju podatke o licnosti ima na raspolagnju osam inspektora.

Šabić je istakao i da je zabrinjavajuće koliko je nizak nivo znanja o domašaju i sadržini standarda koji se primenjuju u demokratskom svetu i EU uopšte .

- Zabrinjavajuće je kada govorimo o stanju svesti u organima vlasti, ali i kod građana. Opasno je neodgovoran prilaz građana koji kažu - šta me briga ako prisluškuju ja sam pošten čovek i nemam šta da brinem - rekao je Šabić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA